Nyhet

Julia Yli-Hukka till fightermag: – ”Äntligen får HEMA den uppmärksamhet den förtjänar”

Julia Yli-Hukka är svensk mästare i HEMA i klassen Långsvärd. På damsidan är hon en lysande stjärna tillsammans med den internationella stormästaren Kristine Konsmo.

Idag har vi en temadag vi kallar ”Svenska Fighters”. Under hela dagen publicerar vi en hel rad med spännande intervjuer med svenska fighters. För mer information läs HÄR.

”Många har nog en inneboende fäktare i sig som väntar på att väckas till liv.”

Vad är det roligaste med HEMA?

Det roligaste med HEMA är mångfalden, på alla sätt. Att det finns möjlighet att studera allt från obeväpnad strid till olika vapenslag till strid på häst och att det är så många olika sorters människor i många åldrar som möts på träningarna och eventen. Sedan tycker jag om att tävla och resa och HEMA ger mig möjlighet att göra det.

Är du nervös inför att du ska tävla och i sådana fall hur tar det sitt uttryck?

Ja, det är jag. Den mesta nervositeten kommer ungefär en vecka i förväg. Då får jag adrenalinpåslag när jag tänker på tävlingen och undrar vad jag egentligen har gett mig in i. Men trots att det är pirrigt så är det rätt skönt också då nervositeten hjälper till att fokusera.

Julia Yli-Hukka10

En av de bästa fäktarna med rapir som jag fäktats mot är en kvinna och jag vet att många underskattade henne tills de körde med henne. Har du märkt liknande med nybörjare någon gång?

Att de underskattat mig? Ja, i några fall. Oftast tycker jag dock att de flesta har respekt för sina sparringkamrater från början och låter inte fördomar ta så stor plats. Det är riktigt skönt och bygger en fin stämning mellan fäktarna där bägge har chansen att få någonting ut av sparringen.

Hur har reaktionerna bland släkt och vänner varit på att du kör HEMA?

Uteslutande positiva. De flesta kommentarerna rör sig först kring ”oj, gör det inte ont?” men därefter är det mest nyfikenhet och frågor kring var man kan prova på det. Många har nog en inneboende fäktare i sig som väntar på att väckas till liv.

Kristine_Konsmo
Den coola superstjärnan Kristine Konsmo

Du och Kristine Konsmo ser ut att vara lite i en liga för er själva inom HEMA. Hur ser du på Kristine och är hon en inspiration, konkurent eller något annat för dig?

Kristine är en fantastisk fäktare och en stor inspirationskälla! Hon har gjort ett otroligt arbete inom HEMA och har en stil som faller mig i smaken. Hennes fäktning är en fröjd för ögat. Sedan är det ett plus att vi tycker om svärd- och bucklare bägge två. Jag är dock inte på långa vägar lika duktig i vapnet som henne, än. Men hon är en otroligt skicklig fäktare, i flera vapen, samt en underbar person att umgås med. Jag ser mycket upp till henne!

HEMA har fått inte mindre än 3(!) nomineringar på Svensk Budo & Kampsportsförbundents prisgala Kampsportsgalan. En stor ära för hela svenska HEMA-scenen. Hur känns det att HEMA får sånt massivt erkännande som detta ändå får ses som?

Det känns så himla roligt! Äntligen får HEMA den uppmärksamhet den förtjänar och vi möjlighet att visa vår passion och engagemang för kampsportsverige!

Hur ser ditt tävlande ut i år om du är skadefri?

Jag kommer framför allt att fokusera på Nordic Historical Fencing League, SM och Swordfish, men även delta i andra evenemang och tävlingar om tiden räcker till

”Ni är många och ni är fantastiska!”

Berätta om ditt starkaste minne från utövandet av HEMA (på match, träning eller vad som helst).

Det är omöjligt att bara välja ett! Det finns många starka minnen relaterat till HEMA där de flesta betyder obeskrivligt mycket. För mig har HEMA blivit en livsstil och familj. Jag skulle inte vilja vara utan konsten eller de människorna som gör mig till en bättre fäktare och person varje dag, varje träning.

Julia Yli-Hukka30

Vad betyder det att kunna träna med bland annat Axel Pettersson och Anders Linnard?

Det innebär självklart att vi har möjligheten att träna tillsammans med världens toppfäktare! Det är ett privilegium som vi i GHFS är bortskämda med. Jag klagar inte.

Avslutningsvis om du vill tacka någon eller lägga till något så känn dig fri.

Jag vill tacka klubben och alla de människorna som gör HEMA till den underbara sporten den är. Ni är många och ni är fantastiska!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer