Krönika

Idrottsgalan som fick tyst på Kampsports-Sverige

Då var 2017 års Idrottsgala över. Den lite stela tillställningen hyllade idrott och idrottsrörelsen men kampsporten glömdes som vanligt bort.

Kampsport i Sverige är omtyckt. Lilla Sverige är bra på kampsport. Riktigt bra! Det råder det ingen tvekan om. Men att komma in i det så kallade ”finrummet” har varit och förblir svårt.

Svenska Budo & Kampsportsförbundet må inte representera all svensk kampsport men deras offentliga avståndstagande från Idrottsgalan var ett statement. Stefan Stenudd kändes ”punk” och det var så rätt. I viljan att bli sedda lät sig kanske svensk kampsport bli övertygade om att ”nu då, nu är vi väl på väg att bli accepterade och får leka med de stora barnen”? Nähä.

Det här är ingen gnällig krönika om att Patricia Axling inte vann sitt pris hon var nominerad för. Nej det är en krönika som ger uttryck för att vi inte får glömma att vi ännu är underdogs. Vi är ännu inte accepterade. Det krävs mer än en nominering och att 2016 hyllas (med felsägningar och allt) för alla medaljer med en check av Svenska Spel. Att Svenska Budo & Kampsportsförbundet återigen var de som drog in mest medaljer på internationella mästerskap råder det ingen tvekan om men nu fick istället Orienteringsförbundet lite spotlight. Nej, något är fortfarande ”ruttet” med Idrottsgalan och den är fortfarande lika seg och stel.

Men den är ju viktig! Så kanske somliga säger och ja jag håller med men det går inte att låta sig bli överkörd hur länge som helst. På sikt är det kanske bra att långsamt bli en del av Idrottsgalan men jag lever i nuet och vill att våra svenska kampsportare hyllas på SVT 1 nu. Kampsporten har troligen inte varit så viktig idag som på 150 år (kan förklara varför just 150 en annan gång). Idag behöver vi kampsport, vi behöver det som kampsporten står för och det nu.

Tack och lov finns Kampsportsgalan och den är värd att hylla. Det är ett stort långfinger till övriga idrotts-Sverige menar somliga och andra menar att den inte har sitt existensberättigande vilande hos någon annan gala eller organisation. Kampsportare som hyllar kampsportare behövs! Nu har årets jury haft sitt sammanträde och vi hoppas att de ser till hela kampsporten och den bredd som finns inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Egentligen skulle jag vilja ha en kampsportsgala som täcker in exakt alla kampsporter i Sverige. Svenska Budo & Kampsportsförbundet är utan tvekan det bästa kampsportsförbundet i Sverige men vi får inte glömma bort att sporter som Judo, Karate, Boxning, TKD, Sportfäktning och Brottning har egna förbund. Jag skulle gärna se en samlad svensk kampsportsfamilj. Idag är det absolut bästa alternativet Kampsportsgalan och den fyller en viktig roll, men jag tycker det är viktigt att ibland påpeka att det finns kampsporter även utanför Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Men återigen tillbaka till Idrottsgalan. Någon sa att det var den bästa Idrottsgalan någonsin och jag tycker synd om de som varit på de andra föregående galorna. Nej, jag ger galan en svag 2: a av 5 Fighters. Fred ut.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer