Artikel

Dan ”Hendo” Henderson vann i sin kanske sista match

Dan Henderson är en legend inom MMA och nu kan det var så att han gått sin sista fight.

Dan Henderson vann sin senast fight mot Hector Lombard och sa efter matchen att detta kan ha varit den sista fighten.

Dan ”Hendo” Henderson föddes 1970 och är således 45 år och fyller 46 i augusti. Han var en stark brottare som tog silver på VM både 1994 och 1996. Han kom på 10onde respektive 12:e plats på sina två OS han deltog på för USA.

Sin första MMA-match gick han 1997 och under loppet av tre år hade han jobbat ihop ett record på 9-0 och även vunnit en UFC-turnering. I slutet av 2000 förlorade han sin första fight, en domslutsförlust mot Wanderlei Silva. Efter det knockade han Renzo Gracie och vann tre till fighter i PRIDE innan han förlorade mot Arona på delat domslut och se Antonio Rodrigo Nogueira på en armbar.

Dan hämtade sig snabbt och vann fyra fighter i rad i PRiDE mot grymt bra motstånd innan han också förlorade mot den andre brorsan Nogueira (även det på en armbar).

Återigen blev det en ny vinstsvit för Henderson där han slog fyra stora och erkända fighters. Han ”H-Bomb” det vill säga hans högerslägga var fruktad.

Han hade slagit Misaki men i en rematch förlorade han mot honom på domslut för att sen möta Vitor Belfort och slå honom. Förlusten mot Misaki var ingen titelmatch så welterviktsbältet Hendo hade vunnit över Bustamante behöll han.

Fedor-Emelianenko-and-Dan-Henderson

Dan vann sen över Wanderlei Silva (som var fruktad då) på en knockout och blev den förste med två bälten samtidigt i PRIDE.

Efter det så lades PRIDE ner (då UFC köpt det och inte kunnat driva det) och Hendo förlorade mot Rampage och sen Anderson Silva. Två titelmatcher.

Hendo slog Palhares, vann över Rich Franklin och mötte sen Bisping på UFC 100 och vann på  knockout.

Henderson gick till Strikeforce där han torskade på domslut mot Jake Shields, men sen slog Renato SobralRafael Cavalcante och Fedor Emelianenko.

Tillbaka i UFC slog Hendo Shogun i Fight of the year 2011. En otrolig fight verkligen.

henderson-rua-ufc-139

Henderson hade börjat bli sliten och i möte mot Machida, Evans och Belfort gick det inte så bra (båda första förlorade han dock på delat domslut). Han slog dock Shogun igen för att sen förlora mot Cormier och Mousasi.

Många talade om att Dan Henderson, som blivit 45 år borde lägga ner men då knockade han Tim Boetsch efter 28 sekunder och fick därmed möta Vitor igen. Den matchen slutade i förlust på  knock och flera ville se Hendo avsluta sin karriär.

Hendo själv trotsade alla och ställde upp i en fight mot den alltid farlige Hector Lombard som han i lördags alltså vann mot på knockout.

Jag har haft äran att träffa Hendo en handfull gånger och tala med honom både framför kameran i intervjuer men även utanför. Min bild av honom är att han är otroligt proffsig. Han har varit i den absoluta världseliten i mer är än någon annan fighter nästan och lyckas hela tiden komma tillbaka.

Han har en vinst över Bisping i bagaget så ett möte mellan de två är ingen omöjlighet om det inte var så att Bisping har en rad andra att möta först.

Om det nu är så att Dan Henderson lägger ner så ska han verkligen hyllas med tanke på alla spänning han skänkt oss.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer