Artikel

25-årsjubileum: 25 år av den ultimata fighten

Ultimate Fighting Championship, eller UFC som man oftast säger i dagligt tal, fortsätter att vara omåttligt populärt, vilket inte är så konstigt eftersom det på många sätt är den ultimata formen av fight. Man mot man i en bur där endast en till slut kan stå som slutsegrare. Det är kanske svårt att tro, men faktum är att UFC i november senare i år faktiskt fyller hela 25 år och av just den anledningen tänkte vi här och nu ta en lite närmare titt på hur UFC-historien sett ut fram till i dag.

Idén till UFC föddes i början av 1990-talet när finansmannen och entreprenören Art Davie föreslog en idé för regissören John Milius och den legendariske mästaren i brasiliansk jiujitsu, Rorion Gracie.

Idén var en turnering som skulle gå under namnet ”War of the Worlds” i vilken idrottare från olika kampsporter skulle mötas för att avgöra vilken av kampsporterna som var bäst. Resultatet blev UFC 1 – som ägde rum på McNichols Sports Arena i Denver, Colorado 12 november 1993.

Bland deltagarna fanns bland andra kickboxarna Patrick Smith och Kevin Rosier, savate-fightern Gerard Gordeau, karateexperten Zane Frazier, ”sumobrottaren” Teila Tuli, boxaren Art Jimmerson – samt Royce Gracie, yngre bror till Rorion Gracie, med mästare i brasiliansk jiujitsu.

Den 1,82 m långe och 79 kg tunge Gracie gick relativt enkelt genom turneringen och vann finalen mot Gerard Gordeau efter endast en minut och 40 sekunder. Därmed blev Royce Gracie också den förste UFC-mästaren. UFC 1 blev inte bara en succé för Gracie utan hade även kommersiell framgång med hela 86 000 betalande tittare via pay-per-view.

Tack vare succén rådde ingen större tvekan om att UFC skulle fortsätta. I mars 1994 var det dags för UFC 2. Precis som UFC 1 ägde även UFC 2 rum i Colorado – och även här segrade Royce Gracie. Antalet tittare framför TV:n hade nu också vuxit till hela 300 000. Under 1994 avgjordes ytterligare två UFC och sedan dess har det rullat på.

Efter några år infördes precis som i boxning olika viktklasser i UFC. I dag finns det totalt åtta olika viktklasser i UFC, alltifrån flugvikt till tungvikt. En annan likhet med boxning är att det även går att spela på UFC-matcher.  I exempelvis nästa större UFC-match som gäller mästarbältet i lättvikt mellan amerikanen Max Holloway och ryssen Khabib Nurmagomedov är ryssen klar favorit. Seger för Nurmagomedov ger hos till exempel 888Sport endast 0.08 gånger pengarna med seger för Holloway ger hela 3,3 gånger pengarna.

Nästa UFC, som är den 434:e i ordningen, och som tidigare nämnts äger rum 7 april på Barclays Center i Brooklyn, New York. Dock är det officiella namnet UFC 223 eftersom det endast är UFC-event inom USA som föräras med numrering.

Redan för över 20 år sedan började UFC sitt erövringståg även utanför USA. Första utländska UFC-eventet ägde rum i Yokohama Arena i Yokohama, Japan 21 december 1997 och gick under namnet UFC Japan: Ultimate Japan. Segrare i huvudklassen blev Randy Couture som besegrade Maurice Smith i finalen.

Som bekant har vi även i Sverige fått äran att bevittna UFC live. Första gången var 14 april på Globen i Stockholm där svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson besegrade brassen Thiago Silva på poäng i huvudmatchen. Sedan dess har Sverige fått besök av UFC ytterligare fyra gånger, varav tre gånger på Globen och en gång på grannarenan Tele2 Arena. Senaste gången var 28 maj förra året och även här stod ”The Mauler” som segrare efter att ha besegrat brasilianaren Glover Teixeira på knock-out i femte ronden.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer