Artikel

25-årsjubileum: Några av de främsta UFC-mästarna

Ultimate Fighting Championship, eller UFC som man säger till vardags, är på många sätt den allra främsta formen av kampsport då det handlar om man mot man i en bur till endast en står kvar på benen, eller ja, i alla fall vinner på poäng. Sedan startskottet för UFC i november 1993 har många UFC-mästare kommit och gått och av den anledningen tänkte vi här titta på några av de främsta.

Royce Gracie – Den förste UFC-mästaren

Den allra förste UFC-mästaren korades 12 november 1993 på McNichols Sports Arena i Denver, Colorado i västra USA. Brassen Royce Gracie, född 12 december 1966 i Rio de Janeiro, som lämpligt nog även innehade svart bälte i brasiliansk jiujitsu tog tämligen enkelt hem titeln efter en total fighttid på endast fyra och en halv minut i kvartsfinal, semifinal och final. Royce är flerfaldig mästare och 2003 blev han invald i UFC Hall of Fame. Royce är son till Hélio Gracie, en av de som grundade kampsporten brasiliansk jiu-jitsu.

Här kan du läsa en introduktion till familjen Gracie.

Anderson Silva
Just Brasilien har genom åren levererat flertalet UFC-mästare. En av de mest kända förutom Royce Gracie är Anderson Silva (född 14 april 1975 i Curitiba, Brasilien) som innehade UFC-titeln i mellanvikt i inte mindre än 2 457 dagar mellan oktober 2006 och juli 2013. Detta gör Anderson Silva till den som innehaft ett UFC-mästarbälte under längst tid. På senare år har det dock gått betydligt sämre för Anderson Silva. Under de senaste åren har Silva åkt fast flera gånger för dopning och droger och han riskerar nu upp till åtta års avstängning, vilket med största sannolikhet innebär slutet på hans karriär.

Conor McGregor

Den kanske mest kände UFC-mästaren på senare år är troligtvis irländaren Conor McGregor (född 14 juli 1988 i Dublin) som i november 2016 tog mästarbältet i lättvikt efter att ha besegrat amerikanen Eddie Alvarez och innan det tagit fjäderviktsbältet från José Aldo (UFC 194, 12 december 2015). Efter det meddelade dock McGregor att han skulle satsa på boxning och i augusti 2017 mötte han världsmästaren Floyd Mayweather i en mycket uppmärksammad match i Las Vegas. McGregor stod upp bra, men Mayweather vann till slut på teknisk knockout i tionde ronden.

McGregor höll rent officiellt sitt UFC-bälte i lättvikt fram tills nyligen, då UFC bestämde att han skulle fråntas bältet. Detta då UFC menar att McGregor inte längre kan försvara sin titel.

Igår (5/6) så gick Conor McGregor gick till attack mot en buss med fighters inför helgens UFC-gala i Brooklyn. I bussen fanns bland andra Khabib Nurmagomedov och Michael Chiesa, varav den sistnämnde skadades och fördes till sjukhus. I natt lämnade McGregor över sig själv till polisen i New York, uppger CNN. MMA-stjärnan står nu anklagad misstänkt för misshandel. Läs mer här.  Här kan du läsa Khabibs kommentar om händelsen.

Max Holloway och Khabib Nurmagomedov kommer vara de som går match om bältet 8 april, vid UFC 223 i Barclays Center i Brooklyn, New York.

Enligt gällande odds är Nurmagomedov favorit. Hos Redbet ger seger för Nurmagomedov endast 0.08 gånger pengarna medan seger för Holloway ger hela 3.3 gånger pengarna.

Demetrious Johnson – Mästare sedan 2012

Den UFC-mästare som för närvarande innehaft ett mästarbälte längst är amerikanen Demetrious Johnson (född 13 augusti 1986 i Madisonville) som knep titeln i flugvikt i september 2012 vid UFC 152 i Toronto, Kanada. Faktum är att Johnson hittills är den ende UFC-mästaren i flugvikt eftersom titeln inte existerade före UFC 152. För att slå Anderson Silvas rekord på 2 457 dagar krävs att Johnson håller titeln till och med slutet av juni nästa år. En av det här årets mest spännande UFC-fighter såg länge ut att bli en match mellan Johnson och bantamviktsmästaren T.J. Dillashaw som skulle gå av stapeln under UFC 226 i Las Vegas i början av juli. Dock ser det nu ut som att mötet inte kommer att bli av enligt en intervju som UFC-presidenten Dana White gjort i LA Times. Ryktet säger att Johnson och UFC helt enkelt inte kommit överens om den ekonomiska kompensationen.

Några andra UFC-mästare vi kommer ta upp inom kort är bland annat: Georges St-Pierre, Jon Jones, Ronda Rousey, Joanna Jędrzejczyk, Christiane Cyborg, Daniel Cormier och B.J. Penn.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer