ArtikelNyhet

Superior Challenge 16: Matchkort och genomgång

Ikväll klockan 19:00 går Superior Challenge 16 av stapeln i Eriksdalshallen, Stockholm. Matchkortet är fullkomligt proppat med underhållning, eller vad sägs om nio matcher, varav två titelmatcher, två UFC-veteraner, två flerfaldiga världsmästare i amatör-MMA och flera andra galet meriterade fighters!

Två matcher har fallit bort från kortet: Alexander Bergman mot Alan Carlos ställdes in p.g.a. att Alexander åkte på en svår influensa. Sedan blev Papy Abedi skadad nu i veckan och efter läkarbesök var han tvungen att ställa in matchen mot Checik Kone i sista sekund. Nedan hittar du en ordentlig genomgång av matcherna och du ser hela eventet här!!!

Titelmatch i fjädervikt (-65,8):
Michel Ersoy (6-3-0) vs Diego Nunes (20-7-0)

Michel Ersoy går sitt livs match mot Diego Nunes. Hemmafightern går in som underdog och utmanar den supermeriterade titelhållaren från Brasilien. Michel började som funktionär på Superior Challenge 1 och idag går han kvällens huvudmatch om fjäderviktstiteln.

27-årige Michel Ersoy hemmahörande på Allstars Kampsportsförening ställs mot organisationens regerande fjäderviktsmästare Diego Nunes från Brasilien. Nunes har erfarenhet från både Bellator och UFC och har gått 27 proffsmatcher och vann Superiors-titeln mot Joachim Hansen under Superior Challenge 11. Senast har den 34-årige Nunes dock en förlust i bagaget mot ryssen Rasul Mirzaev medan Ersoy går in med en vinst mot Fabien Gallinaro från Frankrike.

Superior Group Internationals grundare Babak Ashti ser en spännande match framför sig:

Diego är en fighter i världsklass som är farlig i alla situationer och har stor erfarenhet. Michel är en ung och hungrig fighter som har dolda talanger och som har väntat på den här möjligheten länge. Det kommer bli en match där allt kan hända.

Titelmatch i weltervikt (-77,1):
David Bielkheden (24-12-0) vs Anton Radman (14-8-0)

UFC- och Pride-veteranen David Bielkhedens första titelförsvar blir mot grapplern Anton Radman. Bielkheden blev Superior Challenges weltervikts-mästare efter en vinst över dansken Morten Djursa på Superior Challenge 15. Svensken har totalt sju raka vinster bakom sig och detta blir hans första titelförsvar. Motståndaren blir Anton Radman som hoppar in på kort varsel efter att tilltänkt motståndare var tvungen att ställa in. Anton började med proffs MMA 2011 och har sedan dess gått tjugotvå matcher varav fjorton vinster, där tio vinster varit via Submission i första ronden.

Lättvikt: (-70,3 kg):

Simon Sköld (7-5-0) vs Kim Tinghaugen (5-4-0)

Simon ”The Gentleman” Sköld ställs mot norrmannen Kim Tinghaugen. Tinghaugen blev proffs 2012 och har mött tufft motstånd och går in med stort självförtroenden i matchen mot Simon Sköld. Tinghaugen kommer gå match mot en av Sveriges mest uppmärksammade MMA-fighter ”The Gentleman”, en fighter med en bred repertoar som han hoppas visa upp på hemmaplan.

Simon Sköld:
– Det känns riktigt bra. Mitt game har utvecklats ytterligare och jag känner att jag blir bättre och bättre. Jag kommer gå på avslut, oavsett om det är i striking eller på marken. Jag är redo för min sjätte raka seger.

Babak Ashti:
– Jag är jättenyfiken på att se hur Simon har utvecklats denna gång och vilka uppgraderingar han gjort i sin fightingstil! Kim är en tuffing och supertaggad inför mötet vilket gör matchen till ett intressant nordiskt möte.

Bantamvikt (-61,2 kg):
Martin Akhtar (9-4-1) vs Samir Faiddine (9-3-0)

Martin Akhtar möter ännu en stenhård motståndare i Samir Faiddine. Martins bakgrund som Muay Thai-fighter av den ”gamla skolan” gör att han inte bryr sig om vem han möter. Martin är alltid i form, och förberedd att ta sig an vilken fighter som helst som en sann modern Gladiator. Denna gång står Samir Faiddine i motsatt ringhörna. Fransmannen är en tuff allround-fighter som känner sig väldigt självsäker stående. Han har en extremt underhållande stående stil, explosiv, oberäknelig och kreativ. Den unga fransosen har gått nästan lika många proffs-MMA-matcher som Martin och har aldrig blivit nedslagen.

Babak Ashti:

– Jag vill passa på och creda Martin. Killen är ”Game Bred” och bryr sig inte om vem han möter. Han vill bara veta var och när, sen kommer han dit väl förberedd för att ta sig an den som ställts mot honom, och han gör det med ett leende. Glädjen han utstrålar kring en match och hans underhållande fightingstil har gjort honom till en publikfavorit och alla verkligen älskar Martin. Återigen ställs han mot stenhårt motstånd och den här gången blir det Samir Faiddine. Jag tror att det här blir matchen som alla kommer att prata om när galan är slut. De som har det minsta intresse i MMA, kampsport, eller fighting, ska definitivt inte missa den här matchen.

Mellanvikt (83,9 kg):
Sadibou Sy (5-2-0) vs Nikos Sokolis (12-5-0)

Sadibou är ofta omtalad som Sveriges kanske mest talangfulla fighter i dagsläget. Efter en gedigen kickboxningskarriär sadlade han om till proffs-MMA för fyra år sedan, och har sedan dess överraskat MMA-publiken med sin exceptionella fightingstil och enastående teknik. Hans farliga sparkar är ökända och har vid ett tillfälle blivit en viral företeelse över hela världen. Det var under hans förra match på Superior Challenge 14 då han avslutade en erfaren fighter med en huvudspark som spreds internationellt via skvallerpress i England och Fox News.

Nikos ”Nitro” Sokolis är stående fighter med kickboxningsbakgrund, lila-bälte i BJJ och Grekisk Grappling mästare 2006-2008. Nikos sadlade om till proffs-MMA för nio år sedan och har sedan dess gått sjutton matcher med tolv vinster, varav sju varit via KO/TKO. Livvakten från Aten är svenskens farligaste motståndare hittills.

Babak Ashti:

–  Sadibous matcher är väldigt underhållande, trotts att båda de tidigare matcherna i Superior Challenge varit väldigt korta. Han avslutade den första motståndaren med en kroppsspark ett par minuter in i matchen, och den andra med en huvudspark efter bara några sekunder. Han har otrolig känsla och är en riktig talang. Nikos är stenhård och varje teknik är laddad med ”bad intention”. Han går helhjärtat in i varje attack och har ingen avsikt att gå tiden ut. Sokolis är kanske inte lika teknisk som Sy men han har erfarenhet och rutinen på sin sida, med kapacitet att stoppa vem som helst. Det är en högintressant matchning mellan två strikers som har potential att bli kvällens match.

Lätt tungvikt (-93 kg):
Marthin Hamlet Nielsen (1-0-0) vs Hassen Rahat (2-1-0)

Istället för OS i brottning sadlade Norges främsta brottare Marthin Hamlet Nielsen om till MMA. Han gjorde proffsdebut på förra Superior Challenge galan och gick segrande därifrån med en imponerande TKO-vinst. Även denna gång ställs han mot en stående fighter, fransmannen Hassen Rahat som har ett record på 2-1 och båda vinster är via TKO.

Babak Ashti, Grundare Superior Group International: 

– Marthin Hamlet Nielsen är en väldigt dedikerad och målmedveten idrottsman med siktet inställd på stjärnorna. Hans motståndare Hassen Rahat är en aggressiv och rörlig striker som kommer gå in för avslut.

Lättvikt (70,3 kg):
Arman Popal (2-1-0) vs Jonathan Ramon (8-10-0)

Arman har gått från klarhet till klarhet och hans övergång till proffs var väldigt naturlig. Han såg väldigt bekväm och avslappnad ut redan under första proffsmatchen. Det är ovanligt att fighters som är i början av sin professionella karriär besitter ett sådant lugn, och full fokus under match. Stockholmaren har på kort tid visat att han är en lättviktare att räkna med och nu utmanar han en motståndare med betydligt fler matcher i bagaget.

Jonathan startade sin proffskarriär under 2009 har totalt gått arton matcher. Han har pendlat mellan olika viktklasser varav de senaste matcherna har gått i weltervikt. Nu har han bestämt sig för att går ner en viktklass och detta blir hans första match i lättvikt på länge.

Babak Ashti, Grundare Superior Group International:

– Arman har en skön avslappnad stil som påminner om Gegard Mousasis fightingstil. När jag ser honom tävla blir jag alltid lika förvånad över att han bara gått ett par proffsmatcher, eftersom han visar ett enormt självförtroende och lugn. I december kommer han ställas mot den rutinerad Jonathan från Foissards team i Marseille, vilket blir Armans största utmaning hittills. 

Flugvikt (-56,7kg):
Gabriella Ringblom (Pro debut) vs Malin Hermansson (Pro debut)

Gabriella Ringblom i en efterlängtad proffsdebut. Hon har tränat olika kampsporter i hela sitt liv och gick över från boxning till MMA. Hon har tävlat framgångsrikt inom amatör-MMA (Amateur MMA Record 10-3-0) och under förra året erövrade hon guldmedaljen i amatör-MMA VM i Las Vegas. Stockholmaren har inte haft bråttom med att gå över till proffs men nu är hon redo och inställd på nya mål.

28-åriga Malin Hermansson gick också över från boxning till MMA och även hon har tävlat framgångsrikt inför den här proffsdebuten. Den före detta landslagsboxaren har erfarenhet från ca 60 boxningsmatcher och erövrat titlar som SM mästare i amatör-boxning, och tvåfaldig NM medaljör i amatör-boxning m.fl. Örebro-fightern blev SM mästare i amatör-MMA under förra året och är mer än redo att sig an proffskarriären.

Babak Ashti, Grundare Superior Group International:

– Jag har följt Gabriella under många år och har länge velat se henne gå över till proffs. Men jag är verkligen imponerad över att hon har tagit tid på sig och inte haft bråttom in i proffskarriären. Hon är tuff och farlig både stående och på marken och väldigt jobbig för de flesta i sin viktklass.

Malins bakgrund är aktningsvärd och hon har med sig rörelsemönstret från boxning i sitt stående game. Jag tycker att hon rör sig otroligt bra stående och hon är en tuff och teknisk fighter med stor potential.

Det här är två av Sveriges absolut främsta kvinnliga fighters, båda gör proffsdebut och de menar allvar. Jag tror faktiskt att den här matchen kan bli den bästa dam-matchen hittills i Superior Challenges historia.

Weltervikt (-77,1kg):
Rostem Akman (1-0-0) vs Gard Sagen (1-0-0)

De två VM medaljörerna i amatör-MMA-får ny chans att mötas. Matchen som var planerad att gå av stapeln på föregående galan är återigen aktuell men denna gång i weltervikt (-77,1 kg). Stockholmaren Rostem, bronsmedaljör i amatör-MMA-VM 2016 (Amateur MMA Record 23-3-0) kammade hem en seger i sin proffsdebut på Superior Challenge 15. Hans första tilltänkta motståndare på den galan var norrmannen Gard Sagen som blev tvungen att ställa in p.g.a. skada. Norrmannen som tog hem silvermedalj i amatör-MMA VM 2014 har numera samma proffs-record som svensken.

Babak Ashti, Grundare Superior Group International:

– Kul att den här matchen äntligen blir av för jag tror att den kan bli riktigt underhållande för publiken.

Rostem Akman i en intervju med Budokampsport.se:

– Sen min sista match har jag gjort stora framsteg i min utveckling. Jag har sagt upp mig på jobbet och kan nu börja träna heltid istället för att kombinera med heltidsarbete. Min uppladdning kommer ske på Fightzone Stockholm/Kampsportstadion. Egentligen inget konstigt. Fortsätta ”grinda” på och givetvis öka tempot nu. Jag har även kommit igång med en fystränare/kostrådgivare i form av Ulf Ekstam på Fysiq. Otroligt glad över det, alla vet att det är fysiken och kosten som jag ligger lite efter i.

Rostem passar också på att skicka en liten kommentar till sitt kommande motstånd.
– Jag gillar att matchen mot Gard blev av igen, vi har ouppklarade affärer.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer