Brottningslegendaren Frank Andersson är död – blev 62 år

En av våra största och mest älskade idrottsstjärnor har gått ur tiden. Den trefaldiga världsmästaren i grekisk-romersk brottning, Frank Andersson, somnade in under söndagen efter sviterna av en hjärtoperation.

I slutet av augusti blev brottningslegendaren Frank Andersson inlagd på sjukhus efter att ha drabbats av hjärtproblem. I torsdags genomgick han en åtta timmar lång operation, där han fick ett mekaniskt hjälphjärta på grund av att hans vänstra kammare hade slutat fungera. Men på söndagen avled Frank på Karolinska sjukhuset i Solna efter att han drabbats av svåra komplikationer efter operationen.

En av det största

Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann tre VM-guld och tre EM-guld under en makalös karriär. Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977 och tillhör de så kallade 56:orna, de svenska idrottsstjärnor födda 1956 – Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg – som under samma era hade stora internationella framgångar.

Frank Andersson hissas av lagkamraterna efter segern i VM-finalen 1977.

– Frank var ju en jättestor talang när han slog igenom som junior. Sedan fortsatte han att dominera i svensk brottning men även internationellt. Han var framförallt en av de största genom tiderna, säger Zakarias Tallroth, kommunikations- och marknadsavsvarig på Svenska brottningsförbundet till SVT Sport.

Frank tävlade för Sundsvalls brottarklubb, SAIK, under sin mest aktiva tid på 1970-talet, dit han värvades av brottarlegenden sedermera advokaten Pelle Svensson.

– Han var ett råämne. Han var för järv. Men så småningom nådde han de nivåerna att han var oslagbar, säger Pelle Svensson till SVT Sport.

OS i Los Angeles 1984 blev Franks sista stora internationella mästerskap. Hans mål var att vinna guld, men han fick nöja sig med att ta hem bronsmedaljen. Enligt legenden tog Frank emot medaljen, men gav senare bort den till en taxichaufför.

– Han är jättestor, en av de största. Varje mästerskap jag har varit på har folk frågat hur Frank mår, gamla motståndare och många ryssar. En stor brottare och en stor förebild för svensk brottning, säger OS-medaljören Ara Abrahamian till SVT Sport.

Martin Lidberg och Frank Andersson skojar lite under VM 1993.

– Han är den brottare som har betytt mest för brottningen i Sverige. Han var min idol när jag var liten, jag minns år 1974 när det var EM för juniorer i Haparanda, då såg jag honom och han var en helt annan typ av brottare, publiken älskade honom. Då blev han min idol och då bestämde jag mig för att jag också ville vinna VM, säger flerfaldiga OS-medaljören Tomas Johansson till SVT Sport.

Frank hade i början av 1990-talet en kort karriär inom prowrestling. Han började inom New Japan Pro Wrestling i Japan 1991, och gick över till World Championship Wrestling (WCW) i USA 1993. 2014 gjorde han comeback och blev Stockholmsmästare i Sthlm Wrestling. Och efter att den karriären lades ner 1995 så sadlade Frank om och deltog i flera TV-program, som till exempel ”Let’s Dance”, ”Kändishoppet” och ”Mästarnas Mästare”.

Domare Frank Andersson brottar ner Ken Malmsten under wrestlinggalan STHLM Wrestling Championship den 31 maj 2014.

– Som person var han glad, utåtriktad och det var sällan man såg en deppig Frank. Det var väl det som skapade rubrikerna också, att han hade den där utstrålningen, säger Jan Kårström, en av Sveriges främsta brottare genom tiderna till DN.

I sin bok ”Frank: Sanningen om lögnerna” som gavs 2011 ville han berätta sin version om vem personen bakom alla skriverier var.

Han var så missförstådd, säger Joakim Langer till DN, som skrev Anderssons självbiografi.

Let’s Dance 2011: Charlotte Sinclair och Frank Andersson.

Franks okända sida

Den ideella organisationen ”Vid Din Sida” hyllar Frank i ett inlägg och berättar vad han har betytt för många hemlösa.

”Vila i frid, Bästa Frank. Vi och våra äldre hemlösa kommer alltid att minnas din fina omtanke! Du tog dig tid till att komma till vårt soppkök med vinterjackor och tröjor, och du stannade för att prata och umgås med våra äldre, till allas glädje. En fantastisk idrottsman och en glädjespridare med ett stort hjärta av kärlek och omtanke. Du kommer vara enormt saknad. Våra varmaste tankar går till familjen och alla de som står dig nära” skriver de.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer