ArtikelKrönika

Krönika: Övertändning och vevande!

PO Lindvall är åter med oss och resonerar den här gången kring begrepp som tankemyter, processmål och det berömda ’fighterhjärtat’ i den här krönikan.

Nu ska jag visa dom…! Jag måste vinna det här…! Dags att visa världen vad jag går för…! Är alla påståenden jag hört fighters yttra inför match. Ibland har det varit än mer pressande tankar och myter som fyllt huvudet på den som skall upp i ringen, in på mattan eller buren.

Resultatet? Tok-vevande och många har gasat ut sig innan rond ett är över. Eller som en fighter uttryckte det nyligen efter sin match. Jag hade ju tänkt fightas tekniskt, men så blev det inte… han orkade visserligen alla ronderna, men det var inte vackert och det var inte effektivt. Ok det här var inga erfarna fighters, men på samma matchdag såg jag en ung kille som lyckades hålla ihop det snyggt och effektivt. Han var heller inte erfaren, men trots att den han mötte vevade på helt vilt, behöll han lugnet och plockade steg för steg ner den andres vevande och vann en snygg och effektiv poängseger.

Än mer intressant är att samma skillnader ser jag ofta även mellan mycket erfarna och meriterade fighters. En del lägger i överväxeln redan från början, går bara framåt och attackerar nästan oavbrutet. Utan några finesser, sidosteg, varierade kombinationer, undanglidningar och vältajmade kontringar. Med vältajmade kontringar menar jag där en fighter mitt i den andras attack lyckas tajma en kontring som stoppar eller bromsar upp motståndaren.

Allt för ofta attackerar den ena, medan den andra försvarar sig… för att sen byta av varandra… eller så vevar båda som ’galningar’ och den som har mest ’tur’, är mest uthållig och orkar köra över den andra vinner.

En annan intressant observation är hur många attacker som ’bara’ träffar på den andras gard, istället för att hitta in i de luckor som finns.

Vad är det jag är ute efter då? Jo teknik och precision tar stryk av att du är övertänd. Ett för stort påslag hindrar dig från att komma åt all den teknik och taktik som dina tränare försöker slipa in i din ryggrad. Något som inte bara drabbar orutinerade, utan även mycket välmeriterade fighters. Även på världsnivå.

Vad saknas då? Det första är insikten om att tankar som ”nu ska jag visa dom…! Jag måste vinna det här…!” eller andra tankemyter om dig själv eller myter om hur man skall tänka som sprids i omklädningsrum och mellan en del fighters hjälper dig inte utan stjälper dig.

Till och med vikten av att ha ett ’fighterhjärta’ kan ifrågasättas… för mycket ’fighterhjärta’ och risken är att tekniken, taktiken och tajmingen kommer att stå åt sidan. För vad kan vi se hos de stora mästarna, ett vilt vevande eller en briljans i teknik, taktik och tajming? Jo frågan är retorisk så svaret är givet.

Frågan är då hur du skall komma åt din potential vad gäller teknik, taktik och tajming?

Här några idéer:

Hitta rätt fokus i form av processmål inför match, lägg resultatmålen åt sidan, dom har du mest för att motivera dig att träna hårt nog för att nå dit du vill. Som bör handla om processmål inriktade på tekniken, taktiken och tajmingen!

Hur väl har du förberett din gameplan, hur tydligt kan du se framför dig hur du skall fightas? Många blir nervösa inför match och för att slippa känna av nervositeten så flyr dom från tankarna på match. Tyvärr missar dom då en av de viktigaste förberedelserna inför densamma, att så tydligt som möjligt föreställa sig anfall, försvar, kombinationer och kontringar och hur dom skall utföras med bästa möjliga tajming…

Kanske viktigast av allt… att förstå det jag skriver ovan brukar inte vara svårt, men att hantera detta över tid med alla ”nu tar du det här”, ”visa dom” mm från omgivning och dina egna tankar och krav på dig själv… så har det visat sig att det inte är så lätt. Men ändå, lycka till med att avslöja dina egna tankar när dom hindrar dig från att komma åt hela din potential.

Po Lindvall, professionell coach inom idrott och näringsliv.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer