Krönika

Affärerna inom professionell idrott

Det är många gånger vi hör om fighters och andra idrottare som är antingen missnöjda eller sitter fast med ett avtal med en arrangör. Sällan får vi höra om arrangörerna som sliter för att få ihop allting. De tas ofta för givet.

Arrangörerna

Att arrangera en gala är inte lätt. Det kräver otroligt mycket tid, kraft och kontakter. Det är en massa att tänka på och det är lite som lagren på en lök, desto mer man skalar av lager desto fler finns där och chansen till tårar blir större och större hela tiden.

Jag har under flera år varit när arrangörer som arrangerat galor och sett hur hårt de sliter och hur många aspekter det är att arrangera något professionellt. Det ska fixas arena, samarbetspartners, sponsorer, fighters, matchningar, media, reklam och det är bara i början. Sen ska det bokas resor, säljas biljetter, skrivas avtal, hitta folk som är villiga att jobba stenhårt med galan, bygga bur eller sätta upp en ring och ja listan kan göras lång.

Arrangörerna tackas sällan utan deras galor jämförs med de största i världen rätt ofta och trots det hårda jobbet kommer rätt lite tillbaka i vinst. Att syssla med att arrangera är ett kall och visst går det att tjäna pengar på det men det är inte helt lätt.

NULL

Sponsorer

Sponsorer vill synas, höras och få uppmärksamhet. Det är inget konstigt med det och de utgör en viktig del i kugghjulet. Att synas i rätt sammanhang är A och O och när det sker så ges det väldigt mycket tillbaka till sponsorn.

Managers

Managers och representanter för fighters ska precis som vissa klubbar och coacher ha en viss % av det en fighter tjänar. För den % förväntas managern aktivt fixa sponsorer, marknadsföra fightern och förhandla åt den.

Bizfight

Fighters

Den som ska utföra själva tävlingen är fightern. Det är den som måste träna stenhårt, förbereda sig rätt och sen helst vinna. I kampsport finns i regel en förlorare i matcher och det är därför en tuff historia att gå matcher som proffs. Hela tiden riskerar en fighter att recordet svärtas lite av en förlust.

Problem

Det uppstår då och då problem mellan alla dessa parter. Konsekvenserna är ibland sådana att fightern inte kan gå matcher. Det råder ingen tvekan om att allmänheten bara få ta del av en bråkdel av alla problem och förhandlingar som äger rum, men när det sker så brukar det bli ensidig information från en part. Många av oss har hört Dana White prata nedlåtande om Fedors managers exempelvis och detta då de önskade vara med som ”medarrangörer” till de galor där Fedor gick match. Alltså ha sitt namn (M-1) på affischerna och få ett erkännande i form av att galan presenteras som ett samarbete. Alla försöker på sina sätt. M-1:s modell har fungerat på många andra galor men UFC vill inte samarbeta och de menar att det inte skulle gynna dem.

I slutet av dagen

Till syvende och sist så är professionell kampsport riktigt spännande att följa och under rätt förhållanden finns det god möjlighet för rimlig avkastning, men det kräver en hel del svett och ibland tårar.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer