Krönika

VM-resan – Vad du ser… i ditt huvud… är vad du kommer få… ut i kroppen!

Jag har frågat många fighters om de tror att de skulle kunna utföra en teknik om de inte först kan föreställa sig för sitt inre hur tekniken skall utföras? Svaret är ofta tystnad… sen kommer ett nej… det tror jag inte… Observera att med föreställa sig menar jag att visualisera, känna eller uppleva hur tekniken utförs.

För de flesta fighters som jag jobbat med betyder det att de visualiserar tekniker, kombinationer, försvar och med vilken tajming de vill kunna utföra dessa.
För en del betyder föreställningsträning mer en kroppslig upplevelse. Du kanske har sett utförsåkare förbereda sig för ett åk, hur de blundar och vrider på kroppen och använder armarna samtidigt som de går igenom banan i sitt huvud. Det kan här också vara så att de kombinerar visualisering med att förstärka sina kroppsliga upplevelser av att utföra tekniken genom att röra kropp och armar samtidigt som de visualiserar hur de åker nerför backen.

Ibland hör jag idrottare och även vissa kollegor som jobbar med prestationspsykologi som pratar om att se sig stå överst på pallen, eller ta emot guldmedaljen utifrån en idé om att det skulle hjälpa dem att vinna… Jag menar att det är en myt som du bör ifrågasätta, då användbar föreställningsträning handlar om vad du direkt kan påverka och har någon kontroll över. Vilket är vad du själv gör. Vilket betyder hur väl du kan utföra din egen teknik, taktik och med vilken tajming… Om du sedan lyckas utföra det bra nog och bättre än din motståndare, då kan bonusen bli att du står där som vinnare.

Du kanske undrar vad den flerfaldiga världsmästaren Jörgen Kruth tänker om föreställningsträning? Jo Jörgen berättar: ”Jag tittade på en massa videofilmer av de bästa thaiboxarna för att kunna lära mig deras bästa tekniker. Sen föreställde jag mig hur jag utförde dessa tekniker och använde deras taktik. Jag föreställde mig också hur jag till exempel kombinerade ett slag med en rundspark, eller lyckades hitta en perfekt tajming i mina kontringssparkar”.

Jörgen menar också att kvaliteten i träningen är viktigare än kvantiteten, något som Martin Holm också bidrog till då de diskuterade det när de tränade tillsammans. Jörgen menar också att utan föreställningsträning är det svårt att förbättra kvaliteten i tekniker och taktiken, för att inte säga omöjligt.
När du lär dig en ny teknik, eller utsätter dig för större utmaningar, kan sinnet ibland störas av katastroftankar. Som att du ramlar i en för brant backe, eller blir träffad av ett slag från din motståndare. Vad gör du då? Något du kan försöka är att bara låta katastroftanken passera och försök sen återta ditt fokus på vad du för teknik du vill utföra och hur. Ju mer du använder din föreställningsträning, desto bättre kommer din föreställningsförmåga bli, och även din teknik och dina ”fighting skills”. Det verkar även finnas ett samband mellan vilken ”skärpa” du kan föreställa dig hur du utför en teknik och med vilken ”skärpa” du sen lyckas utföra tekniken. Men glöm inte bort att träna både teknik och sparring på riktigt.

P.S. Under VM i Thaiboxning I Jönköping i vår kommer vi dela ut en utmärkelse från Martin Holms Minne… mer information om det i nästa krönika.

Vid tangentbordet:
Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer