Nyhet

Robin Larsson tar EM-guld i Sanda på Europamästerskapen i Moskva

Eskilstunabon Robin Larsson fortsätter att skörda framgångar inom sanda. Förra året vann han brons på VM och när EM i wushu nu avgjorts i Moskva fick Robin under fredagen kliva överst på prispallen. Sverige tog hela tre EM-guld: Elin Öberg i -56 kg, Domingos Kiesse i +90 och Robin i -90 kg.

Robin, som även är med i MMA-landslaget och tävlar för Nova MMA, slog ut en rumän i kvartsfinalen, en grek i semin och i finalen ställdes han mot en hemmafighter från Ryssland.

Hej Robin, du är bäst i Europa i Sanda! Spontana känslor?

– Jag har använt ordet magiskt. För det känns så surrealistiskt. Nej men det är helt fantastiskt. En dröm som går i uppfyllelse

Hur upplevde du finalen?

– Som ett krig! Det var riktigt tufft. Jag gick ut hårt mot ryssen och han var lika hård. Jag förlorade första ronden. Då väckte coachen mig med ett par örfilar. Jag blev tightare och mer fokuserad och lyckades knipa andra ronden på poäng. Här märkte jag hur mycket bättre i form jag var än ryssen. Han flåsa mycket mer än mig och min fitness-coachs röst i huvudet skrek ”se inte trött ut!!” Jag höll mig samlad och lyckades manövrera ut ryssen från plattformen 2 gånger under 3:e ronden vilket säkrade segern!

Hur såg uppladdningen ut?

– Det har vart en tuff period. Jag har satsat under en längre tid. Med ett 8-17 jobb gäller det att planera sin tid väl med morgonträningar och kvällsträningar. Man ska ju hinna vara pappa i mellan också.

– Men jag har haft ett otroligt stöd från min klubb Nova MMA och MMA Fitness Sweden. Fysen, som blev en av de avgörande faktorerna i finalen har Alexander Sundman hjälpt mig med. Planering och rätt träning är ovärderligt. Siamand Esmaili för brottningscoachning. Jag hade både blivit nertagen och misslyckats med mina egna försök att ta ner om det inte vart för honom. Fredrik Eliasson och Andreas Sweström för teknikträning och coachning. Dessa fyra utgör min närmaste coach-krets och utan dem hade jag inte vart där jag var idag.

– Jag har även haft grymt stöd från Anatoli Grigorenko och Kevin Arroyo som är coacher för Sandalandslaget. Som jag skrev ovan väckte Anatoli mig i mitten av finalmatchen. Han kan mig och vet hur jag ska coachas.

Vad har du gjort för att komma dit du är idag?

– Oj! Massor! Min resa mot detta guld började från och med mitt första VM för 4 år sedan. Då lärde jag mig vad Sanda var på riktigt ur ett internationellt perspektiv. Då började den riktiga teknikövningen. Efter mitt första EM 1 år senare blev jag tvungen att jobba på tävlingspsyket. Jag var två helt olika fighter på plattformen och i träningslokalen. Det är där det största arbetet har legat måste jag säga. Inte i antal mil sprungna på gatan eller kilogram lyft på gymmet utan den mentala ansträngningen att bli bättre. Bli medveten när jag tävlar. Många matcher ligger bakom den tävlingspsykologiska utveckling som jag gjort.

Vad är planerna framöver?

– VM-guld. Sen finns det andra planer men det håller jag hemligt just nu.

Skulle även vara toppen om du kunde skriva några rader om vad som utmärker den wushu-stil du tävlar i och varför den intresserar just dig. 

– Sanda (Sanshou) är fullkontaktsdelen av kung fu och det liknar thaiboxning eller kickboxning, men den stora skillnaden är att man förutom att sparka och slå även får kasta och svepa. Ingen kamp på marken och clinchen är endast 3 sekunder. Jag älskar sanda för det är high-pace-fighting. Inga sekunder är vila. Det är 100% tempo och styrka under matchen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer