Artikel

Vilka utanför UFC kan utmana UFC-mästare?

Vi går igenom vilka mästare utanför UFC som faktiskt skulle kunna slå UFC-mästare.

I vårt senaste avsnitt av Fighterpodden så talade vi lite om konsekvenserna med The Ali Act om nu den skulle gå igenom inom MMA. En konsekvens är att bälten kan ställas på spel mellan organisationer. I podcasten så menade flera att Fedor varit ett undantag som kanske den ende som under en tid kunde utmana mästarna i UFC, men stämmer det?

Logo_de_UFC

Jag minns en tid då jag offentligt hävdade att Renan Barao skulle kunna vinna bältet i UFC. Det var en tid då han inte var med i UFC. Det fanns en tid då Anderson Silva inte var med i UFC och så vidare. Men hur ser det ut nu då?

För att ta reda på mer om hur det ser ut bland världens olika MMA-mästare gav jag mig ut på en liten upptäcktsfärd och fick göra en hel del research (hoppas det uppskattas) för att ta reda på värdiga motståndare till mästarna i UFC, men som alltså inte är i UFC.

OBS: Vid ett senare tillfälle kommer jag också gå igenom kvinnorna (då det finns flera intressanta utanför UFC).

Demetrious-Johnson-WI.jpg

Flugvikten

I UFC regerar Demetrious ”Mighty Mouse” Johnson och han är onekligen svårslagen. Utanför UFC är det väldigt få som kan hävdas kunna göra något riktigt motstånd mot Johnson men det finns en! Hans namn är Magomed Bibulatov och han är champ i WSOF. Hans record är 12-0 och han ser på riktigt ut att kunna ge Mighty Mouse en chans.

Magomed Bibulatov
Magomed Bibulatov

Bortsett Magomed så finns det faktiskt en till men då han är rätt oprövad mot världens bästa fighters är det väldigt svårt med honom även om hans matcher är riktigt imponerande. Hans namn är Kairat Akhmetov och hans record är 23-0 Han är champ i ONE, APFC och Bushido.

cruz.jpg

Bantamvikten

Här är det faktiskt ganska enkelt då Bibiano Fernandes länge känts helt rimlig att ta bältet i UFC. Han är champ i ONE och var champ i DREAM. Hans record är 19-3 och han har inte förlorat sedan 2010. Ett tag var han i diskussion med UFC om ett kontrakt med det blev inget.

ONE_bibiano
Bibiano Fernandes

Men inte nog med det så finns det också en väldigt dominant mästare i WSOF som heter Marlon Moraes (16-4-1) som vunnit 11 fighter i rad.

Dublin - Conor vann flagga

Fjädervikten

Conor McGregor är som bekant mästare här och många menar att Daniel Straus (mästare i Bellator) skulle kunna ge honom en chans men speciellt dominant och mästare länge har inte Straus varit så jag tycker inte riktigt han känns relevant. Däremot är ONE-mästaren Marat ”Cobra” Gafurov (14-0) mer intressant då han nu på hög nivå slagit fem i rad på RnC och totalt vunnit över 10 stycken på submission. Han har bland annat slagit Mairbek Taisumov som vunnit fyra i rad nu i UFC.

Marat_Gafurov_0_0
Marat Gafurov

En bubblare här är Alexandre Almeida som är champ i WSOF, men han är rätt oprövad mot de allra bästa och har ännu inte försvarat sitt bälte. Å andra sidan har inte heller Conor McGregor försvarat bältet än.

Rafael-dos-Anjos-750

Lättvikten

I UFC är Rafael Dos Anjos mästare, men det finns faktiskt flera utanför UFC som är intressanta. Justin Gaethje (16-0) är mästare i WSOF och han har vunnit 13 av sina 16 matcher på TKO/KO. Bland de han avslutat finns Luis Palomino, Brian Foster, Gesias Cavalcante, Drew Fickett, Dan Lauzon och LA Times menade att Gaethjes match mot Luis Palomino 2015 var årets fight 2015.

Gaethje_
Justin Gaethje 

Shinya Aoki är mästare i ONE och har sedan förlusten 2012 mot Eddie Alvarez vunnit 9 fighter i rad. Det som talar emot Aoki är att han trots allt torskat mot två nuvarande UFC-fighters även om det var längesen nu.

RobbieLawlor_Headshot.png

Weltervikten

Robbie Lawler är champ i UFC och det råder ingen som helst tvekan om att han mycket väl skulle kunna få stryk mot Ben Askren som varit champ i Bellator (som han lämnat vakant) och är det nu i ONE. Ben Askren (15-0) är en superbra brottare som efter OS 2008 satsade på MMA istället.

Ben Askren
Ben Askren

Det finns ingen mer självklar än Ben Askren men den som kommer tvåa på listan är helt klart Andrey Koreshkov (19-1) som är champ i Bellator, som senaste spöade Benson Henderson, och som enbart fått pisk av just Ben Askren.

Bisping Champ

Mellanvikten

Michael Bisping är numera champ vilket närmast känns konstigt att skriva. Utanför UFC finns bland annat David Branch (som en gång i tiden fightades i UFC) och han är champ i WSOF. Hans enda förlust på sina senaste 11 fighter kom mot Anthony Johnson på domslut i catchweight – Den klart lättare David Branch lyckades ändå gå till domslut mot Johnson, vilket få andra gjort som vi bittert fått erfara i lätta tungvikten. David Branch är också champ i just lätta tungvikten i WSOF förövrigt.

David Branch
David Branch

En annan fighter som inte är speciellt känd men otroligt skicklig är Vitaly Bigdash (8-0). Han är champ i ONE och han har avslutat alla sina motståndare.

Sist men inte minst är KSW-mästaren Mamed Khalidov (32-4-2) värd att nämna. Han förlorade en fight på domslut 2010 men har nu inte förlorat på sina senaste 13 fighter.

UFC 178: Jones v Cormier - Ultimate Media Day

Lätta Tungvikten

Bortsett David Branch (som dock inte känns som ett riktigt hot mot Jon Jones och Cormier) så finns Liam McGreary (11-0) som mästare i Bellator. Liam slog senast Tito Ortiz på en omvänd triangel.

Ingen fighter känns egentligen som passande att möta Cormier eller Jon Jones utanför UFC i dagsläget.

miocic .

Tungvikten

Tungviktens nya mästare i UFC är som bekant Stipe Miocic och det råder ingen som helst tvekan om att Bellatormästaren Vitaly Minakov (18-0) torde kunna slå honom och alla tungviktare i UFC. Minakov har nu lämnat Bellator men behåller tills vidare bältet.  Minakov är Fedors arvtagare och när jag ändå nämner Fedor så är han kanske för gammal för UFC nu men med tanke på hur tungvikten är så kan han nog absolut komma långt där. Då Fedor dock inte är någon mästare av något större bälte just nu så hålls han utanför.

Minakov_gubernator2
Vitaly Minakov – världens bästa tungviktare

Blagoi Ivanov (14-1) är champ i WSOF och hans enda förlust kom emot Alexander Volkov (2014). Volkov är även han intressant som champ i M-1, men då han i Bellator förlorade mot Cheick Kongo (domslut) så förlorade han lite av sin hype. Volkov var kanske dock som mest hypad 2013 då han mötte Vitaly Minakov och förlorade på TKO.

slutsats

Slutsats

Som ni kan se ovan finns det gott om fighters som skulle kunna hävda sin rätt att möta UFC-fighters om The Ali Act skulle gå igenom. I vissa fall är det helt klart mest tydligt och här kommer en lista på de mest tydliga fallen av fighters som är champs utanför UFC som kan möta UFC-champs och möjligen vinna:

(I ordning av trolighet att kunna ta bälte i UFC – det krävs ett bälte i en större organisation för att komma på tal)

1. Alexander Minakov (utan tvekan)

2. Ben Askren (högst troligt)

3. Justin Gaethje (en mycket bra chans)

4. Bibiano Fernandes (topp 3)

5. Magomed Bibulatov (kan slå Mighty Mouse)

6. Kairat Akhmetov (oprövad trots 23-0)

7. Andrey Koreshkov (slog B. Henderson)

8. Marat ”Cobra” Gafurov (kan slå Conor)

9. David Branch (i mellanvikt)

10. Blagoi Ivanov (lite tveksamt)

11. Vitaly Bigdash (oprövad men grym)

12. Marlon Moraes (möjligen)

13. Alexander Volkov (inte alls omöjligt, men tveksamt)

14. Mamed Khalidov (tveksamt men topp 5)

15. Shinya Aoki (tveksamt men topp 3)

16. Daniel Straus (inte troligt, men inte omöjligt)

17. Alexandre Almeida (tveksamt!)

18. Liam McGreary (tveksamt!)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer