Nyhet

VM i Las Vegas, USA, 6-12 september 2015

Nästa vecka startar VM i brottning i Las Vegas, USA. Det svenska herr- och damlaget befinner sig just nu i USA och gör de sista förberedelserna inför mästerskapet som inte bara förväntas bli årtiondets bästa världsmästerskap utan också är första möjligheten till OS-kval för brottarna.

Herrlandslaget, med Mohammad Babulfath som förbundskapten, befinner sig på hög höjd under precampen inför VM och anledningen till att killarna förbereder sig i Colorado ger Babulfath svar på.

– Förra året provade vi på att vara här i Colorado Springs på hög höjd för att sedan tävla i New York på låg höjd för att se hur våra kroppar anpassade sig och svarade på träningen. Det visade sig vara till fördel för oss då killarna presterade bra på tävlingen. Därför tog vi beslutet att ha vår pre-camp i Colorado Springs tillsammans med det amerikanska landslaget inför VM. Herrar grek/romersk startar den 7 september.

Johan Eurén, uttagen i 130kg-klassen, kommer inte att delta på VM på grund av skador. Han kommer istället att ägna sig åt rehabilitering och träning den närmsta tiden för att komma tillbaka frisk inför vårens OS-kval. Damlandslaget, med Fariborz Besarati som förbundskapten, befinner sig på pre-camp i Concorde, San Fransisco, fram tills avresa till Las Vegas den 6 september. Den sista veckan av förberedelser handlar om att acklimatisera sig och att köra några lätta teknik- och taktikpass på brottarmattan. Fariborz har en liten men stark grupp tjejer i landslaget och han tror på svenska framgångar i Las Vegas.

– Tjejerna mår bra och är laddade för årets tuffaste utmaning, vi ska vara med och slåss om medaljerna. Damerna startar den 9 september. Henna Johansson, uttagen i 63kg-klassen, kommer inte att tävla på grund av diskbråck. Sofia Mattsson, som tog VM-silver förra året, tycker att det är extra pirrigt inför årets VM då det är mycket som står på spel i och med att det är OS-kval samtidigt och målsättningen för årets världsmästerskap är hon tydlig med.

– Klart att jag vill ha en medalj med mig hem, men det stora målet är att bli topp 5 för att säkra en OS-kvalplats, det skulle betyda mycket så att jag i lugn och ro kan börja fokusera på OS.

Utöver VM i Las Vegas finns tre tillfällen för brottarna att kvala till OS under våren 2016:

 • 15-17 april, Zrenjanin (Serbien) – European Olympic Games Qualifying Tournament
 • 22-24 april, Ulaanbaatar (Mongoliet) – World Olympic Games Qualifying Tournament
 • 6-8 maj, Istanbul (Turkiet) – World Olympic Games Qualifying Tournament

Kompletta trupper till VM i Las Vegas

Herrar

 • 66kg Frunze Harutyunyan Spårvägens BK
 • 71kg Zackarias Tallroth IK Sparta
 • 75kg Robert Rosengren IK Sparta
 • 85kg Kristofer Johanson Kungsbacka BK
 • 98kg Fredrik Schön IK Sparta
 • Ledare: Mohammad Babulfath
 • Tränare: Anders Andersson
 • Massör: Ingemar Gannby

Damer

 • 48kg Fredrika Petersson Klippans BK
 • 53kg Sofia Mattsson Gällivare SK
 • 58kg Johanna Mattsson Gällivare SK
 • 69kg Jenny Fransson Klippans BK
 • Ledare: Fariborz Besarati
 • Tränare: Patrik Magnusson
 • Massör: Hassan Torabi
 • Truppledare: Christer Persson och Jan Kårström
 • Svenska domare: Christian Jonsson och Katja Taavela

arrangörens hemsida hittar du information om mästerskapet, program och resultat.

Klicka här för att komma till UWW:s mästerskapssida för VM.

Länk till livestreaming från matta A, B och C

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer