Artikel

Recension: Suffragette – en viktig film

Fighter Magazine fortsätter att recensera film och nu har turen kommit till filmen Suffragette som har svensk biopremiär 15 januari. Vi passade på att se filmen under en pressvisning.

SUFFRAGETTE är ett spännande drama om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen, kvinnor som tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud (Carey Mulligan) var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

Suffragette1

En viktig film

Filmen är i allra högsta grad viktig idag och det är fascinerande att tänka tillbaka på en tid där kampsport för kvinnor och frigörelse var något mycket speciellt. Att det inte kommit någon stor Suffragette-film tidigare än nu säger en hel del.

I filmen kämpar en grupp kvinnor för att få rösträtt. De är Suffragetter, vilket de kallades som gick steget längre än andra i sin vilja att kvinnor skulle få rösträtt. Kvinnorna blir dock utsatta för våld, blir fängslade och blir utstötta. Priset är högt men de är villiga att ta till drastiska medel för att uppnå sitt mål.

Uppbyggnaden av London, varenda statist och miljö känns äkta. Musiken är möjligen lite för ”snäll” och min näve höjs tyvärr då jag inte riktigt rycks med i den. Men filmen i sig rycks jag med utav.

Suffragette är en film som alla borde se. En riktig pärla.

Suffragette2

Kampsporten

I verkligheten var Edith Garrud, en Suffragette, den första kvinnliga kampsportsinstruktören. Hon utgick från Jujutsu anpassad för omständigheterna. Hon tränade upp en enhet på trettio kvinnor som agerade livvakter och försvarade Suffragetterna under deras demonstrationer. De kallades sig ”Jiujitsuffragettes” eller ”Amazonerna”. Hon tränade också kvinnor att använda käppar och påkar vilket var synnerligen effektivt. Vid flertalet tillfällen lyckades denna enhet mota bort polisen, lura dem och med hjälp av taktik övervinna sina motståndare.

Suffragette4

Kathrine ”Kitty” Marshall skrev i sina memoarer om flera olika händelser där enheten övervann polisen. Hon kallade sina memoarer för ”Suffragette Escapes and Adventures”.

Suffrajutsu

Journalister i sin tur döpte enhetens kampsport till ”Suffrajitsu”.

Edith Garrud dog som 99-åring år 1971 och kunde då blicka tillbaka på ett väldigt händelserikt liv. Hennes kampsportsskola hon hade med sin man såldes dock 1925 redan.

I filmen är dessvärre kampsportsutövandet och träningen något vi ser rätt lite utav. Vi får dock se hur de tränar, men inte direkt hur den brukas in action så att säga.

Suffragette3

Stark Cast

Skådespelarna i filmen briljerar. Carey Mulligan gör ett alldeles lysande porträtt i huvudrollen och Helena Bonham Carter är strålande. Meryl Streep är inte med så mycket men när hon är det så är hon mäktig.

Se en trailer här

Avslutande ord

För att få ett annat perspektiv på filmen så tog jag med mig min mamma. Både hon och jag var överens om att filmen är värd 7 Fighters av 10 möjliga. Anledningen varför den inte får högre betyg är delvis att djupet inte alltid är där och att den ibland är lite sval. Personlighen hade jag gärna höjt en näve i skyn i likhet med när jag såg Rocky men det sker inte. Den är gjord för att många ska gilla filmen och det gör den ibland lite vek. Men det vore dumt att avsluta med sådana ord för filmen är viktig, spännande och det är på tiden att det kommer en film som handlar om att kvinnor faktiskt fått kämpa för att få rösträtt.

7 av 10

Suffragette5

Allmän rösträtt för kvinnor (några exempel):

1903 – Australien

1905 – Lettland

1906 – Finland

1910 – 1920 – Alla stater i USA

1913 – Norge

1915 – Danmark

1917 – Azerbajan, Estland, Armenien, Litauen, Estland, Vitryssland, Ryssland, Ukraina

1918 – Österrike, England fick här rösträtt för alla kvinnor över 30 år tillskillnad mot män som kämpat i kriget (21 eller 19 år).

1920 – Albanien, Tjeckoslovakien, Albanien

1921 – Sverige

1924 – Mongoliet

1927 – Uruguay

1929 – Ecuador, Puerto Rico

1931 – Spanien

1932 – Brasilien, Thailand

1934 – Kuba, Portugal

1935 – Burma

1945 – Japan, Frankrike, Italien, Jugoslavien, Senegal

1946 – Kenya, Vietnam, Somalia, Nordkorea, Palestina, Kamerun

1947 – Kina, Malta, Singapore

1948 – Israel, Sydkorea, Nigeria

1949 – Syrien, Folkrepubliken Kina.

1950 – Indien, Haiti

1952 – Grekland

1953 – Mexiko

1956 – Egypten, Mali, Pakistan

1957 – Libanon

1963 – Kenya, Iran, Marocko

1965 – Afghanistan

1971 – Schweiz

1972 – Bangladesh

1974 – Jordanien

1980 – Irak

1985 – Kuwait

1989 – Namibia

2003 – Oman

2015 – Saudiarabien

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer