ArtikelNyhet

BJJ-stjärnan Maxine Thylin inför VM i jujutsu

Maxine Thylin gör sin debut i tävlingsgrenen Newaza nu under VM i Malmö 23-25 november. Hennes största utmaning är att ronderna är kortare än vad hon är van vid, men hon ser fram emot att utmana sig själv.

Maxine är vanligtvis tävlingsaktiv i BJJ där hon kammat hem bland annat två VM-guld och tre VM-brons i sin viktklass. Hon var tio år gammal när hon började träna kampsport och då i grenen sportjujutsu (japansk jujutsu). Så småningom började Maxine tävla i sportjujutsu och blev antagen i landslaget. Som 18-åring vann hon junior-VM i grenen.

”När jag var 15 år testade jag brasiliansk jiujitsu och blev kär direkt”.
Hon började träna BJJ vid sidan om sportjujutsun för att förbättra sitt mark-game och för att hon tyckte att det var så himla roligt. Efter att hon nådde sitt mål, att vinna Junior-VM i som 18-åring, bestämde hon sig för att sluta träna sportjujutsu och istället satsa 100 % på BJJ.

I dag är Maxine 27 år och har tränat kampsport i 17 år. 12 år av dessa inom grenen BJJ men hon har även tränat en del Nogi.

Hur kommer det sig att du ska tävla i Jujutsu-VM i år?
– Jag blev inbjuden av Newaza-landslaget och det känns som en riktigt rolig utmaning. Mycket kortare rondtid och nya motståndare så det känns kul, därför ska jag tävla. Även för att utmana mig själv och ha roligt. Har velat tävla i Newaza förut men inte fått det att funka med andra tävlingar jag haft så nu kör vi på VM. Pang på helt enkelt.

Hur laddar du inför VM?
– Bra träning innan, bra mat, positiv energi och vila.

Hur ser din träning ut inför VM? Är det någon skillnad från uppladdning inför en BJJ-tävling?
– Jag kör mot lite tyngre motståndare i den här tävlingen eftersom viktklasserna skiljer sig, så jag har försökt att jobba på min styrka lite extra. Har även försökt att köra mer femminutersronder, till skillnad från de längre ronderna jag kör inför BJJ-tävlingar. Jag tror definitivt största skillnaden är tiden. För mig är det 10 minuter när jag tävlar i BJJ och att ställa om till 5 minuter har varit största utmaningen hittills.

Foto: Mona Lundkvist

Du bor i USA och är där största delen av året och Jujutsu-VM arrangeras i Malmö i år, när planerar du att komma hit till Sverige?
– Jag kommer den 14 november, så gör klart min träning i Sverige, och hinner förhoppningsvis ställa om tiden. Håll tummarna för det!

Hur har du planerat din tid här? Kommer du vila bort jetlag eller är det träning inplanerat under tiden innan tävlingen?
– Både och, jag kommer definitivt trappa ned på träningen och se till att jag får in lite vila. Men jag ser fram emot att köra några bra pass som sista uppladdning i Sverige innan tävlingen.

En sista fråga, vad är det första du ska göra när tävlingen är avslutad?
– Hmmm… duscha och äta lite lussebullar. (skratt) Nej men mysa och krama familj och vänner som jag saknar, ligger högt upp på listan.

Text: Jenny Svensson
Foto: Sofia Arnbom och Mona Lundkvist

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer