ArtikelNyhet

Svenska Mästerskapen i brottning är över – 20 brottare kan nu titulera sig Bäst i Sverige

I helgen bjöds publiken i Brännkyrkahallen på en magisk afton som kommer gå till historien som ett av de mest spännande och bäst komponerade finalpass brottningsmässigt på väldigt länge. Comebacker, skrällar, spektakulära kast, svängningar, vändningar och dramatik.

Vi tar det i kronologisk ordning med en avslutning vi sent kommer glömma.

Vi startade finalpasset på bästa sätt då Sofia Mattsson inte gjorde någon besviken och levererade fulländad brottning bara tre månader efter att hennes dotter My fötts. Cirka tre minuters brottning krävdes för att en av världens bästa brottare skulle stå överst på prispallen i 55 kg.

Jonna Malmgren, Dalby, etablerade sig på riktigt i detta mästerskap och knep guldet i 50 kg. Jonna bjöd på aggressiv och väldigt underhållande brottning tävlingen igenom och belönades också med Helsingborgs hederspris som tävlingens mest underhållande dambrottare.

55 kg herrar vanns av unge Linus Markusson, Varberg, som visade att gammal inte alltid är äldst när han vann mot sin äldre motståndare i finalen genom bland annat ett par fina rullningar.

I herrarnas 67 kg visade Hussam Omar, Gällivare, att han tagit sin brottning till en ny nivå. En på förhand oviss match i finalen mot Marcus Selldén, Västerås, visade Husse att han blir att räkna med på de internationella mästerskapen under 2018.

Emma Johansson från Klippan, tog sitt första SM-guld, Tyvärr fick vi inte se en spännande match mellan Emma och Elin Nilsson som tråkigt nog skadade sig på uppvärmningen.

Denise Makota Ström, Nykvarn, höll för trycket och hon visade ingen nåd i finalen i 76 kg som vanns på fall i första perioden.

63 kg herrars Svenske mästare heter Alexander Bica, Tigers. Han dominerade finalmatchen från början till slut och kunde efter en rullning komma upp i 8-0 och där med bärga sitt fösta SM-guld.

Kalle Persson tog hem ett guld i 97 kgs-klassen efter en kraftfull och dominerande brottning.

I damernas 53 kilo bjöds vi på finalpassets mest svängande och böljande match där Angelica Zetterlund tog en 6-0 ledning tidigt i matchen men som Daniela Lundström en bit in i matchen började ta igen. Ett 6 minuters långt ”scramble” där attackerna och kontringarna på attackerna och kontringar på kontringarna avlöste varandra hela tiden. Vid ställning 10-11 till Zetterlund med knappa 30 sekunder kvar lyckas Lundström från arm-och-huvudkoppling runda Zetterlund och på så sätt få 2 poäng och vända matchen till seger med 12-11. En härlig match där två brottare verkligen bjöd upp till dans.

Henna Johansson, Gällivare, tog sitt 10:e SM-guld i 68 kg och visade för konkurrenterna att de fortfarande har en bra bit kvar för att stoppa henne från att ta sitt elfte guld nästa år.

Daniel Soini, AIK, visade fin kontroll när han vann 72 kilos finalen över Simon Erlandsson, BK Pan. Soini tog här med sitt andra SM-guld i tävlingens största viktklass.

Finalpassets bästa båge och eventuellt tävlingens snyggaste kast bjöd Manfred Edsberg på i 77 kgs finalen. Fem solklara poäng och sitt andra raka SM-guld!

Johanna Lindborg var överlägsen i finalen i 57 kg. Efter vinsten så gratulerades hon bland annat av sin pojkvän Albin Olofsson. Albin som slutade 3:a i 77 kg fick för övrigt efter flera fina matcher Helsingborgs pris som tävlingens mest underhållande brottare på herrsidan.

Moa Nygren vann som väntat 65 kilo för damer och bärgade därmed sitt första SM-guld.

En tajt finalmatch mellan två gammal klubbkompisar ägde rum i 60 kg herrar. Ardit Fazljija lyckades dra det längsta strået mot Joakim Fagerlund som numera tillhör AIK. Detta var Ardits först SM-guld som senior.

Det blev oväntat spännande i 130 kg då Sebastian Lönnborn tog ledningen efter en forcering i första perioden över ingen mindre än Johan Eurén. OS-medaljören såg faktiskt lite trött ut i början av andra perioden men visade att än finns där krut kvar i maskineriet och levererade en kraftfull framåtfällning som gav 4 poäng, vilket också räckte för vinst.

Man har kunnat se på Jenny Fransson att hon varit sugen på att brottats under hela helgen. OS-trean från 2016 gjorde processen kort i finalen i 72 kg och tog därmed sitt tolfte SM-guld. Där med tangerade hon rekordet på damsidan med flest SM-guld. Rekordet hade Sofia Mattsson satt en timme tidigare och nu kan tjejerna titulera sig ”mesta mästare” ihop.

På förhand var finalen i 62 kilo, damernas bästa match med två internationella medaljörer på varsin sida. Dock visade 2017 års bästa brottare i Sverige, Johanna Mattsson att 2018 kan bli minst lika bra efter en övertygande vinst mot Therese Persson.

Kvällens två sista matcher kommer få lite extra utrymme textmässigt även om det känns hopplöst att försöka beskriva det som inträffade igår.

Två timmars brottning hade passerat och alla kände redan att finalpasset hade varit väldigt underhållande när det väl var dags för hemmahoppet Alex Kessidis, AIK, att ställas mot Alexander Jersgren, Marsvinsholm. På förhand hade Kessidis ett stort favoritskap på sina axlar. Rankad 9:a i världen och U23-Europamästare. Dock visade det sig att det var en nytänd Jersgren som direkt tog kommandot i matchen och efter att ha fångat in Kessidis arm och genomfört kraftfulla rullningar kunde Jersgren går upp i en 6-0 ledning. Med bara 90 sekunder kvar av matchen trodde nog alla i hallen att Jersgren skulle bli Svensk mästare då Kessidis inte riktigt kom åt honom. Efter ett spektakulärt kast lyckas Kessidis få 4 poäng och reducera till 4-6. Dock såg fortfarande segern ut att gå till Jersgren som ledde när endast 10 sekunder återstod. Kessidis hoppar då upp och försöker koppla arm-och-huvudkoppling när Jersgren till synes får hela livet på Kessidis. Men ännu en gån lyckas Kessidis vända på steken (ordagrant) och dra över Jersgren för att sekunden senare lägga honom på fall. Ännu en gång förlorar Jersgren en jämn SM-final och det är med största respekt han bör hyllas för en otrolig brottning tävlingen igenom. Efter ett års frånvaro från SM-sammanhang visade Jersgren att han verkligen är att räkna med i framtiden.

Kessidis kanske inte kom upp i samma nivå han haft under 2017, men ännu en gång visade han vilken vinnarinstinkt han besitter efter den vändningen.

Svenska Mästerskapens sista match skulle gå mellan två brottare vi under veckan hypat mest. ”Giganternas kamp”, ”Slaget om 87 kg”, ”Krigsdansen i midsommarkransen” levde verkligen upp till allas förväntningar.

När man kommer upp på den nivå som dessa två herrar besitter vet man också att det kommer var otroligt små marginaler som kommer avgöra, vilket också blev fallet.

Berg inleder och tar en 2-poängsledning. Sandahl kontrar till ställningen 2-2 efter 3 minuters brottning. Efter pausvilan höjs tempot och även temperaturen i en redan kokande hall. Sandahl styr matchen och belönas med en poäng och leder med 3-2 när vi går in i sista minuten. Med 15 sekunder kvar verkar Sandahl ha kontroll på matchen men med endast 5 sekunder kvar kommer Berg under med ena armen, dyker in med den andra armen, kopplar kryss och drar iväg Sandahl som är följsam men landar på mage vilket ger Berg 2 poäng och lyckas alltså i matchen sista sekunder vända och ta hem SM-guldet i 87 kg och hallen exploderar i glädjeljud för hemmabrottaren Berg. Vi alla som befann oss i hallen och alla som satt hemma och kollade på webbsändningen kan vara väldigt glada att ha få sett två stora idrottsmän bjuda på inte bara spänning utan även fighting på absolut högsta nivå.

Gällivare blev bästa klubb på damsidan och bärgare också flest SM-guld totalt genom att ta hem 5 viktklasser.
AIK tog hem herrsidans lagpris efter bland annat 3 guld.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer