Nyhet

Världsmästarna uttagna till EM i thaiboxning

I våras svarade svensk thaiboxning för ett rekordbra VM, när det hölls hemma i Jönköping. Det blev då tio medaljer, varav fyra guld. Bea Malecki är en av de regerande världsmästarna som kommer att jaga EM-guld i Split i Kroatien om en månad.

– Jag vill vinna trippeln i år, SM, VM och EM, säger Bea Malecki till budokampsport.se.

VM i thaiboxning i Jönköping (läs mer här) i maj blev tävlingsmässigt Sveriges bästa mästerskap någonsin. Fyra guld vanns, dessutom sex medaljer till, under några förtrollade tävlingsdagar.

Bea Malecki vann guld i -67-kilosklassen och när EM-truppen offentliggjordes idag är Malecki ett av de stora svenska EM-hoppen.
– Det känns bra. Jag dök in i ett knä för ett tag sedan och har inte kunnat sparras ordentligt under sommaren. Jag ska faktiskt i väg och bränna näsborrarna idag. Men samtidigt har jag tränat hårdare nu än inför VM. Det ska bli skitkul med EM och jag siktar på att ta trippeln i år, SM-guld, VM-guld och EM-guld. Det hade varit häftigt.

Att vara regerande världsmästare är ändå en ny företeelse för henne.
– Alltså, jag har inte ens tänkt att jag är världsmästare. Det är andra runt mig som har påpekat det. Egentligen är det lite skumt att jag måste bli påmind, men jag fokuserar alltid framåt och nu ska det bli kul med EM.

”Värt att ta några semesterdagar”
Malecki uttryckte inför VM, lite skämtsamt, att det var trist att behöva ta ut några semesterdagar för att åka till Jönköping. Nu när EM ska hållas i Split i Kroatien är det andra tongångar som gäller.
– Det känns ju kul den här gången att få åka till något varmt ställe. Jag har kollat vädret och så, det verkar bli skönt där. Då är det värt att ta några semesterdagar, skrattar hon.

De övriga svenska världsmästarna från VM i Jönköping är också samtliga uttagna, Patricia Axling, Anna Strandberg och Sofia Olofsson.

Här är truppen i sin helhet

Damer
Camilla Danielsson (-45kg)
Therese Gunnarsson (-51kg)
Sofia Olofsson (-54kg)
Patricia Axling (-57kg)
Isa Tidblad Keskikangas (-60kg)
Erica Björnestrand (-63,5kg)
Bea Malecki (-67kg)
Anna Strandberg (-71kg)
Angela Mamic (-75kg)

patricia_axling_guld

 

Herrar
Giang Hoang (-51kg)
Jaafar al-Qashaami (-60kg)
Rafaat Al-Maliki (63,5kg)
Mario Cartagena (-67kg)
Constantino Nanga (-75kg)
Magnus Andersson (-71kg)
Erik Berglund (-86kg)
Simon Ogolla (+91)

B-klass
Kevin Mickelsson (-67kg)
Johan Andersson (-81kg)

pelle_banghall

Förbundskapten Pelle Bånghäll om truppen
– Vi har ett väldigt starkt landslag och vi tror väldigt mycket på den här truppen. Vi fick två återbud och ändå kan vi plocka in namn som Erica Björnestrand och Therese Gunnarsson, vilket bara understryker hur starka vi är i svensk thaiboxning. Sedan ska man komma ihåg att det är hård konkurrens på ett EM och det blir inte lätt att upprepa medaljskörden ifrån Jönköping. Men vi har en väldigt bra och positiv känsla i truppen.

Text och foto: Jonathan Broberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer