Krönika: Hur mycket är 54 internationella landslagsmedaljer värda?

Nästa år kommer det statliga Idrottsstödet att höjas med 200 miljoner kronor. Ja, du läste rätt. 200 miljoner. Så, hur mycket är svensk kampsports prestationer värda?

Idrott och hälsa är viktigt oavsett inom vilken idrottsgenre man valt att slå ned sin pinne i. Gång på gång påvisar forskning att sport bidrar till god samhällsnytta och även förbättrad integration av nyanlända. Och nu får alltså svensk idrott ytterligare 200 miljoner för att kunna stödja verksamheten.

Redan nu står det klart att 50 miljoner kommer att användas för att stärka Idrottslyftet som stödjer utvecklingen av barn- och ungdomsverksamhet.
– Grymt!

64 miljoner går till stimulans av idrottsverksamhet som riktar sig mot nyanlända.
– Kanon!

En trevlig och oerhört viktig julklapp till hela idrottssverige – ellerhur? Men, hur mycket av detta tillskott kommer att nå kampsporten?
Ja. Det vet vi inte.

När Centrum För Idrottsforskning gjorde en uppföljning av Statens Stöd Till Idrotten från 2014 så stod det fastställt att Budo/Kampsport som specialidrottsförbund var det förbund som tagit flest medaljer under ett VM, eller motsvarande, under 2013. Man räknade då till 37 medaljer. En enorm prestation. Givetvis är fördelningen av stöd och bidrag mer komplex än så och baseras självklart på fler aspekter än antalet guldcirkelskivor i sidenband. Men, det är ändå värt att nämna att medaljräknaren för 2015 redan är uppe i 54. Utslaget på 13 guld, 19 silver och 22 brons.
Vad är ett guld värt, egentligen?

På idrottsårets spegel, den aktade Idrottsgalan, återspeglas svensk kampsports otroliga prestationer väldigt sällan. Något som också säger något om kampsportens ställning i idrottens kulturella och ekonomiska finrum. Med detta glädjande ekonomiska tillskott hoppas jag personligen att förbundet, alla utövare och ideella krafter får en ännu bättre chans att kunna bedriva elitsatsning, stärka föreningars ekonomiska situation samt stimulera hela kampsportens sociokulturella status.

54 medaljer. Vad mer finns att bevisa?

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer