Artikel

Det här är lucha libre

Du kanske hör till skaran som älskar trash talk, dramatiska walk-ins och kontroversiella personligheter (host, vi tittar på dig, Conor-fan). Då ska du känna till lucha libre, som är inget mindre än mexikansk fribrottning.

Du som har smak för spektakel ska känna till lucha libre. Tänk teatralisk brottning i färgsprakande dräkter, galna grepp och manövrar för att få motståndaren på fall. De flesta döljer sina ansikten i masker, vissa ärver maskerna av tidigare utövare eller familjemedlemmar. Den berömda brottaren El Hijo del santo (Helgonets son) ärvde masken av sin far El Santo, som på sin tid var ett av de större namnen i Mexiko. En mask är en värdefull ägodel, förloraren måste ta av sin mask och visa sig för publiken.

Tävling och underhållning
Dessa ”luchadores” hittar på egna historier och personligheten. Lucha libre är lika mycket tävling som underhållning, somliga brottare axlar rollen som skurk medan andra föredrar att framstå som hjältar. Resultatet blir en unik hybrid mellan kampsport och såpopera, vilket gjort att fribrottningen hängt sig kvar trots konkurrens från enorm fanbase och ekonomiska muskler i MMA.

Återgivningen i film och spel är kanske det största beviset för den mexikanska fribrottningens popularitet. Jack Black spelar luchadore i komedin Nacho Libre, i spelvärlden finns spelautomaten Lucha Maniacs som kopierar stämningen med bonusar och musik à la Mexico. När en sport till och med är återgiven som spelautomat på onlinecasino är sporten definitivt synonymt med fenomen.

Sport i motvind
Trots att lucha libre är poppis har det varit svåra tider för Mexikos luchadores sedan etableringen av den amerikanska fribrottningen WWE. Även UFC har bidragit till att försvåra läget de senaste 15 åren genom att sno både intresse, rampljus och tevetider. Det är bara att hålla tummarna för att lucha libre överlever många år till, och även att de entusiastiska svenska gräsrötterna fortsätter arrangera fribrottningsgalor. Kombinationen av sport och teater väcker känslor hos alla tittare, och alla reaktioner på skalan hängivenhet till epic eyeroll är garanterade.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer