Krönika

VM-resan – Vad kommer du lära dig från din upplevelse på Thaiboxnings-VM?

Här kommer så den sista delen av VM-resan, en serie med krönikor av PO Lindvall, inför Thaiboxnings-VM i Jönköping.

 

Alla deltagare på Thaiboxnings-VM är vinnare bara genom att ha tagit sig dit! Ok det låter som en kliché tänker du kanske. Jag håller med, det låter verkligen som en kliché, men det ligger samtidigt något i påståendet. Helt enkelt för att alla deltagare har vunnit en hel del matcher för att tas ut i ett landslag. Jag menar då inte bara de matcher de har vunnit på SM eller på de VM-kvalificeringsmatcher de vunnit. Jag menar alla de matcher en fighter behöver gå för att utveckla de färdigheter och den skicklighet som krävs för att prestera på toppnivå. Såväl som all den träning och det lärandet, från vinster och förluster, på en fighters väg till att få möjligheten att representera sitt land på ett VM. Därför det är alla de lärdomar de har lärt sig som gör att de får vara med på VM i thaiboxning i Jönköping! För varje lärdom är en vinst, i form av den feedback du får från din kropp och knopp under och efter en match, och från din coach… Det kan vara en ny insikt, en ny idé om vad du behöver utveckla vidare, eller vad som verkligen fungerar. Fysiskt, tekniskt, taktiskt och mentalt. Då du behöver utveckla alla dessa delar lika mycket för att nå din fulla potential. Om det kommer göra att du tar hem guldet eller inte, beror på ett flertal faktorer. Som motståndarnas färdigheter och skicklighet, men också din förmåga att verkligen prestera när det gäller.

Jag har skrivit om processmål tidigare i den här krönikan, och jag kommer att påminna dig om dessa igen. Varför? Jo du har väldigt lite kontroll över resultatmålen, om du kommer att vinna eller inte, då det beror på ett flertal faktorer. Vad du kan “kontrollera” eller påverka är dina förberedelser. Vad du gör och hur du tänker inför en match och vad du gör under matchen. Vilket betyder hur du utför dina tekniker, med vilken tajming och taktik – med andra ord dina processmål. Om du lyckas uppnå din bästa prestation, då kan bonusen också bli att resultatet går din väg…

Om vi går tillbaka till klichén, att alla deltagare på VM i Thaiboxning är vinnare, oavsett resultatet… Ok jag vet att de flesta deltagarna inte kommer att komma hem med en guldmedalj, bara en i varje klass och viktklass. Men alla har potentialen att lära sig något nytt, att vinna en ny lärdom. Om du kommer ihåg från den första krönikan där Jörgen Kruth berättade hur han på VM i Thaiboxning 1995 ”skulle prova på och lära sig så mycket som möjligt. Resultatet vart att han tog sig till final mot en Thailändare som gått runt tvåhundra matcher. Men han kände att det var nära och bestämde sig för att ge allt inför VM-et året efter”. Han berättade också: ”Jag måste bli bättre på vissa tekniska bitar, jag måste tävla så ofta jag kan för att få ännu mer rutin, och att jag skulle träna mentalt lika många gånger per dag som jag tränade thaiboxning”. En ny plan växte fram, ett antal förbättringar och specifika uppgifter förbereddes mentalt och slipades på i varje rond. På säck, på mitts och i sparring. Jörgen vann sedan VM två år i rad och han berättade också hur han efter varje match eller världsmästerskap reflekterade över vad som fungerat bra och vad han behövde förbättra. Fysiskt, tekniskt, taktiskt och mentalt.

Vad har du lärt dig om vad du behöver göra för att vara ditt bästa när det gäller? I svaret på den frågan ligger några av nycklarna till din framgång i detta VM. Oavsett de resultat du kommer att uppnå, om du vinner eller förlorar, så behöver du ställa samma frågor igen efteråt. Eftersom du alltid kommer kunna vinna nya insikter och lärdomar genom att reflektera över vad som fungerade bra och vad du kan förbättra. Din förmåga att reflektera, speciellt gällande vad som verkligen hjälpte dig att nå din yttersta potential, fysiskt, tekniskt, taktiskt och mentalt, är en viktig nyckel för din utveckling som fighter. Förmågan att reflektera har också visat sig vara en stor utmaning för de flesta fighters jag jobbat med. Här finns det mycket du kan göra för att verkligen förstå vad du behöver göra och hur du kan tänka inför en match.

Som avrundning på denna krönika en utmaning till dig som läst detta: Vad kommer du göra mer än du gjort hittills för att lära dig mer om dig själv och vad du behöver för att utveckla din förmåga?

Och en utmaning till din coach: Vilka frågor kan du ställa till dina fighters, för att hjälpa dem att verkligen reflektera över och förstå hur de behöver utveckla sitt tänk och görande för att nå deras fulla potential i nästa match eller mästerskap?

Eller som Albert Einstein uttryckte det: ”Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat”.

Vid tangentbordet: Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

Foto: Sveriges Madeleine Vall (t v) möter Italiens Patrizia Gibelli (t h) i thaiboxning under boxningsgalan Fighting Spirit den 27 mars 2014 i Stockholm.
Fotografiet är taget av Joel Marklund/Bildbyrån

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer