Krönika

Krönika: Betydelsen av ett VM på svensk mark

Sverige har sjukligt duktiga thaiboxare. Det finns de som kammar hem medaljer, andra visar hjärta – och bakom allt hårt arbete finns en eller flera hårt arbetande, stöttande coacher. Om ett par dagar är det dags för thaiboxnings-SM i Varberg. Varberg, staden med det första och hittills enda thaiboxningsgymnasiet i Sverige.

När sista medaljen delas ut på lördag på SM i thaiboxning har vi det svenska landslaget klart för VM i thaiboxning som äger rum i Sverige. VM-kalaset håller på i hela tio dagar, från 19-29 maj, i Jönköping. Tio fartfyllda dagar med thaiboxning från länder världen över. På lördag avgörs det. Vilka representerar de svenska färgerna under världsmästerskapen? Och vad betyder egentligen ett VM på svensk mark?

Mycket klagomål om orättvisor och korruption har nått våra öron efter de senaste världsmästerskapen. VM arrangerades i Malaysia år 2014, och under 2015 arrangerades istället IFMA Royal World Cup som en motsvarighet till VM. I maj kommer alltså VM i thaiboxning att arrangeras i Sverige. Jönköping är värdstad för eventet, närmare bestämt.

VM – En folkfest för alla

Likt vilket världsmästerskap som helst så innebär VM, folkfest. Arrangemanget kommer att dra många besökare. Både från hemmanationen själv, men även omkringliggande länder. Jönköping är en liten slumrande småstad som kommer att invaderas av kampsportare, men vet du vad – Staden kommer bara att sprudla av glädje och kämparglöd. Svetten och blodstänket efter alla tävlande kommer hänga kvar som ett fluffigt, gnistrande guldmoln över staden. Helt enkelt kommer Jönköping att få besök av representanter världen över och människoflödet kommer att riktas ditåt. Det är också en chans för Jönköping att visa vad för slags eventstad det är.

Sverige har goda medaljchanser

Thaiboxning är en sport som växer fort och har klubbar över hela Sverige. Så, i några av alla 150 klubbar i detta avlånga land befinner sig nu blivande VM-medaljörer. Vi har stora medaljchanser under VM på både dam och herrsidan. Givetvis visar det sig mer efter SM då vi har alla namn på papper. Sanny Dahlbeck och Hamza Bougamza är två av namnen som deltar under SM – vilket också (enligt tipparna) kan leda till VM.

Stående fighting får mer uppmärksamhet i media

Det är alltid ett kritiskt moment när kampsporten kommer på tal i media. Förutom i kampsportsmagasin givetvis. I media lyfts kampsport fram som brutalt, misshandel och så vidare. Många gånger glöms sportmannaskapet och den hårda träningen inför en match eller ett mästerskap.

VM kommer föra med sig mer uppmärksamhet för kampsport i media. Det kommer att bli en fartfylld folkfest, och dessa tio dagar kommer att bjuda på högkvalitativ thaiboxning. Jag tror att VM kommer bli ett av de bästa någonsin, här i Sverige. Det kommer alla att minnas. Men först ska vi hinna med tåget ned till Varberg för att bevittna SM. Här är deltagarlistan. 

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer