UFC presenterar en enastående trippelnöt av galor

UFC Fight Night 80, Finalgalan för Ultimate Fighter säsong 22 och UFC 194 går av stapeln i Las Vegas under loppet av tre dagar nu i veckoslutet. Orientera dig genom matchkorten som leder fram till den mest efterlängtade matchen på väldigt länge.

När Conor McGregor och Jose Aldo inte kunde gå sin match som var tänkt fick istället Conor möta Chad Mendes, det vill säga han som kanske gett Aldo det bästa motståndet på länge. Conor vann som bekant över Mendes och blev därmed interimmästare i UFC:s fjädervikt.

Jose Aldo och hans klubb samt träningskompisar gillade inte riktigt hur behandling från UFC varit och att det kunde tolkas som att brasilianaren inte riktigt vågade möta Conor. Faktum är att missnöjet gått så långt att en av Jose Aldos närmaste träningskompisar nyligen berättade i en intervju att han tror Aldo kommer lägga av med MMA efter matchen mot Conor – oavsett hur matchen slutar.

Conor å sin sida har förändrat en del i sina förberedelser och det kanske största är att de utvecklat samarbetet med Ido Portal. För er som inte känner till Ido Portal så är han en spännande figur som förespråkar rörelse ”Movement”.

Enligt många av världens mest erfarna kampsportsjournalister som exempelvis Ariel Helwani är det är lördagens matchkort (UFC 194) det bästa matchkortet i UFC:s historia. Det går att bygga ett fall angående att PRIDE hade några galor som var på denna nivå, men oavsett så är galan på lördag något i hästväg.

ufn 80

Torsdagsgalan

Trippelnötens första nöt äger rum på torsdag (natten till fredag) och går under namnet UFC Fight Night: Namajunas vs. VanZant. För oss i Sverige är galan extra spännande då Andreas Ståhl (9-1) gör sin efterlängtade comeback. Andreas har dragits med skador vilket gjort att comebacken efter förlusten mot Gilbert Burns fått vänta ett år och fem månader. Renyi-fightern Andreas Ståhl åkte i UFC-debuten på en snöplig förlust mot Gilbert Burns (10-1) som även såg till att Andreas bröt käken. Gilbert har sedan vinsten mot Andreas vunnit två till matcher i UFC och i sin senaste fight förlorade han på domslut mot Rashid Magomedov. Allting tyder på att Andreas uppladdning varit bra och hans motståndare Santiago Ponzinbbio (20-3) ska tydligen också haft en smidig förberedelse.

Argentinaren Ponzinbbio tränade kickboxning som ung och gick sen över till BJJ där han har ett svart bälte. Han har varit aktiv inom MMA sen 2008 och det går helt klart att hävda att han delvis stal showen en del i TUF: Brazil 2. Dessvärre så kunde han inte gå sin match i finalen på grund av en bruten hand, men ett kontrakt i UFC fick han ändå. Efter att ha gått 2-2 i UFC har han visat att han fightas med väldigt mycket hjärta och att han aldrig ger upp. Han är främst känd som en striker med sina elva vinster på TKO/KO men det är också stående han förlorat matcher (2 gånger). Med tanke på argentinarens erfarenhet är han en favorit hos oddsmakarna.

En annan intressant fight som precis som Andreas match kan ses på underkortet är den mellan Aljamain Sterling vs. Johnny Eduardo. Aljamain (11-0) är Matt Serras och Ray Longos senaste riktiga stjärnskott efter Weidman och efter vinsten, i senaste matchen, mot Takeya Mizugaki (21-9-2) så anses The Funk Master (Aljamain) vara storfavorit.

Håll även utkik på underkortet efter matchen mellan Tim Means vs. John Howard. Det är en fight som många tror Means kommer dominera men vi ska inte glömma bort att Howard faktiskt slog Cathal Pendred i sin senaste och har slagit både Urijah Hall och Siyar Bahadurzada. Anledningen till Howards höga odds har att göra med att han är ojämn och i UFC har han förlorat 34 och vunnit två.

På huvudkortet är alla fyra matcher spännande men en lysande stjärna är utan tvekan den unge hypade Sage Northcutt (6-0). Somliga kallar Sage för näste GSP, men Cody Pfister kommer göra allting i sin makt för att vinna. Sage har under karriären gått matcher i 165 och 160 pounds vilket är en catchweight. Nu ska Sage verkligen gå ner till lättvikten vilket är 155 Pounds.

Huvudmatchen är en rejäl snackis. Den står mellan två riktigt hungriga damer i form av Rose Namajunas och Paige VanZant. Den unge VanZant tror oddsmakarna är den som kommer kamma hem vinsten.

20151117171355!TUF_22_Finale_event_poster

Finalen i The Ultimate Fighter säsong 22

Finalgalans matchkort är i skrivande stund inte helt fastslaget men vi känner till att huvudmatchen kommer stå mellan Frankie Edgar (19-4-1) som är rankad tvåa i UFC:s fjädervikt vs. Chad Mendes (17-3) som är rankad trea i UFC:s fjädervikt. Senast vi såg Edgar var i somras då han slog Mendes träningspartner Urijah Faber och sist vi såg Mendes var då han förlorade mot Conor Mcgregor vilket även det var i somras.

Gabriel Gonzaga går en ödesmatch mot Konstantin Erokhin. Gonzaga prydde en gång i tiden omslaget på Fighter Magazines papperstidning efter att han hade knockat Cro Cop med snygg ”Cro Cop-spark”. Nu har Gonzaga haft det tufft och förlorat tre fighter i rad vilken den sista var i en rematch mot just Cro Cop. Skulle Gonzaga förlora mot Erokhin kommer han med största sannolikhet bli utsparkad ur UFC.

Vi ser till att uppdatera den här artikeln så fort det blir klart att David Teymur går match på galan, något som allting tyder på.

194-poster.0

UFC 194
– eller UFC:s främsta matchkort

Efter ett underkort bestående av en del riktigt intressant namn och som toppas av Urijah Faber vs. Frankie Saenz (killen som slog Sirwan Kakai på delat domslut) inleds huvudkortet med buller och bång.

Max Holloway vs. Jeremy Stephens är två ruskigt jämna fighters som köttar på i ur och skur.

Demian Maia vs. Gunnar Nelson kommer få det att vattnas i munnen på alla som gillar grappling i MMA.

Ronaldo ”Jacare” Souza vs. Yoel ”Soldier of God” Romero är 2:an och 3:an på rankingen i mellanvikt. Det är en världsmästare i BJJ mot en världsmästare i brottning och tvåfaldig silvermedaljör (och ett brons) i OS. I MMA har Romero ett record på 10-1 och har inte förlorat sen 2011. Senast slog Romero Lyoto Machida på knockout. Jacare har ett record på 22-3-(1) och har inte heller förlorat sen 2011. Senast vi såg Jacare vann han sin åttonde raka på en snygg armbar. Den här matchen har varit på gång hela året och faktum är att det här är tredje gången gillt som de bokats för en fight. De två har turats om att bli skadade under träning, men nu kommer de äntligen mötas.

Chris Weidman vs. Luke Rockhold är en efterlängtad match om mellanviktsbältet. Weidman är obesegrad i karriären (13-0) och har slagit Anderson Silva två gånger, Demian Maia, Lyoto Machida och Vitor Belfort bland annat. Rockhold (14-2) har i sin tur vunnit fyra i rad nu och det mot fighters som Machida och Michael Bisping.

Huvudmatchen mellan Conor och Aldo har redan berörts och om den matchen behöver man bara säga att den är extremt hypad och otroligt spännande.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer