Krönika

Min upplevelse av Grand Slam London – En krönika av Cemîl Karahan

I lördags debuterade Abu Dhabi Grand Slam Jiu-Jitsu Tour i Europa. Först ut- ExCel arena i London. Detta är ännu en tävling som arrangeras utav UAE Jiu-Jitsu Federation i hopp om att tillföra mer professionalism till vår underbara sport: BJJ.

IBJJF, som är den Internationella BJJ-federationen, är störst just nu. Till skillnad från IBJJF så erbjuder Förenade Arabemiratens egna BJJ federation (UAEIJF) prispengar när det kommer till deras tävlingar, vilket underlättar vardagen väldigt mycket för individer som bara har ett mål i sikte; att bli bäst.

När man väl kliver in i arenan möts man av en obeskrivlig känsla. Det är som att kliva in i två olika dimensioner. På ena sidan står avslappnade individer utan bekymmer som endast är där för att bevittna de tävlande. På andra sidan – En aura formad av alla tävlande som värmer upp. En aura av nervositet och viljan att vinna. Nervositeten är något man bör använda som bränsle och inte försöka undkomma. Alla är nervösa men få är ärliga med sig själva och accepterar sin nervositet. Det är oftast de som är medvetna som övervinner sin nervositet. Den känslan kan liknas vid något som nästan kväver en och får en att känna sig febrig.

Jag, Cemil Karahan, är en av de tävlande. Som en av de tävlande är det väldigt svårt att fokusera på omgivningen och det som sker runtomkring. Det undgick mig dock inte att första halvan av tävlingen flöt på väldigt bra, och enligt schema. 7 matchytor fylldes med tävlande ur alla bältes och åldersklasser. Lite senare, vid lunchpausen, fylldes arenan istället av en marscherande orkester, vilket (enligt mig) kanske inte riktigt hör hemma på BJJ tävlingar. Publiken å andra sidan välkomnade den med applåder och lättnad efter en lång förmiddag fylld med matcher utan paus.

Generellt bjöd tävlingarna på många bra och spännande matcher. Där fanns tävlande med stora, välkända namn inom sporten som tävlar på högsta nivån. Svart bälten som Ricardo Evangelista (Guld, +94kg), Erberth Santos (Guld, -94kg) och Alan do Nascimento (Guld, 77kg) som är tränare för den svenska BJJ klubben Prana Jiu-Jitsu tillsammans med Kenta Hammarström. Att möta några av dessa är ett svårglömt minne. Det tilldelades även prispengar på upp till 2000 USD beroende på bältesklass och placering.

Nästa tävling som arrangeras utav UAEJJF är deras största tävling, Abu Dhabi World Professional Jiu-Jitsu Championship 2016. Tävlingen anses vara ett utav våra två BJJ VM, och går av stapeln den 19 april. Just nu är det ett tiotal svenskar anmälda och jag hoppas att det blir allt fler.

 

 

IMG_7795

Författare: Cemîl Karahan

Redigerad av: Sara Abouzeedan

Omslag: UAE Jiu-Jitsu Federation

Foto: Wahab Akman

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer