ArtikelNyhet

Drömmöte kan bli verklighet under SM i jujutsu

SM i jujutsu närmar sig. På söndag i Söderhamn riktas blickarna, framförallt kanske mot herrarnas -85-kilosklass där världsstjärnorna Fredrik Widgren och William Seth-Wenzel kan ställas mot varandra i en eventuell final.

2011 under VM i Wien tog en då 18-årig Fredrik Widgren världen med storm och vann ett VM-silver. Sedan dess har Widgren varit svensk jujutsus störste stjärna på herrsidan, och i fjol vann han European Open och ett VM-brons.

Samtidigt har en ny stjärna tillkommit. Under VM i Bangkok 2015 vann William Seth-Wenzel, då 18 år, VM-brons. Det bronset följde han upp med ännu ett brons i VM 2016. Och den unga talangen från Nacka Dojo IF, klubbkamrat med Fredrik Widgren, har vuxit till en fullfjädrad storstjärna.
– Jag hade ett bra år ifjol och jag känner mig stark inför i år. Det kommer att bli en hektisk säsong med mycket tävlingar. Det ska bli kul att tävla hemma i Sverige igen och det ska bli roligt att få möjlighet att  kanske möta ”Freddan”.

Siktar redan nu på VM 2018 i Malmö
De båda klubbkompisarna, och vännerna i stort, har stabiliserat sig i världstoppen. Och Seth-Wenzel erkänner att det kan bli lite extra prestige om de nu får mötas.
– Alltså, ja det är klart att det kan bli det. Vi är väldigt bra vänner och vi tränar varje dag tillsammans, men när jag kliver ut på mattan vill jag alltid vinna.
– Samtidigt ska man inte underskatta de vi möter i semifinal. Konkurrensen är bra i Sverige men jag känner att både jag och Freddan tar oss till final om vi gör det vi ska.

Under 2017 väntar annars stora landslagsuppdrag för William, men det är VM på hemmaplan 2018 som lockar mest när han kikar ut över jujutsuhorisonten.
– Oh, ja. Det är dit jag siktar, det är VM i Malmö som jag ska vara som allra bäst och allt jag gör just nu är för att vara just bäst där och då. Det blir en jättehäftig upplevelse.

Men först är det SM i Söderhamn under SM-veckan som gäller.
– Det är säsongens första tävling och jag tycker det ska bli jätteroligt. Det blir mycket tävlande för mig under året, eftersom jag också är sistaårsjunior och kommer att tävla på juniormästerskapen också. Så det blir kul att smygstarta säsongen med ett SM.

SM i jujutsu sänds på SVTplay på söndag med start 14.00.

Text och foto: budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer