Artikel

Ska media också prata med förlorare?

Normalt sett så talar inte vi i media med förlorare i matcher, om det nu inte hänt något speciellt eller det gått ett tag. Miles Jury är en av de som tycker detta är fel.

Den oskrivna regeln är att media inom kampsport inte talar med förlorare. Det finns undantag men rent generellt. Detta för att respektera den som förlorat. Först och främst handlar detta om när en match precis gått av stapeln… Tiden läker alla sår som det heter.

Miles Jury, UFC:s fighter som nyligen återigen vann en fight i UFC. Han har ganska tydliga åsikter angående det där med media och huruvida det är bra eller dåligt att bara vara av intresse (han tolkar det så) när en fighter vunnit en match.

Till MMAJunkie säger Jury:

I really don’t like talking to the media. It’s not like I don’t like you guys; it’s just that I don’t really care, man. I really don’t give a shit to sit here and be like, ‘Myles Jury, Myles Jury.

One thing I love about this sport, but one thing I also hate, is you’re only as good as a win or a loss. So if I lost right now, you guys would be talking to Mikey right now, and my ass would be back, fucking crying in the back.

De flesta inser att media är de som bygger upp en fighter utöver tävlingsresultaten då förstås. Organisationerna och förbunden förstår att media är viktigt och spetsmedia (ofta sajter) brukar vara helt avgörande i början av karriärer. Hur många var det som skrev om Alexander Gustafssons matcher och resultat i början av karriären. Jag vet åtminstone två av hans matcher (ändå en bit in i karriären) där endast jag skrev något annat än resultatet av fighten. Ett tag var jag också den enda som gjorde porträtt av fighters i Sverige på nätet (Fighter Magazine gjorde det ibland i tidningen), tills dess Kimura började med riktigt bra porträtt i videoform och David Bielkhedens videoblogg på Fightplay gav folk en blick in behind the scenes. Och icke att förglömma Reza Madadis olika episka videobloggar på både Fightplay, Mmanytt och Kimura. Sen kom givetvis många att göra porträtt och Viaplay gör ju exempelvis nu även sina egna program inför de större galorna, det finns dokumentärer och så vidare.

Cirkeln

När någon blir riktigt känd, en kändis, då flockar mainstream-media och vill göra något. I slutet eller efter karriärer så brukar dock fighters komma tillbaka till spetsmedia där de fortfarande och alltid kommer vara relevanta. Det är lite av en cirkel skulle man kunna säga.

Förlorarna

Frågan kvarstår om det är rätt att tala med förlorarna eller ej? Svaret på den frågan varierar och i slutändan känns det ändå som att det är upp till den som ska intervjuas. Det går alltid att tacka nej.

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer