ArtikelNyhet

Intervju: Proffsdebuten närmar sig för Cornelia Holm

Hon har tränat MMA i mindre än fem år, men under den tiden har hon hunnit gå 15 matcher, samt samlat ihop tre SM-guld, två EM-guld och ett VM-guld. Men det räcker inte för 29-åriga Cornelia Holm som nyligen tackade nej till sin landslagsplats till VM i Bahrain i oktober för att istället satsa fullt ut på sin proffskarriär. Möt amatörvärldsmästaren som tänker pröva sina vingar på allvar!

Hur är läget?

– Det är fint tack. Jag har inte så mycket att klaga på…

Hur kom det sig att du började träna MMA?

– Jag började med MMA våren 2013, främst för att jag var sugen på att slåss tror jag. Jag hade varit på en gala här i Göteborg och kände att det där kan jag nog bli jäkligt bra på! Med brottning som grund och några lovande ord från en gammal boxnings-tränare var jag rätt övertygad om att sporten skulle passa mig. Efter att ha klivit in i GBGMMAs lokaler och testat ett pass kändes det ännu mer rätt.

Och tävlandet då?

– Min första match gick jag uppe i Stockholm på Nexus i november 2014, jag mötte Ambar Villagran och vann på domslut. Nästa match var SM en månad senare, mot samma tjej – i samma lokal – med samma resultat. Det var tufft i början, jag sökte match på match på var enda ligatävling men fick aldrig någon. Jag minns att jag grät av besvikelse varje gång. Alla killarna på klubben fick match, alla andra utom jag, gång på gång. Extremt frustrerande och många tårar spilldes de där tisdagarna när matchlistan laddades upp på SMMAFs hemsida.

– MEN, så kom jag med i landslaget 2015 och då vände det. Många matcher har det blivit sen dess och förra året gick det ju rätt bra… Nio raka segrar. Whoop-whoop! VM, EM och SM-guld. Alla amatörer bör verkligen satsa på en plats i landslaget, för den erfarenheten och de minnena jag har med mig från alla mästerskap är ovärderliga! 

Vad gjorde Joakim Engberg för att utveckla dig som fighter?

– Jocke har gjort mycket om inte allt. Han har lärt mig att förstå fighting, att träna och fightas smart. Han har gett mig alla verktyg för att kunna utvecklas utan att styra för mycket. Det är så han jobbar med tävlingsgruppen. Vi ska bli så bra det bara går inom MMA och det innebär att alla måste få utrymme att utveckla och slipa på sin egna stil samtidigt som vi får en bred teknisk bas att stå på. 

Och nu proffskarriär… Några tilltänkta motståndare eller organisationer?

– Pro! Ja! Jag lämnar allt det där åt mitt management. Motståndare eller organisation spelar ingen större roll, jag litar på att de fixar det bästa åt mig och just nu vill jag bara göra min debut. Jag har tränat stenhårt hela sommaren och är bättre än någonsin. Jag väntar på besked om match i mitten av september faktiskt, så förhoppningsvis startar min proffskarriär väldigt snart! Jag är sjukt redo!

Hur laddar du inför en tävling? Hur ofta tränar du?

– Jag tränar mellan 8-12 pass i veckan. Några fyspass (som skiljer sig åt beroende på hur nära inpå match det är), ett gäng konditionspass och resten MMA (drillar/mittsar/teknik/sparring). Utöver det blir det förbränningspass varje dag på en 45 minuter när det är diet-time… puh. Jag har också blivit mer noga med vad jag äter – kosten är en viktig del av uppladdningen för att klara av träningen så bra som möjligt. Älskar allt sött och fett dock, så jag kämpar en del med kosten vissa dagar, säger Cornelia och skrattar.

Vilka är dina styrkor som fighter?

– Förutom att jag är stark och explosiv, så tycker jag att jag är ganska smart som fighter. Jag förstår hur jag ska vinna matchen, vilken gameplan som passar mig just då etc. Men där har jag i och för sig några andra att ge cred till också – Jocke och Chrille… Plus att jag har bra teknik. Och bra självförtroende, säger Cornelia och fnissar.

Vad vill du förbättra?

– Allt! Jag vill bli bäst på allt inom MMA liksom. Men i sommar har jag fokuserat mycket på boxningen bl.a. Jag vill kunna knocka mina motståndare. Jag vet att jag slår riktigt hårt och nu har jag också de andra redskapen för att kunna sänka folk hoppas jag!

Vad gör du för att vara bäst när det gäller?

– Förutom periodiserad träning där jag formtoppas lagom till matchdatumet så jobbar jag mycket mentalt. Jag har några grejer jag tänker och gör för att vara så avslappnad och fokuserad som möjligt fram till Go-Time. Det som har funkat bäst för mig är att sätta upp delmål för matchen och inte tänka så mycket på det stora målet – att vinna – utan istället fokusera på en viss kombination jag vill träffa med eller en nedtagning jag vill göra. På så sätt har jag lyckats undvika många negativa tankar och nervositet som ofta kommer under uppvärmningen om du bara har målet att vinna i huvudet. Plus att du nu då vet vad du faktiskt vill göra under matchen, väldigt bra.  

Hur ser en typisk dag ut i Cornelia Holms liv, typ?

– De flesta dagarna går jag upp klockan 08.30, käkar frukost och drar till MMA-passet 10.00, där bland de bästa killarna jag vet väntar på att få kramas alternativt bli slagna i ansiktet. Efter lunch åker jag och får massage hos Ariel Zamit eller så åker jag till jobbet på Budo&Fitness, alternativt degar i soffan fram till kvällspasset.

– Jag har en ledig dag i veckan då jag försöker att inte göra nåt, men sätter jag mig gärna bak på min sambos MC för lite go söndagsåkning. Skulle vilja ha en egen såklart men har nöjt mig med en sjukt snygg hjälm tills vidare. Jag skulle vilja säga att jag umgås all ledig tid med polarna, men det gör jag alldeles för sällan… Ska göra det mer i framtiden, promise!

Vilket är ditt bästa kampsportsminne?

– Det var under EM 2017 när jag står på prispallen. Det var oerhört känslomässigt. Finalen var nog den tuffaste matchen hittills och när jag står där på prispallen hör jag att någon snyftar högre och högre. Jag lokaliserar vart snyftet kommer ifrån och det visar sig vara vår älskade landslagscoach Christer Ringblom. Då brast det för mig, jag grät ikapp med Christer och det var underbart. 

Till sist, vad har du för framtidsdrömmar?

– Lätt! Ett UFC-kontrakt – och dollar dollar bills y’all!

FAKTA – Cornelia ”Conny Future” Holm

Född: 1988 Vikt: 65kg Längd: 165cm Team: GBGMMA Sweden Viktklass: 56,7kg (eller 61,2kg) Record: 12-3-0

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer