Artikel

Weltervikt ur Enkamps-perspektiv

På baksidan av en industribyggnad i Täby driver bröderna Enkamp till tillsammans med sin mor en kampsportklubb, Combat Academy. Häng med för ett snack med Oliver Enkamp om welterviktare i UFC och om att byta viktklass.

Oliver Enkamp är 24 år och blev i somras antagen till The Ultimate Fighter, men valde att avstå på grund av skada. Sedan dess har han gått upp en viktklass, från lättvikt till weltervikt och hunnit träna vid ett av de mest prestigefyllda MMA-gymmen i världen, kanadensiska Tristar Gym där Firas Zahabi återfinns.

För egen del märkte Oliver Enkamp att hans tankar och fokus allt mer handlade om vikt och rätt mat, på bekostnad av att bli bättre på teknik, eller utveckla fysiken. Att till vardags väga 79 kilo och gå ner till 73 kilo var inga stora problem, men därefter blev det mycket mer krävande. Efter ett aktivt beslut att strunta i vikten under en period och satsa mer än tidigare på styrketräning, har vi idag en Enkamp som vill göra avtryck i världen i form av welterviktare.

Under tiden på Tristar Gym fick han dessutom mäta sitt kunnande med hyfsat meriterade sparringpartners – eller vad sägs om Georges St. Pierre och Rory MacDonald?

– Det kändes bra och jag kunde mäta mig med dem alla i stående, men samtidigt ska man vara medveten om att det är en annan sak när man kör MMA fullt ut, och desto mer när man går match jämfört med att sparras. Annars var det som slog mig mest med träningen där att vi körde så mycket ju-jutsu. Det gällde varje dag, oavsett vad vi körde för annan träning. Sedan är alla mer vinnarskallar där borta och kör gärna över en även på träning, medan jag tycker att vi samarbetar mer här hemma, säger Oliver Enkamp.

Det finns i nuläget inga kontrakt och inga löften från UFC, men det är nog ingen vild gissning att vi kommer få se honom där inom ett till två års tid.

Oliver Enkamp15

En stor skillnad jämfört med tidigare erfarenheter inom lättvikten är att vissa inom weltervikt är ruskigt stora och klipper massor med vikt inför match. Oliver nämner Tom Breese som går runt på cirka 90 kilo och är 190 centimeter lång. Samtidigt är skillnaderna stora inom klassen.

Tittar man på Gunnar Nelson så går han inte ner mycket i vikt inför match, utan håller sig kring 80 kilo. Redan i lättvikt är det annorlunda säger Oliver, där finns inte de muskelknippen som man möter direkt en viktklass över. Samtidigt kan för mycket muskler ställa till det för en fighter, då man drabbas mer av mjölksyra. Den typen av fighter måste lägga upp sin taktik lite annorlunda och spara energi för att lägga desto mer press och gå för avslut i korta sekvenser.

Sedan blir det mer utpräglat med sluggertyper i tungvikt på ett sätt som inte fungerar i de lättare klasserna.

Enkamp tycker weltervikten är den mest talangrika klassen och det kan mycket väl vara så. Detta då det tveklöst är så att en stor grupp av jordens mest vältränade individer ligger inom viktspannen som omfattar lättvikt och weltervikt. Att byta viktklass är inte ovanligt. Vanligast är att man bantar ner sig. Om detta görs kontrollerat och under flera månader så brukar effekten bli att fightern känner sig snabbare och orkar mer, eftersom det finns mindre att bära runt på. Har det däremot gått för fort i viktminskningen så är risken stor att vätskedepåerna är för tömda och då försvinner orken. Tvärtom blir det när man går upp i vikt, Oliver tar upp McGregors match mot Nate Diaz som exempel.

– Jag menar att McGregor ”gassed out”, att konditionen tog slut just eftersom han inte räknade in sina kilon i sin gameplan. Han går in tio kilo tyngre än vanligt, men försökte hålla samma tempo och jag menar att det var det som fick honom att ta slut, säger Oliver Enkamp.

Till nedan ser du Olivers ranking av världens bästa welterviktare i MMA.


OLIVER ENKAMPs TOPP-5-WELTERVIKTARE

LAS VEGAS, NV - DECEMBER 06: (L-R) Robbie Lawler punches Johny Hendricks in their UFC welterweight championship bout during the UFC 181 event inside the Mandalay Bay Events Center on December 6, 2014 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

1.  ROBBIE LAWLER

Record: 27-10-1 Team: American Top Team

Född: 1982 i San Diego, Kalifornien

”Robbie Lawler är champ av en anledning, så första platsen känns ganska given just nu. Lawler bjuder upp till sluggfest och öser på och kan själv ta rejäla smällar. Han pressar på och de han möter lyckas helt enkelt inte få igenom sin gameplan. Inte min favorit stilmässigt, men han är väldigt bra på det han gör.”

TORONTO, ON - APRIL 30: Rory MacDonald kicks Nate Diaz during their Welterweight bout at UFC 129 in the Rogers Centre on April 30, 2011 in Toronto, Ontario. (Photo by Al Bello/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images) *** Local Caption *** Nate Diaz;Rory MacDonald;

2 .  RORY MACDONALD

Record: 18-3-0 Team: Tristar Montreal, Kanada

Född: 1989 i Quesnel, Kanada

”Rory MacDonald är en Tristar-kille som är väldigt teknisk med bred kompetens. Han är farlig på alla distanser.”

Sedan mars i år är MacDonald högst rankad i de officiella UFC-rankingarna för weltervikt. Redan som 16-åring gjorde han sin professionella debut genom vinst mot Terry Thiara vid ett Extreme Fighting Challenge event.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 16: Carlos Condit of United States defeats Dan Hardy of Great Britain by knock out during their UFC welterweight bout at the O2 Arena on October 16, 2010 in London, England. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images) *** Local Caption *** Carlos Condit; Dan Hardy

3. CARLOS CONDIT

Record: 30-9-0 Team: Jackson’s

Född: 1984 i Albuquerque, USA

”Carlos Condit, som är bra på att attackera både från botten och från topp. Han är spännande och söker alltid anfall. Kommer ofta från oväntade vinklar och utnyttjar sin räckvidd bra”. Condit har aldrig knockats eller behövt bryta en match på grund av slag, men har däremot några TKO-förluster.

Stephen-Thompson

4 .  STEPHEN THOMPSON

Record: 12-1-0 Team: Team Upstate Karate/Pitch Black MMA

Född: 1983 i Simpsonville, USA

Stephen Thompson, Wonderboy, är Olivers stilmässiga favorit bland welterviktarna. Lite beroende på hur matchen går mellan honom och MacDonald är Enkamp beredd att snabbt möblera om i rankingen. Han uppskattar framför allt Wonderboys rörlighet och explosivitet, hur han behärskar avstånden i en fight och slutligen har han ett bra takedown-försvar. Föga förvånande om han är champ inom ett år.

Damian

5.  DEMIAN MAIA

Record: 22-6-0 Team: Demian Maia Jiu-Jitsu

Född: 1977 i São Paulo, Brasilien

”Demian Maia är en världsklassgrappler, vilket han också visade i matchen mot Gunnar Nelson – som med rätta anses vara en skicklig grappler. Det var tydlig klasskillnad. Han har begränsningar som striker, men har ändå blivit bättre där, liksom i sina takedowns”. Oliver förutspår att Maia kommer fortsätta utvecklas och imponera.


FAKTA – OLIVER ENKAMP

Längd: 183 centimeter. Vikt: 77 kg

Nästa match: Matchen mot Rodrigo Vasques (1-1-1) från Allstars Training under Scandinavian Fight Night blev tyvärr inställd. Meriter: Började träna som femåring 1996. Tränade karate på elitnivå 2007, 16 år gammal. Svensk mästare i sanshou (2012, 2014), medlem i Svenska landslaget i karate – WKF (2008), medlem i svenska landslaget i sanshou (2014), svensk mästare i grappling (2010), 4-0 i pro-MMA, 9-0 i amatör-MMA, 5-1 i shootfighting, 35+ fullkontaktmatcher, jobbar som instruktör och PT.


Olivers 3 bubblare

Tom Breese

1. TOM BREESE

Record: 10-0-0

Team: Tristar Gym

Född: 1991 i Birmingham, England

”Tom Breese, som var champ i BAMMA. 190 centimeter southpaw med bra händer, speciellt precisionen, och så är han tung på marken. Helt klart en som kan klättra snabbt i rankingen.”

Dalby

2. NICOLAS DALBY

Record: 14-1-1 Team: Rumble Sports

Född: 1984 i Köpenhamn, Danmark

”Nicolas Dalby tror jag på. Gillar även att han liksom jag kommer från karatebakgrund. Han har en bra kombination av rörlighet, snabbhet, styrka och så en rejäl press. Han behöver bli mer taktiskt smart och använda sina snabba fötter för gå mer in och ut, istället för bara på-på-på.”

Oliver Enkamp1 sv

3. OLIVER ENKAMP

Record: 4-0

Team: Pancrase Gym/Combat Academy

Född: 1991 i Stockholm

”Mig själv vill jag säga. Jag har mycket erfarenhet för någon som är i min ålder såväl från karaten, som sanshou, grapplingligan med mera. Jag reser mycket för att träna i olika stora klubbar och är väl ganska teknisk, rörlig och smidig.”


Fighter Magazine 2-2016.jpg

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 2-2016 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer