Nyhet

Hjärterullen – kampsport för en god sak

Ibland blir tyvärr budskapen från reklamerna för medicinska fonder verklighet. Alla får inte chansen att växa upp på vår trots allt till största del fantastiska planet. När det ofattbara drabbar de som finns i ens egen närhet påminns man om att livet är allt annat än självklart.

Linköpings budoklubb grundades 1958 och är därmed en av de äldre kampsportsklubbarna i landet. Under föreningens paraply ryms allt från Aikido till MMA Efter att en av klubbens instruktörer drabbades av tragedin att tidigt förlora ett barn väcktes idén bland klubbkamraterna att göra något. Snart hade en liten grupp av arrangörer från Linköpings Budoklubb och IFK Linköpings Brottningklubb formats för att göra verklighet av idéerna.

Initiativtagarna Evelina Gryvik, David Hult, Lars Karlsson och Robin Frahm

Vi kände att vi ville göra något för att visa vårt stöd till Tom som förlorade sin son till ett hjärtfel. Eftersom vi är kampsportare så föll det sig rätt naturligt att sparring vore nice och sen kläckte vi idén med att köra välgörenhet av det. Sen när bollen var i rullning så kom så hörde vi oss för om sponsring och fick ett par bra napp där.

Lars

 

Lördagen 17:e december arrangerades så en stor ”Öppen matta” i Stångebro Sporthall för att samla in pengar till organisationen Hjärtebarn. Arrangemanget var öppet för alla oavsett klubbtillhörighet.  För varje rond man var med och rullade fick deltagarna köpa en biljett för valfri summa, vilket oavkortat skänktes till Hjärtebarnens verksamhet. För de som för dagen inte brottades fanns fika att köpa eller möjlighet att ropa in en julklapp på välgörenhetsauktion. I en maktlös situation blev det ändå ett sätt att både bearbeta sorg gemensamt, men också stärkande för de band som knyts mellan människor i idrotten.

 

Det var nog känslan av maktlöshet och att inga ord kunde hjälpa som blev drivkraften i det hela. Att göra något fysisk istället. Ett sätt att bearbeta sorgen på något sätt. Toms och Malins sorg såklart som man kände så starkt själv pga kärleken till Tom.

David

Uppslutningen blev god och insamlingen gick över förväntan. Under eftermiddagen fylldes brottarlokalen under Stångebro av en stor skara deltagare från olika klubbar. Vad arrangörerna kanske inte hade räknat med var att engagemanget redan hade växt utanför Linköping. Mellan Malmö och Luleå hade fler hängt med och arrangerade egna öppna mattor till stöd för insamlingen.

Det känns bra att vi kunde skapa något fint från någonting som är så ofattbart ledsamt som att förlora sitt barn. Att så många kom och visade sitt deltagande och stöd till Tom är dock den största vinsten.

Lars

Enligt arrangörerna är nu tanken att det ska bli ett återkommande välgörenhetsarrangemang. Man vill ta till vara på samhörigheten och engagemanget mellan kampsportare. I ett samhälle som sägs bli mer egoistiskt och självcentrerat visar initiativ som det här på motsatsen. Föreningslivet är inte bara något man betalar medlemsavgift till och ägnar sig åt på sin fritid. Med de gemensamma intressena och mötesplatserna som grund finns ofta chansen att bygga något tillsammans för varandra.

Mer om Hjärterullen

Mer om organisationen Hjärtebarn

Fotocredit: Jimmie Sandin

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer