ArtikelNyhet

Ett historiskt byte – Demetrious Johnson lämnar UFC för One Championship – Ben Askren flyttar över till UFC

Att Demetrious Johnson, sin ringa storlek till trots, är en av MMA:s största råder det inga tvivel om. Bragden att lyckats försvara flugviktstiteln hela 11 gånger är oöverträffad. Nu står det klart att Johnson lämnar UFC för att flytta över till organisationen One Championship. I gengäld får UFC den obesegrade fightern och tidigare One och Bellator welterviktsmästaren, Ben Askren.

Enligt ESPN kläcktes idén till byteshandeln av Demetrious ”Mighty Mouse” Johnsons (27-3) coach, den före detta fightern Matt Hume, som även jobbar som Vice President of Operations för One Championship. Bantammästaren Ben ”Funky” Askren (18-0) visade intresse och förhandlingar inleddes kort därefter.

Enter the Might Mouse

Innan mötet med Henry Cejudo hade Johnson, inte förlorat en fajt sedan 2011 och gått 14 raka matcher utanför förlust och han har länge varit självklar i diskussionen som GOAT, greatest of all time. När Johnson tillslut fick se sig besegrad via delat domslut i returmatchen mot Henry Cejudo i UFC 227 i början på augusti tog många det för givet att Johnson direkt skulle gå en tredje match mot OS-guldmedaljören Cejudo. Men i slutet av oktober stod det klart att Johnson kommer avsluta sitt kontrakt med UFC i förtid och istället kommer skriva på för Asiens största MMA-organisation One Championship som är baserad i Singapore, men arrangerar galor i hela Asien.

Johnson anses med sin kompletta fightingstil och sin dedikation till den traditionella kampsportens värderingar vara en perfekt värvning till One. Den asiatiska MMA-scenen har gott om talangfulla fighters i de lägre viktklasserna, men när väl Johnson gör sin debut förväntar sig de flesta att han kommer få en titelmatch på en gång och att han har goda förutsättningar att vinna och försvara titeln i framtiden. För närvarande innehas bältena i de två lägsta viktklasserna i One Championship, 125 (flugvikt, 56.7 kg) och 135 pounds (bantamvikt, 61.2 kg), av två filippinska fighters, Joshua Pacio och Geje Eustaquio. I en fight mot någon av dessa herrar skulle Johnson vara en enorm favorit och odds via bet365 skulle bli mycket låga.

Johnson är 32 år och även om han börjar närma sig den ålder då många fighters tappar den explosivitet som krävs för att prestera på toppnivå ger hans kompletta stil och hans förmåga att hitta och utnyttja sina motståndares svagheter honom goda förutsättningar att hänga med i eliten i många år till.

Funky till UFC

UFC släpper alltså sin mest dominanta fighter någonsin. I gengäld får man den obesegrade och färgstarke Ben Askren. Den okonventionelle brottaren är en talangfull fighter, men det finns mycket som talar för att Askrens obesegrade status inte kommer bli långvarig i UFC. Askren har en kvävande brottarstil som tvingar hans motståndare att ständigt vara på defensiven, men det finns anledning att tro att 34-åringen har sina bästa dagar bakom sig då han sade sig vara redo att sluta efter sin senaste seger mot grappling-fenomenet Shinya Aoki i november 2017.

Det verkar snarare som att orsaken till traden är att Johnson trots alla sina framgångar varit långt ifrån en kassako för organisationen. I Askren får man en kontroversiell och karismatisk fighter som är redo att skapa publicitet och gå in och ta stora fighter på en gång. Den betydligt tystlåtnare Johnson har sagt sig vara lättad att lämna en organisation där man måste skapa rubriker i klass med Connor McGregor för att få riktigt högt betalda fighter. Hursomhelst så är Askren ett intressant tillskott för UFC. Askren har via Twitter och intervjuer önskat att få möta den den tidigare titelutmanaren Darren Till i sin första UFC-match, men i sin debut står det nu klart att han istället får möta den härdade veteranen Robbie Lawler.

– Han [Lawler] är antagligen den i topp 5 som har störst chans att slå mig. Han har ganska bra wrestling och slår hårt. Om du vill att någon ska slå mig är han den bästa du kan hitta. Det är uppenbart att de vill att jag ska förlora. Dana White förnekar det, men han borde bara komma ut och säga att han inte gillar mig, att jag är en idiot och att han vill se mig få stryk. Det vore häftigt, och jag skulle inte ta illa upp över huvud taget, förklarar Askren på Rudis wrestling podcast.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer