Artikel

SM i HEMA i helgen – Fightermag tog sig ett snack med arrangören

SM i HEMA upplaga nr 2 går av stapeln i Örebro nu i helgen och peppen är stor.

Västerländsk kampsport växer sig konstant starkare och genom att olika historiskt inspirerade kampsportare (främst olika typer av fäktare) gått samman till stor del under paraplybegreppet HEMA har också seriositeten ökat dramatiskt. Steg 1 var att samlas kring ett namn och börja skapa regelverk, få till organisationen och ta vara på det säregna. Steg 2 var att organisera sig i förbund och att gå med i Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Steg 3 var att börja hålla SM-tävlingar och berätta om och visa HEMA för en bredare publik än de som hittat HEMA själva.

HEMA

Vid steg 3 är vi nu. Ett första SM hölls förra året, under året som gått har vi haft stora svenska framgångar internationellt och inom Nordiska ligan. Organisationen har också lyfts ett snäpp vilket märkts tydligt! Väldigt tydligt.

”Vi befinner oss i ett så viktigt skede i vår utveckling att det känns viktigare för mig personligen att driva HEMA till nästa steg än att jaga fler medaljer.” – Carl Ryrberg

Det är många som ska hyllas för framgångarna men först och främst är det ju alltid klubbarna. Det är fortfarande på klubbnivån mångfalden kan öka! Exempelvis i Stockholm så finns det få klubbar och den största tränar utomhus vilket avskräcker en del och lockar andra. Det är en smaksak.

HEMA_banner

I Göteborg och Örebro (bland annat) har organisationen varit suverän länge och en person som hela tiden stuckit ut från mängden är Carl Ryrberg. Carl är själv en skicklig fäktare som placerat sig högt internationellt och i Sverige, men förra året valde han att kliva bort från tävlandet och helt och hållet bli den ledare som svensk HEMA hela tiden behövt. Carl hyllades faktiskt redan förra året som en lysande ledare på Kampsportsgalan där han nominerades. Nu i år har dock Carl tagit sitt ledarskap till en helt ny nivå med tydlighet angående policy, jämlikhet, mångfald, sportslighet och inte minst inkludering! Carl har också utmärkt sig genom att arrangera den nordiska ligan och nu också SM. Carl och hans kollegas datasystem för poäng är vida känt och hela tiden lyfts HEMA med hjälp av Carl. Själv är han ödmjuk och lyfter hellre fram de som utövar HEMA, klubbarna och instruktörerna. Så som en bra ledare ska göra.

HEMA_snabbast

Idag, fredag, tjuvstartar SM i HEMA lite mot kvällen, men det är under lördagen och söndagen som de större tävlingarna äger rum. Denna massiva kampsportshelg för svensk del handlar mycket om Alexander Gustafsson, Ilir Latifi och Jack Hermansson så uppmärksamheten är inte riktigt lika stor som förra året på SM men the show must go on och HEMA-Sverige har aldrig varit så starkt och bra som nu.

”Jag kan därför inte tänka mig annat än att även årets SM blir en succé.” – Carl Ryrberg

Vi tog oss ett snack med Carl Ryrberg om SM:

Nu är det dags för SM nr 2 för HEMA. I år går SM av stapeln i Örebro, med en av förra årets guldfavoriter i långsvärdsklassen Carl Ryrberg som tävlingsledare och huvudarrangör. De grenar som det tävlas i är långsvärd herr respektive dam, sabel och rapir och dolk. Nytt för årets SM är att svärd och bucklare tagit sig in i programmet. Förra året var premiär-SM riktigt bra anordnat och med goda resultat från flera gamla rävar. Kommer vi se en ny generation lyckas på SM i år eller är det för tidigt?

Det är svårt att sia om, men jag tror gammal är äldst några år till. I damklassen på långsvärdet finns det förvisso ett par nyare tjejer med bra chans till medalj, även om fjolårssegraren Julia Yli-Hukka får stå som guldfavorit även i år.

Carl och Dennis

Andra plattan är den svåraste att lyckas med för ett band. Andra SM likaså. Nyhetens behag är inte riktigt där men det är nu HEMA cementeras som en officiell idrott med sitt andra SM. Hur ser du på saken?

Det finns en hype kring en premiär som såklart inte infinner sig år två, men vi gick in i detta projekt med den utgångspunkten och vi är därför lite förvånade över att intresset ändå är så stor som det varit. Vi har haft ett mycket bra år i svensk HEMA hittills, med all uppmärksamhet i samband med kampsportsgalan och vi håller parallellt med årets SM på med arbetet för att komma med på SM-veckan 2017, så det är mycket som händer och den vind i seglen som vi känner genomsyrar hela rörelsen. Jag kan därför inte tänka mig annat än att även årets SM blir en succé.

Berätta om din egen inblandning i HEMA numera och varför du slutat tävla.

Just nu är jag tävlingsledare för de flesta tävlingar i norra Europa och dessutom ordförande i Svenska HEMA-förbundet. Det tillsammans med att jag håller en hel del kurser utomlands har lett till att min egen satsning har fått läggas ner till förmån för arbete med sporten. Vi befinner oss i ett så viktigt skede i vår utveckling att det känns viktigare för mig personligen att driva HEMA till nästa steg än att jaga fler medaljer. Så här i SM-tider känns det dock lite bittert, särskilt som jag missade medalj förra året.

Julia Yli-Hukka2

Nämn några vi ska hålla extra koll på nu på SM tack.

Kristoffer Stanson okrönt kung i de flesta grenar utom långsvärd och han har goda chanser att ta hem 2-3 medaljer. Det har även Dennis Ljungqvist, som varit den stora långsvärds-stjärnan hittills i år, men som även tävlar i andra grenar. Båda dominerade sina klasser i NHFL, den nordiska ligan, och Dennis tog silver på vinterns stora tävling Swordfish och brons på SM 2015. Andreas Isaksson har också varit vass på årets rapirtävlingar och med ett SM-guld att försvara blir han farlig. Bland damerna är det nog Julia Yli-Hukka och Anna-Lotta Eriksson som blir farligast.

Stansons_vinster

Hur har det varit för HEMA under året? SM förra året blev ju lite som ett startskott. Håller du med om det?

Verkligen, SM är jättestort. Som utövare kan andra tävlingar kännas viktigare, men för folk i allmänhet är SM så lätt att relatera till. Den tydligheten har hjälpt oss väldigt mycket i våra relationer med media, kommuner och intresserade potentiella rekryter. Vi såg exempelvis att Göteborgs Historiska Fäktskola på sin prova-på-dag förra veckan hade nästa 200 deltagare och det är klart att den legitimitet som ett SM medför bidrar till det.

Stanson_vinnare_NHFL2016

Vad betyder ett SM-guld i HEMA?

Jag vet att det har betytt oerhört mycket för förra årets vinnare och det ska bli mycket spännande att se vilka som får den äran i år. Att vara svensk mästare är ju något speciellt.

 

De flesta som ställer upp på ett SM vinner ju onekligen inte. Hur ser du på deltagande i SM? Är det bra att ställa upp även om man inte har en rimlig chans att vinna?

Absolut! Att tävla är en väldigt viktig upplevelse för alla kampsportare eftersom tävlingen ger en ökad press som kan ge en hel del insikter både om en själv och om ens tekniker. Ett SM är dessutom en folkfest och de flesta utövarna är där, så det är ett bra tillfälle att lära känna andra fäktare närmare.

Carl_ryrberg2

Dennis Ljunqvist har under året klivit fram som en fixstjärna och så även Kristofer Stanson. Fixstjärnan Axel har det dock varit lite mer tyst om samt även Anders Linnard. Kommer det bli andra vinnare det här SM än förra årets?

Både Anders och Axel har varit upptagna med sitt gemensamma företag som producerar utrustning för HEMA-utövare så ingen av dem har tävlat särskilt mycket. Anders har inte tävlat sedan har vann världens största tävling i november (med Dennis som silvermedaljör) men jag är helt övertygad om att Anders har goda att slåss om guldet. Om jag får sia om medaljerna är det Anders, Dennis och en bubblare på prispallen i herrarnas långsvärd, Anna-Lotta Eriksson och Julia Yli-Hukka tillsammans med ett okänt namn för damerna och Kristoffer Stanson, Dennis Ljungqvist och Andreas Isaksson i olika konstellationer för övriga vapen. Som sagt, gammal är äldst även i år.

Anders_segrare_mindre

Hur ser schemat ut inför SM? Är det fullt ös medvetslös eller?

Vi har testat ett nytt system där alla klubbar hjälps åt med att tillhandahålla domare, vilket medfört en god bemanning och bra möjligheter att vila personalen trots ett hårt schema. Det blir några intensiva dagar, men svenska fäktare och coacher är bra trimmade och det slösas inte bort någon tid med sölande mellan matcher. Jag tror vi kommer ha en behaglig resa.

Vi kör igång på fredagkvällen med svärd och bucklare, sen är det sabel direkt på morgonen på lördagen, följt av damlångsvärd, rapir och dolk och avslutningsvis herrlångsvärd. På söndagen är det slutspel i herrlångsvärdet och så medaljmatcherna i alla grenar klockan 12:00.

fighter-metal

Fighter Magazine önskar samtliga på SM ett stort lycka till och vi hoppas och tror att HEMA växer ännu mer. HEMA är och förblir en fantastiskt rolig kampsport och med stor variation och en hel del för alla.

Lycka till!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer