Krönika

Krönika: Thaiboxningen kom, såg och segrade

En krönika om den grymma SM-turneringen i Thaiboxning…

Att Thaiboxning är stort i Sverige har vi vetat länge, men efter SM 2016 i Varberg framkom en bild som jag tror förvånar kanske även de mest inbitna fansen av sporten. Thaiboxnings-SM drog nämligen extremt mycket uppmärksamhet och vi märkte det å det grövsta på fightermag.se där vi hade rekord-mycket trafik under lördagen.

Varberg_Sweden

Mitt under pågående lördagskväll (med allting vad det innebär av utgång och fester) samt Melodifestivalens andra deltävling så passade många på att uppdatera sig om läget på SM. Givetvis har vi de skickliga fighters vi har i Sverige att tacka, de kändaste stjärnorna och så vidare men också det faktum att SM hade uppmärksammats i media. Jennifer Österlin lyftes fram i ett bra reportage i TV-sporten och intresset var stort kring flera andra. Hamza och Sanny är fixstjärnorna som gjort sig namn bland fler än sportintresserade, men fighters som Sofia Olofsson och Isa Tidblad är också väldigt intressanta för många. Men bortsett de uppenbara fanns det också flertalet fighters i finalerna som rönte intresse antingen lokalt eller som nu efter SM har fått sig fans.

SM_Hamza_team_thai

Att Svenska Budo och Kampsportsförbundet tillsammans med Svenska Thaiboxningsförbundet höll i en stream med kommentatorer (Pelle Bånghäll och Jonathan Broberg) gjorde mycket för de drygt 1000-2000 hardcore fans som inte kunde vara på plats i Varberg men nu kunde följa matcherna ändå.

Men det var långt fler än 2000 personer som intresserade sig för SM i år. Det var utan tvekan det SM i Thaiboxning någonsin som rönte störst intresse. Givetvis har det att göra med att VM hålls i maj i Jönköping och wow det här bådar gott inför den stora tävlingen!

I Sverige har vi minst 550 Thaiboxningsklubbar och antalet utövare ökar konstant. Thaiboxning har hittat hem sedan länge hos svenska folket men något har hänt nu som tar thaiboxningen till nästa nivå.

Uppenbarligen finns det ett sug efter att se stående fighting och det är glädjande att vi ser så många enormt skickliga fighters som kommit upp nu eller som cementerat sin roll som herre/dam på täppan.

Sanny Dahlbeck sa såhär efter sin SM-final och här kan du läsa alla resultat från finalerna.

Hamza Bougamza sa såhär inför sin SM-final han sedan vann.

Sanny Dahlbeck sa såhär inför sin finalmatch.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer