Artikel

VM-resan – Resultatmålet att vinna kan bli din största fiende!

Många fighters drömmer om att vinna en guldmedalj på nästa Thaiboxnings-VM i Jönköping i maj 2016. Den drömmen föder givetvis deras motivation att lägga ner det hårda arbete som krävs för att nå målet. Men i drömmen eller resultatmålet att vinna en guldmedalj döljer sig en inre ”fiende”. För om du går in i ringen endast med tankar på att vinna, lägger du extra press på dina egna axlar.

Jag säger inte att ett mål att vinna världsmästerskapen är fel, förutsatt att det är realistiskt. Jag säger bara att om det är målet du har i huvudet när du går upp i ringen, så kan det slå bakut.

Låt oss titta tillbaka på vad Jörgen Kruth lärde sig då han tog silver medaljen på VM 1995. En lärdom han tog med sig var att det hade varit nära nog och om han gav allt, skulle han kunna ta guldet året efter. Häri ligger den första ”hemligheten”, han visste att det skull svara realistiskt för honom att sikta mot att ta guldet året efter.

Sedan var den andra ’hemligheten’ att han fokuserade all sin energi på att uppnå sina processmål… Ok tänker du, vad menar du med det? Jo Jörgens processmål och huvudmål när han tränade och gick upp i ringen var: ”Jag ville fightas med stil som de bästa thailändska thaiboxarna. Med en perfekt teknik och tajming och jag ville ha den thailändska publikens stöd”.

Fokuset på utförandet av slag, sparkar och klinch, med tajming i kontringar och att lyckas få till utförandet med en nära på perfekt stil var huvudmålet. Det var också målet han förställde sig när han låg på soffan och tränade mentalt. Efter att ha föreställt sig en ny vinkel eller vridning i en teknik, kunde han gå ner till sin sandsäck och träna i timmar… i sitt sökande efter den perfekta tekniken.

Häri finns det möjligen en paradox… för att uppnå sitt resultatmål att ta guldet, fokuserade Jörgen på sitt huvudmål som var processmålet. Att sträva efter ett perfekt utförande av tekniken och med tajming. Om han uppnådde sina processmål skulle resultatmålet att ta guldet kunna bli en bonus… och så blev det!

En av de värsta ”fiender” en fighter kan ha på väg in i ringen är resultatmålet. Om det är det som upptar hans eller hennes tankar när de går upp i ringen, eller under matchen. Eftersom resultatmålet innehåller ingen information om hur de skall fightas, strategiskt eller taktiskt. Denna inre ”fiende” blir ännu värre om den inre dialogen består av tankar som: ”Jag måste vinna…”, ”Jag sviker alla om jag inte vinner…”…

Finns det då någon plats för resultatmål? Jo det finns det, eftersom det kan ge det bränsle som sätter din motivation i ”brand”. Som gör att du lägger ner de extra timmar som behövs och än mer viktigt, kan motivera dig att mentalt föreställa dig varje förbättring du behöver göra för att nå hela vägen fram. För att du skall kunna bemästra utförandet av slag, sparkar och i nackbrottningen, med tajming och snabbhet.

Så vad har du för processmål för den kommande säsongen? Om du inte vet det, då har du lite mentalt arbete att göra!

P.S. Martin Holm valdes in i Thaiboxningens Hall of Fame under World Cup i augusti. Under VM i Jönköping kommer vi från Martin Holms Minne att dela ut en eller två utmärkelser…

Vid tangentbordet: Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under nittiotalet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer