ArtikelNyhet

Boxningsfeber när tungviktskungen jagar nya titlar

Nya tungviktskungen Anthony Joshua har slagit boxningsvärlden med häpnad. På lördag, inför 80 000 fans i Cardiff, ska den obesegrade engelsmannen försöka erövra ett fjärde VM-bälte när han möter livsfarlige Joseph Parker i en match som direktsänds på Viaplay och TV10.

Det är boxningsfeber i Storbritannien, och det beror främst på 198 centimeter långe och 110 kilo tunge Anthony Joshua. Den 28-årige engelsmannen har efter OS-guldet i London 2012 tagit raka vägen till den professionella världstoppen.
I april 2017 erövrade han WBA- och IBF:s VM-titlar genom att slå ut legendariske mästaren Vladimir Klitjko i en episk match. Joshua följde i höstas upp med att stoppa tappre fransmannen Carlos Takam. Ännu så länge har ingen lyckats gå tiden ut mot den kraftfulle Londonbon.

På lördag ställs Joshua inför nästa utmaning – WBO-mästaren Joseph Parker.
– Det kommer bli elektriskt. De som möter mig vet att det kommer bli blodigt och att en fajter kommer bli skadad, och 20 gånger av 20 är det jag som vunnit. Så räkna med något liknande den här gången, säger Joshua till BBC.

Nya zeeländaren Parker vet inte heller hur det känns att förlora som proffs, och har vunnit 18 av sina 24 matcher på knockout.
– Jag har inte bestämt mig om jag ska knocka honom eller vinna på poäng, vi får se hur jag känner mig på matchkvällen, men bältena är mina, förklarar Parker.

Kan bli långvarig på tronen
Svenska boxningsoraklet Olof Johansson är imponerad av Joshuas explosiva framfart.
– Joshua är exceptionell, och han har dessutom något som kan fånga det stora intresset, det är bara att se hur han gång på gång fyller jättearenor i Storbritannien.

Johansson ser likheter med en av boxningshistoriens allra främsta.
– Redan när Joshua kom fram påminde han mig om Joe Louis, med den där coola attityden och förmågan att leverera med bägge händerna.

Ingen dålig jämförelse med tanke på att Louis försvarade sin tungviktstitel 21 gånger mellan 1937-1949.
– Jag tror även Joshua kan bli långvarig på tungviktstronen, säger Johansson som redan nu ser fram emot ett supermöte mellan Joshua och WBC-mästaren Deontay Wilder, från USA.
– En match mellan Joshua och Wilder skåpar ut det mesta som hänt de senaste åren, men först ska Joshua förbi Parker…

Sändningstider
Lördag 31 mars 19.00, Viaplay (23.00 TV10): Anthony Joshua vs Joseph Parker, Principality Stadium i Cardiff
VM-match om WBA-, IBF-, WBO- och IBO-titeln i tungvikt
Kommentatorer: Magnus Dahlborn, Luis Lagerman.

Olof Johansson rankar världens bästa tungviktare
1) Anthony Joshua, England (20-0, 20 KO)
2) Deontay Wilder, USA (40-0, 39 KO)
3) Joseph Parker, Nya Zeeland (24-0, 18 KO)
4) Dillian Whyte, England (23-1, 17 KO)
5) Luis Ortiz, Kuba (28-1, 24 KO)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer