ArtikelKrönika

Filmtipset: Jiujitsu vs the world

”När någon frågar mig om jiu-jitsu svarar jag alltid att jag inte kan förklara vad det är (med ord). Du måste bara se det”

Så börjar senaste projektet från EatFilm-gänget under det glamorösa namnet: ”Jiu-jitsu vs the World”. En 95+ minuters resa in i moderna jiu-jitsunshjärta: San Diego, LA, San Francisco, Miami och New York.

 

”Det är svårt att definiera jiu-jitsu för att, för mig, är allt jiu-jitsu” säger Renzo Gracie i sitt första citat. Han sitter i sitt NY-baserade akademi och vi får även träffa ett par andra kända namn från just Renzo Gracie Academy som UFC-coachen och författaren John Danaher och Polaris PRO aktuella Garry Tonon innan kameran far via Marcelo Garcia och sedan vidare till Dirty Dozen-medlemmen, Metamoris PRO domaren samt grundaren till Combat Base teamet: Chris Hauters garage i soliga Los Angeles.

Temat bakom filmen är vad jiujitsu var, vad den har blivit och om resan man tar på mattan:

”Blue belts quit because life happens. Purple belts quit because their hearts get broken” säger Chris Hauter. Vi får höra mycket om förvandlingen jiujitsu utövare går igenom tack vare jiujitsu. ”We’re not in the business of selling martial arts. We’re in the business of selling confidence” – Renzo Gracie.

För att förmedla detta budskap får vi höra många, mycket olika, kända namn berätta om hur dem har sett jiujitsu förändra båda dem och deras bekanta och elever.

”No punches, No kicks, No pepper spray!” berätta en polis om hur hans jiujitsu-träning har tillåtit honom att handskas med skyhöga brottslingar utan att komma dem till någon skada medan Valente-bröderna, DC Maxwell och Melissa Hauter berättar om hur jiujitsu hjälper ändra kvinnors självförtroende, medan Vitor ”Shaolin” Ribiero och Migliarese-bröderna visar oss hur barn gynnas kroppsligt och emotionellt av jiujitsuträning.

Sista vändan i filmen kretsar kring hur närheten och kroppskontakten i grappling och jiujitsu för oss bildligt och bokstavligt närmare varandra och om hur ”Mushin”-tänkandet (japansk zen-term som ungefär betyder ett meditativt tillstånd eller icke-sinne) när man rullar betyder att, åtminstone för ett par timmar om veckan får vi chansen att vara oss själva och låta inre barnet komma ut och leka superhjälte på mattan.

Allt som allt, en superskön jiujitsu-rulle som lämnar en med ett leende på läpparna och ett sug efter ett jiujitsu-rull.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer