Nyhet

Joshua mot gammal plågoande i brittiskt tungviktsderby

Det sägs att tiden läker alla sår, men Anthony Joshua och Dillian Whyte har uppenbarligen inte lyssnat på det örat. På lördag ställs de mot varandra för andra gången i deras karriärer, och trots att det runnit mycket vatten under broarna, är det sår som uppstod för sex år sedan nu både upprivet och infekterat.

Anthony Joshua var 20 år när han 2009 skulle gå sin fjärde match som amatörboxare. I andra ringhörnan stod en jämnårig debutant med en gedigen bakgrund inom kampsport i allmänhet, och kickboxning i synnerhet. Joshua fick se sig hårt pressad, nedslagen och tillslut besegrad av den för kvällen klart bättre mannen i Dillian Whyte. Samme man han ställs inför nu på lördag.

”Det är sex år sedan nu, men det händer fortfarande att jag tittar tillbaka på den matchen.” sade Joshua till Sky Sports.

”Den är inte en del av min förberedelse eller något sådant, jag tittar mest på den och tänker; ’Vad fan höll jag på med?’ Men allt det där är irrelevant, vi är här nu och jag är inte samme person som jag var då.”

Sedan förlusten har allt gått rätt väg för Joshua, som krönte sin amatörkarriär genom att kamma hem den ädlaste av valörer på hemmaplan i London 2012, och som därefter vunnit fjorton raka segrar som proffs – samtliga via knockout. Men den brokiga bakgrunden som kriminell är svår att skaka av sig, om inte för Joshua, så för hans kommande motståndare.

”Han är en knarklangare från Watford.” sade Whyte om Joshua till The Daily Mail, med referens till Anthonys dom för innehav av cannabis 2011. En dom som nära på grusade drömmarna om ett OS-deltagande.

”Han har kanske förändrats en del, vuxit upp, mediatränat, gått till en psykolog. Han har haft framgångar, vunnit ett OS-guld, men han är inte sig själv…Jag tycker han är skum. Han agerar på ett som stör mig. Hans sätt tilltala folk, förminska dem. Som när han tyckte att jag skulle vara glad för att få boxas mot honom. Vara glad!? Jag är här för att jag redan spöat dig en gång!”

Whyte är en obesegrad 110-kilos bit som, precis som Joshua, gärna stoppar sina motståndare via knockout. Tretton av totalt sexton segrar har kommit inom den schemalagda tiden för London-boxaren med det jamaicanska ursprunget, en siffra som inger respekt inför den heta brittiska tungviktsduellen på O2 Arena i London. Likväl går Joshua in som en tio mot ett-favorit, men när det handlar om två tungt svingande gubbar, som dessutom är såpass känslomässigt investerade i en fajt som dessa två  – så vet man aldrig hur det kommer att sluta.

Tungviktsboxningen lever i Storbritannien, och det är glädjande nog inte bara Tyson Fury som gör grovjobbet.

VIDEO: Anthony Joshua mot Dillian Whyte 2009

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer