Nyhet

The Zone FC – resultat och tankar

Under fredagskvällen gick The Zone FC åter av stapeln i Göteborg. Den 14:e i ordningen – men den första någonsin att arrangeras på en nattklubb.

På nattklubben i centrala Göteborg, var det en salig blandning av människor som kom för att titta på galan. Allt ifrån 18-åringar till 70+, tjejer och killar, inbitna fans och förstagångare.
Det var härligt att se att svensk MMA drar publik från alla möjliga hörn – vilket man kanske ska tacka valet av lokal för. Nattklubbsmiljön drog säkerligen många åskådare som annars inte skulle haft vägarna förbi en MMA-gala.

Det ligger ju i alla kampsports-entusiasters intresse att bredda kärleken och förståelsen för vår sport, men det ligger också i vårt intresse att skydda sporten.
Att arrangera en gala i en nattklubbsmiljö, är problematiskt.
Något som stack ut i den annars välorganiserade galan, med duktiga och hungriga fighters, var platsmuggarna innehållande vin och öl.

Kampsporten har kommit en lång bit på vägen i att bli en rumsren och respekterad sport. och det är därför ovärdigt sporten att arrangera en gala i en miljö som inte är förenlig med elitidrott. Ingen annan sport, oss veterligen, skulle arrangeras i en krogmiljö.

Det känns inte bara ovärdigt för de duktiga atleterna som kliver upp i oktogonen och som har kämpat för att ta sig dit – det är också ovärdigt för arrangörerna.
Att arrangera en gala tar lång tid, kräver mycket volontärarbete och kostar mycket pengar, därför känns det ledsamt att många som kommit till galan är där för drickan.

Trots den aviga miljön, var galan bra uppstyrd och förhoppningsvis drar The Zone lika mycket folk nästa gång det är dags för fight.

Nedan följer bilder och kortare referat från de fem, vassa amatörmatcherna!

70,3 kg
Fredrik Sjölie(debut) vs. Carl-Johan Hoel(2)

Kvällens första match höll ett högt tempo från start.
Sjölie lyckades ta ner Hoel och hamnade överst, men Hoel var fortsatt aktiv och tryckte emot trots att han fick ta emot många hårda slag.

_MG_1897

I andra ronden misslyckades Hoel med ett nedtagningsförsök och fick ta emot hårda kroppsslag från Sjölie. Andra ronden bestod av mycket stående fight, och Hoel blödde från ett jack i pannan.
Sjölie har kontrollen under ronden och tar ned Hoel flera gånger.

I tredje ronden var det samma ös som i den första, och är ganska lik den i övrigt också. Sjölie pumpar på och Hoel försöker ta sig loss.

Sjölie vann på enhälligt domslut (3-0).

83,9 kg
Ashkan Mehrdadpoor(5) vs. Daniel Karlsson(2)

Karlsson lyfter Mehrdadpoor direkt och dunkar ned honom i mattan och överöser honom med slag. Mehrdadpoor tar mycket stryk men vaknar till och slår tillbaka.
Karlsson får in många hårda kroppsslag och Mehrdadpoor försöker greppa om hans nacke.
Mest kontroll under ronden har Karlsson, som pressar Mehrdadpoor mot buren.

Mehrdadpoor börjar andra ronden hårt, och levererar mycket hårda sparkar och slag. Karlsson svarar med mycket kombinationer, och andra ronden ser ut att bli ett vev-krig.
Efter en nedtagning hamnar Karlsson överst och börjar leta efter träffyta på Mehrdadpoor.

_MG_1919

Domaren stoppar matchen efter att ha uppmärksammat att Mehrdadpoor tappat sitt tandskydd, därefter fortsätter matchen ett par sekunder innan matchen bryts för gott
TKO-vinst till Karlsson 1.38 in i andra ronden.

Efter matchen hyllades Mehrdadpoor, som är den äldste deltagaren på galan – med sina 46 år.

77,1 kg
Mikael Sandin(2) vs. Axel Karlsson(5)

Första ronden börjar med mycket fina kombinationer av både slag och sparkar – bland annat med en snurrande hälspark från Sandin.
Karlsson lyckas med en nedtagning tidigt, men Sandin kommer loss och tar istället ned Karlsson.
Efter en stund på marken kommer de båda upp och Karlsson får ta emot ett par hårda sparkar.
En markkamp ytterligare och Karlsson är överst när ronden avslutas.

_MG_1947

Inledningen på andra ronden påminner om den första, med hårda sparkar och flera nedtagnignsförsök. Sandin får dock ned Karlsson på marken, som lyckas ta sig upp igen.

Halvvägs in i den tredje ronden pressar Karlsson Sandin mot buren och sedan ner i golvet. Därefter vänder han runt, hamnar på rygg och kopplar stryptag på Sandin.
Sandin klappar efter en kort kamp, och Karlsson står som vinnare 1.32 in i tredje ronden via submission (rear naked choke).

84 kg
Taylan Isik(debut) vs. Daniel Hurtig(7)

Första ronden börjar avvaktande från de båda, men Hurtig levererat ett par riktigt hårda slag. Taylan går all in på att försöka få ned Hurtig på marken, men misslyckas då Hurtigs takedown-defense är riktigt bra. Istället får Taylan ta emot många, hårda knän medan han pressas mot buren.
Nere på mattan äger Hurtig kontrollen, men Taylan lyckas ta sig loss.

Andra ronden börjar som den första, avvaktande. Hurtig försöker ta ned Taylan, men misslyckas första gången. Andra gången blir Taylan kvar på marken, med Hurtig stående över sig.
Resten av ronden går i liknande drag som den första.

_MG_1974

Inför tredje, och sista ronden, ser det ut som att det bara kommer vara ett krig av slagkombinationer.
Men efter en kortare kamp är de nere på marken igen och Hurtig är överst.
Efter att ha matat Taylan med flera, hårda slag bryter domaren matchen och Hurtig vinner via TKO efter 1.43 i tredje ronden.

71,1 kg
Tobias Harila vs. Nermin Mehmedagic

Det var fullt ös från start i första ronden, med flera slag- och sparkkombinationer från båda fighters. Mehmedagic får ned Harila på marken, men Harila lyckas ställa sig upp och kommer upp med ryggen mot buren. Mehmedagic lyfter upp honom, bär bort honom till mitten av buren och dunkar ned honom i marken.

_MG_2005

Andra ronden liknar den första med flera hårda knän från Harila och flera nedtagningsförsök från Mehmedagic. Harila har dock fortsatt bra takedown-defense, och pressas istället upprepade gånger mot buren.
När andra ronden lider mot sitt slut, hamnar Harila över Mehmedagic på marken och påbörjar en serie av hårda slag mot huvudet – samtidigt som han lyssnar fokuserat på instruktionerna från sin hörna.

Domaren bryter matchen efter att Mehmedagic försvunnit en kort stund efter flera hårda slag, och Harila vinner på TKO efter 2.37 i andra ronden.

Resultat från proffsmatcherna:

-88kg
Aleksandar Djukic 
vs. Pierre Hedberg,
Hedberg vann via rear naked choke i första ronden, efter några minuter ground and pound.

– 77,1kg
Erik Carlsson
 vs. Mohammad Naeemi 
Efter bra arbete i clinchen, vann Carlsson redan i första ronden via TKO.

Viktor Larsson vs. Arturo Chavez
Efter två starka öppningsronder av Chavez, vann han via TKO i tredje.

– 68.5kg
Botan Tokay,
 vs. Rayko Levitchi
Tokay vann via enhälligt domslut.

MAIN EVENT
– 70,3kg
Anderson Cruz 
vs. Sameer Siraj
Maineventet gav ett värdigt avslut på en actionfylld kväll med KO efter blott 20 sekunder av Siraj.

Text & foto: Oskar Dahlgren & Madeleine Gartéus

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer