Artikel

Boxningens årskrönika – del 2 (Internationellt)

I del två av boxningens årskrönika tar vi en titt på de tyngre klasserna där, föga förvånande, Tyson Furys seger över Wladimir Klitschko är det som smäller allra högst. Dessutom ser tungviktsdivisionen allt bredare ut, dels med nya talanger och intressanta comebacks, vilket bäddar för ett spännande 2016.

Tungvikt

Om vi då från del 1 i årskrönikan växlar fokus från mellanvikt till tungvikt kan vi konstatera att denna divisionen är öppnare än på väldigt länge. Detta inte minst tack vare Tyson Furys skrällvinst över viktklassens tidigare ohotade konung Wladimir Klitschko. Ett resultat som skänkte viktklassen den vitamininjektion den behövde. Nu är förvisso Fury tvungen att försvara sitt bälte mot ”Dr.Steelhammer”, men många har svårt att se vad den 39-årige ukrainaren skulle kunna göra annorlunda mot den förvånansvärt effektiva, och oortodoxa, zigenarkungen från Manchester.

klitschkofury2

”Tungviktsdivisionen är öppnare än på väldigt länge. Detta inte minst tack vare Tyson Furys skrällvinst över Wladimir Klitschko.”

Utöver det så fortsätter Anthony Joshua att klättra mot toppen genom att slå sönder allt som står i sin väg, senast i en dramatisk helbrittisk batalj mot ärkerivalen Dillian Whyte, där de bägge visade att tunga grabbar fortfarande kan leverera god underhållning.

På senare tid har också David Haye haft den goda smaken att återvända till proffsscenen, och om träningsviljan finns kvar hos den karismatiske 36-åringen så kan han definitivt röra om i grytan. Utöver det finner vi det amerikanske hoppet Deontay Wilder, ryssen Alexander Povetkin med flera, men de flesta tror likväl att det är britterna som kommer att göra mest väsen av sig 2016.

Anthony-Joshua-v-Dillian-Whyte
Reuters

 ”Anthony Joshua och Dillian Whyte visade att tunga grabbar fortfarande kan leverera god underhållning.”

***

I en division utan större händelser under 2015 är den lätta tungvikten fortsatt dominerad av ”Krusher” från Kopyesk, den obesegrade ryssen Sergey Kovalev – som för tillfället innehar tre av de fyra mest prestigefulla titlarna (WBA, WBO, IBF) och väntas försvara dem i returmötet mot kanadensaren Jean Pascal den 30:e januari.

Emily Harney/Hogan Photos
Emily Harney/Hogan Photos

”Den lätta tungvikten är fortsatt dominerad av ”Krusher” från Kopyesk, den obesegrade ryssen Sergey Kovalev.”

Pascals landsman, Adonis Stevenson, skulle kunna vara ett hot mot Kovalev, men har inte visat upp sig mot något tuffare motstånd den senaste tiden. Istället är det Andre Ward som skapar rubriker genom att gå upp från supermellanvikt för att ta sig an nya utmaningar.

Ward var tillsammans med Mayweather en av världens absolut bästa boxare kilo-för-kilo 2012, men har tyvärr sedan dess dragits med diverse skador och kontraktsproblem. Hur som helst ska det bli väldigt spännande att se vad Ward kan ställa till med nästa år, och förhoppningsvis lyckas han råda bot på den stiltje som återfinns i viktklassen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer