Nyhet

Battle of Botnia: Liveresultat

I kväll går Battle of Botnia av stapeln i Umeå Energi Arena. Fighter Magazine är på plats för att rapportera. Följ det här inlägget under kvällens gång, det uppdateras kontinuerligt med resultat från matcherna!

Bilder från eventet hittar du här!

Kvällens fight card:

Niklas Bäckström vs Georgi Stoyanov
David Michel Häggström vs Emil Hartsner
Lina Akhtar Länsberg vs Lucie Pudilova
Emil Weber Meek vs Christophe van Dijck
Thomas Bäck vs Souksavanh Khampasath
Jonatan Westin vs Gheorghe Gritko
Fernando Flores vs Martial Seguy
Viktor Gustavsson vs Kams Ekpo

17:45 – Med en kvart kvar till matchstart börjar Umeå Energi Arena fyllas. Jag får veta av SMMAFs supervisor att galan är utsåld och att vi kan räkna med fullsatt ikväll. Det är första gången sedan 2011 som Battle of Botnia anordnas, och fight cardet innehåller både kända ansikten som den föredetta UFC-fightern Niklas Bäckström och en ny generation fighters som är nyblivna proffs.

18:20 – Viktor Gustafsson vs Kams Ekpo

Kvällens announcer är Paul del Valle hälsar välkomna och presenterar kvällens första fight: Kams Ekpo mot Viktor Gustavsson. Väntan blir lång när vi sitter vända mot omklädningsrummet och tittar efter Kams, men till slut kommer han in i arenan. Viktor Gustafsson från Skellefteå river ner stora applåder när han går in, helt klart en kille som har säkrat sin lokala support.

Rond ett startar med att Ekpo använder sin reach för att träffa Gustafsson på distans. Kaxig stance med händerna vid höften, plötsligt överraskar Ekpo med en doubleleg, men inom kort lyckas Gustafsson ställa sig upp med hjälp av buren. Därefter dyker Gustafsson och får ner Ekpo, och efter en stunds markkamp stoppar domaren när Ekpo gör en upkick på Gustafsson som har tre punkter i marken. När domaren startar matchen igen jobbar Ekpo på sin distans och får in ngåra träffar, och så fort Gustafsson får kontakt så dyker Ekpo ner honom igen. Gustafsson försöker återigen ställa sig upp mot buren men Ekpo har bra kontroll på hans handleder och lyckas hindra honom från att ställa sig upp. Precis innan första rondens slut kommer Gustafsson upp på fötter igen. Jag dömer första ronden till Ekpo.

Rond två börjar likt den första med snabbt fotarbete och mycket singelslag från båda. Gustafsson får några träffar med vänsterkroken, och Ekpo lyckas nästan träffa honom med ett flygande knä i huvudet. Den kortare Gustafsson får ännu ett knä i ansiktet men fortsätter kontrollera mitten av buren. Gustafsson slänger iväg en roundhouse i midjan på Ekpo, som blixtsnabbt fångar och tar ner Gustafsson. Återigen blir det en markkamp där Gustafsson försöker ställa sig upp med ryggen mot buren, och när han väl lyckas komma på fötter kontrar Ekpo med ett höftkast direkt till sidkontroll. Det blir scramble där Gustafsson går på singleleg, vilket Ekpo enkelt styr undan. Ekpo visar prov på effektivt fotarbete och skär hela tiden av Gustafssons väg. Rond två är något jämnare men dömer öven denna till Ekpo.

Rond tre går Ekpo in mer aggressivt i sin striking och inom kort börjar Gustafsson blöda från näsan. Gustfsson går på en doubleleg men den stoppas effektivt av Ekpo. Ännu en hård roundhouse kommer från Gustafsson som fångas av Ekpo, Gustafsson hamnar på rumpan men ställer sig direkt upp då Ekpo inte hotar med att gå in. Det är ganska tydligt att Ekpo tagit kontroll över matchen och inte känner sig hotad av Gustafssons striking. Ekpo styr matchen helt och håller ständigt Gustafsson mot buren med sitt fotarbete samtidigt som han skickar iväg kreativa och avslappnade singelslag, sparkar och knän. I sista sekund gör Ekpo ett misslyckad dyk som leder till att Gustafsson hamnar på topp, han matar slag från mount men det är alldeles för få sekunder kvar av ronden för att matchen ska kunna vändas. Jag dömer matchen till Ekpo, och domarna likaså.

Vinnare: Kams Ekpo via enhällig domslut.

18:51 – Fernando Flores vs Martial Seguy

Även här har vi en hemmason, Fernando Flores från Umeå tar sig an Martial Seguy från Paris. Publiken är vild och har verkligen vaknat nu.

Rond ett tar Flores kontroll över mitten av buren, men när han gör ett alldeles för aggressivt anfall kontrar Seguy med en doubleleg. Seguy passerar snabbt till mount, och håller låg kontroll på Flores som jobbar hårt för att komma till bättre position. Efter kort scramble mot buren tar Seguy en stadig halvmount och håller hård press på Flores. Flores lyckas återta guard och jobbar på att störa Seguys hållning, tills domaren ställer dem upp. Det blir vilda utbyten i strikingen tills Seguy lyckas ta ned Flores igen. Flors jobbar mer aktivt i guarden den här gången och försöker få in en armbar som Seguy avvärjer. Flores bror skriker bakom mig ”PACKA IN HONOM I EN LÅDA!” och någon annan tillägger ”JAG KAN BETALA FRAKTEN!”. Ronden slutar med Flores på rygg, och med tanke på att Seguy hade toppkontroll större delen av markkampen dömer jag ronden till honom.

Rond två går Flores in betydligt mer aggressivt i sin striking, han lyckas rubba Seguy som går på en doubleleg som Flores enkelt sprawlar ut. När han får turtle gör han processen snabb med Seguy, och inom kort sitter d’Arce choken som en smäck. Fernando Flores tar hem matchen och publiken ballar ur totalt.

Vinnare: Fernando Flores via submission: d’Arce choke.

19:11 – Jonatan Westin vs Gheorghe Gritko

Stockholmaren Westin ska ta sig an Italienaren Gritko. En welterviktsmatch där vi kan ränka med en hungrig Westin som står i buren för första gången på länge.

Rond ett hinner knappt börja innan Westin som är south paw träffar Gritko i skrevet när han ska skicka en spark på insida lår. Gritko ligger och vrider sig på marken av smärta och en stund börjar jag tro att han inte kommer kunna fortsätta matchen. Shorts och susp åker av, ispåsar åker fram och Westin står otåligt och försöker hålla sig varm i neutral ringhörna. Det blir som befarat, matchen bryts då Gritko inte kan fortsätta och matchen döms som en No Contest.

Vinnare: Ingen. No Contest.

19:32 – Thomas Bäck vs Souksavanh Khampasath

Efter att kanadensaren Khampasath gått in till hård hiphop på franska kommer Bäck in till Edit Piafs klassisker Je ne regrette rien, en fin blinkning åt Khampasath. Publikstödet är stort för Umeåbon Bäck.

Rond ett hamnar snabbt mot buren när Khampasath clinchar upp Bäck och lyckas ta ner honom. Bäck lyckas få armen runt och kopplar en giljotin som inte riktigt sitter, och Khampasath får åter toppkontroll, dock i full guard. De jobbar länge i den här positionen, Bäck lyckas inte få utrymme för att varken scrambla, ställa sig upp eller gå på lås. Khampasath jobbar hela tiden tillräckligt aktivt för att domaren inte ska ställa dem upp, men den ground and pound han får in gör inte någon större skada. Bäck lyckas inte ta sig upp på hela ronden och kan nog skatta sig lycklig över att det är svenska proffsregler, dvs inga armbågar. Jag dömer ronden solklart till Khampasath.

Rond två börjar även den med att Khampasath går på nedtagning, här är Bäck blixtsnabb att koppla giljotinen men eftersom Khampasath direkt passerar till sidecontrol finns det ingen chans för honom att sätta den. Bäck tar tillbaka full guard och Khampsath jobbar med korta slag och ser till att hålla Bäck platt på rygg. Bäcks hörna försöker få honom att skapa utrymme så att han kan få till en scramble, men det händer helt enkelt inte. Khampasath passerar kontrollerat till halvguard och fortsätter jobba ronden ut. Även detta en solklar rond till Khampasath.

Rond tre syns det att Bäck är riktigt trött, han försöker kasta några slag och sparkar men är alldeles för långsam för att lyckas sätta något. När Khampasath återigen dyker så kopplar han giljotinen som sitter rätt okej, men inte tillräckligt djupt för att få en klapp. Khampasath jobbar fån guard till halvguard, där Bäck lyckas ställa sig upp med ryggen mot Khampasath som bjuder på en flygtur. Bäck hamnar igen i botten, först med Khampasath på ryggen och sedan i halvguard. Bäck lyckas ställa sig upp, han får Khampasath på ryggen men skakar av sig honom och lyckas komma till topp i guard. Han är dock alldeels för trött för att göra någon skada och när mistluren ljudet är det ingen tvekan om vem som vunnit.

Vinnare: Souksavanh Khampasath via enhälligt domslut.

20:21 – Emil Weber Meek vs Christophe van Dijck

En hel klack med taggade norrbaggar står och skriker vid walk in-gången när Meek går in med en vikingayxa i handen. Han har riktigt stark support här och belgaren van Dijck har en stor grupp människor han kan göra besviken.

Rond ett börjar med att båda försöker få kontakt stående, och van Dijck gör ett desperat dyk som Meek först styr undan, men de hamnar senare i clinch mot buren. van Dijck försöker sig på ett kast men Meek parerar direkt, och efter ytterligare tid upptryckt mot buren lyckas han bryta sig loss. van Dijck sänker in en overhand tätt följt av ett dyk som är betydligt mer kontrollerat än de tidigare. Meek hamnar på rygg och van Dijck passerar till side control. Belgaren jobbar hårt på sin kontroll och alternerar mellan side control och nord-syd. van Dijck går på en oortodox form av kimura/handledslås, men efter att ha tillbringat en stor del av ronden på rygg lyckas Meek komma upp på fötter. Ronden avslutas i clinch mot buren, en riktigt underhållande rond som jag nätt och jämt dömer till van Djick. Han ser ut som en riktigt vass grappler och Meek får hålla sig borta från marken.

Rond två börjar med fina slagutväxlingar mellan de två, Meek ger sig på några huvudsparkar som van Dijck smidigt duckar. van Dijck  går flera gånger på dyk men hamnar oftast i clinch mot buren där Meek jobbar för att komma ut. I en scramble mot buren hamnar Meek i topp och från turtle regnar han stenhårda väl avvägda slag mot van Dijcks skalle. Till slut blir van Dijck för skakad av slagen för att kunna ställa sig upp eller försvara sig ordentligt, och domaren går in och bryter till norgeklackens stora glädje. ”Till Valhalla!” skriker han när Paul del Valle gör sin vinstintervju.

Vinnare: Emil Weber Meek via TKO

20:46 Lina Akhtar Länsberg vs Lucie Pudilova

Äntligen dags för kvällens enda tjejmatch! Också kortets första match med Unified rules och inte svenska MMA-regler. Den första av galans två co-main event, och här får vi likt i UFC se ett kort klipp innan walk-in där de båda kombattanterna får motivera varför de kommer stå som vinnare.

Rond ett börjar med att Pudilova går in med flera raka slag, men de hamnar snabbt i clinch mot buren där Länsberg tar kommandot med flera hårda knän mot Pudilovas kropp. När det inte händer så mycket bryter domaren, och direkt hamnar de i clinch mot buren igen. Pudilova försöker skydda sig genom att använda sitt knä som skydd för Länsbergs knän, och Länsberg lyckas inte göra så mycket skada. Domaren bryter igen med halva tiden kvar, och direkt går Länsberg på thaiclinchen. Publiken försöker elda på de båda när de hamnar mot buren igen och efter en knapp minut bryter domaren och separerar dem. Åter hamnar de i clinch mot buren. Nu försöker Länsberg jobba mer aktivt och i en separation får hon in en huvudspark som mer liknar en bitchslap då hon träffar med tårna. Ronden är över och jag dömer den till Länsberg.

Rond två så byter de några slagväxlingar innan de återigen hamnar mot buren. Pudilova är alldeles för upprätt i hennes striking för att få någon ordentlig kraft, och när de står mot buren igen ser det ut som en repris från förra ronden. Länsberg har kommandot och jobbar med knäna, men inte tillräckligt aktivt för att domaren ska låta dem hållas. De separeras, går i clinch, separeras, går i clinch… tills ronden tar slut. Denna går också till Länsberg då hon kontrollerar i clinchen, men hittills är matchen inte särskilt publikfriande.

Rond tre ser först ut precis som de tidigare, men halvvägs in i ronden börjar de båda hålla sig på sin strikingdistans och träffa med både slagkombinationer och sparkar innan de hamnar i clinch igen. Pudilova har kontrollen ett tag och försöker positionera sig för ett kast, men misslyckas och förlorar kontrollen till Länsberg. Domaren bryter med knappa minuter kvar, de hamnar i clinch igen. Min gissning är att poängdomarna kommer ge matchen till Länsberg, och mycket riktigt får hon domarna på sin sida.

Vinnare: Lina Akhtar Länsberg på enhälligt domslut.

21:17 – David Michel Häggström vs Emil Hartsner

Galans andra co-main mellan hemmasonen Häggström och skåningen Hartsner. Hartsner konstaterar i sin pre-walkout video på bred skånska att ”Jag är ju längst i världen i bantamvikt (183 cm, reds anm), jag är bra stående och ja, jag är jävligt bra på marken också.”

Rond ett börjar starkt med vass striking från båda fighters. Häggström får in många bra sparkar på Hartsner trots underläget i räckvidd, och han lyckas även komma in för att clincha upp Hartsner mot buren. När Hartsner lyckas separera jobbar båda med riktigt skarp striking, tills Hartsner lyckas få till en nedtagning på Häggström mitt i buren. Han får dock svårt att passera och Häggström jobbar riktigt aktivt i botten, hotar med submissions och scramblar. Vid ett tillfälle får Hartsner in ett giljotinförsök som inte sitter, och kort därefter kommer Häggström upp. Häggström tar initiativ till clinch där båda jobbar oerhört aktivt till rondens slut. Oerhört spännande rond, och svårdömd! Jag måste nog ändå ge den till Häggström som är riktigt initiativrik.

Rond två inleds med en huvudspark från Hartsner där Häggström samtidigt kastar en låg spark som sätter skåningen på rumpan. En stund in i ronden börjar Häggström bli något mer avvaktande i strikingen vilket Hartsner kapitaliserar på. Häggström jobbar igen in i en stark clinch där de båda slåss om handledskontroll och position mot buren. Häggström har riktigt bra blick och förmodligen även bra öron, han reagerar blixtsnabbt när Hartsner följer order från sin hörna såsom ”släpp högern, NU” och ”bakre spark, Emil!” och duckar/kontrar. Oerhört svårdömd rond igen. Ingen aning om vem som vann den.

Rond tre börjar med att Hartsner tar mer kommando, han jobbar med sin striking i precis rätt distans och lyckas svepa Häggström. Hartsner tar ryggen på honom men hamnar något för högt upp för att kunna gå på RNC. Han gör ett tappert försök men får inte in den först, men till slut lyckas han komma i rätt höjd och sakta jobba in den, och får klappen.

Vinnare: Emil Hartsner via submission (RNC).

21:45 – Niklas Bäckström vs Georgi Stoyanov

Nu är det äntligen dags för kvällens huvudmatch, Niklas Bäckström mot Georgi Stoyanov. Stoyanov med ett record på 19-9 är riktigt erfaren i buren men Bäckström är revanschsugen efter att ha blivit klippt från UFC.

Rond ett är igång, och Bäckström har ett riktigt stort längdövertag. Front kicken som blev hans fall i Globen förra året är den första träff han får, utan att bli sänkt den här gången. Bäckström har tydligt kommando över buren och styr Stoyanov med sitt fotarbete. Stoyanov går från ingenstans på en riktigt låg nedtagning, han får Bäckström på fall men lyckas inte etablera någon kontroll och hamnar till slut i bottenguard. Bäckstöm håller bra posture och lyckas passera till halvguard, där Stoyanov glider under för att försöka gå på benlås. Bäckström försvarar, kommer snabbt som en vässla till mount och skiftar till backmount där det inte dröjer länge innan han stryper ut Stoyanov med en RNC med 45 sekunder kvar av ronden.

Vinnare: Niklas Bäckström via submission (RNC).

Fighter Magazine packar ihop efter en underhållande kväll med hög kvalitet på matchningarna, helt klart ett välgjort event som arrangörerna ska vara stolta över.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer