Nyhet

Gustafsson vs Cormier – en analys

Fightfans världen över minns när Alexander Gustafsson mötte Jon Jones. Det var fem stenhårda ronder och Alex var den första som lyckades ta ner – och på riktigt skaka – giganten Jones. Det var en av MMA-historiens bästa matcher. Och det var nära, riktigt nära, att UFC-bältet i lätt tungvikt åkte med hem till ladan utanför Arboga. Den tredje oktober får Alexander Gustafsson en ny chans, mot en brottare och MMA-kille av absolut världsklass – maskinen och mästaren Daniel Cormier. Fighter har snackat med Alex, sammanfattat situationen, klurat lite och analyserat motståndet. Allt hittar du här!

Alla matcher har en historia. I lätt tungvikt hände egentligen inte mycket på toppen under flera år – Jon Jones var the undisputed champion, oövervinnerlig. Det hela började den 19 augusti 2011 då Jones utan några större problem körde över Mauricio Rua och tog bältet, endast 20 år gammal. Detta bälte försvarade han sedan inte mindre än nio gånger – han har mött de bästa, demolerat alla i sin viktklass (förutom Anthony Johnson). Han har vunnit med bruten stortå (mot Chael Sonnen), han har bökat sig ur den tightaste av armbars (mot Vitor Belfort), han har krigat sig igenom 25 stenhårda minuter mot Alexander Gustafsson. Och han är den enda som fått Daniel Cormier att tappa både självförtroende och en poängseger.

Matcherna funkar dock bättre än det privata. Jon Jones blev fråntagen sin titel efter en incident i april 2015, misstänkt för att efter en bilolycka ha flytt från brottsplatsen. Då landade bältet i limbo, redo att plockas hem av vinnaren av matchen mellan Daniel Cormier och Anthony Johnson. Cormier går på en vänsterkrok från en vilt sluggande Johnson tidigt och svävar genom oktagonen, men lyckas vända matchen, trötta ut Anthony och vinna på submission i rond tre. Daniel Cormier är sedan dess den nya mästaren, men har trots sitt fightrecord på 15 vinster och en förlust lite kvar att bevisa. Det är det han ska försöka göra vid sitt första titelförsvar mot Alex första helgen i oktober.

150125 En supporter på Tele2 arena håller upp en halsduk som det står

Prediktion för titelmatchen – Cormier vs. Gustafsson

MMA är svårbedömt, men några saker vet vi om Daniel Cormier:

Cormier fick tag i och fäste på Anthony Johnson.

Cormier fick inte tag i och fäste på Jon Jones.

För att veta vad Alex borde göra måste vi veta vad Daniel DC Cormier brukar göra. Enkelt sett – DC är en kort kille men samtidigt ett fysmonster. Han kan säkert komma till matchstart och vilja boxas – kontra, komma in på sin distans. Men då måste han ta sig förbi Alex betydligt vassare boxning, om och om igen. Cormiers boxning är som mest farlig på halvdistans, då han även kan jobba med sina levelchanges; krokar och overhands väl blandat med dyk och clinch.

Så hur hanterade Cormier då Anthony Johnson? Han tog det bästa Johnson hade i slagväg – vilda svingar med en smått omänsklig kraft bakom. Sedan tog han sig in på sin distans, jobbade clinch, tog ner, jobbade position, tyngde ner, slog och slog. Och körde slut på Johnson till den milda grad att han enkelt kunde avsluta hela härligheten med en rear naked choke.

När det inte funkar att vara Cormier blir det som det blev i hans match mot Jones. Han gavs inget utrymme, han blev prickad på distans, han blev (mot förmodan) själv nertagen. Och sakta tappade DC styrfart, självförtroende – och till slut en poängseger, åkte på sin första förlust i karriären.

Den absoluta mardrömmen för Alex är ett scenario likt hur Cormier hanterade Dan Henderson den 24 maj 2014. Att en olympisk brottare kan hantera en annan olympisk brottare som en trasdocka är skrämmande. Alex måste ha ett försvar mot just detta – för Cormier kommer få tag i honom.

Så, med en mening: Cormier får inte få fäste på Alexander Gustafsson. Håll distansen, prickskjut, jobba med fotarbetet. Klara första nedtagningsförsöket, klara det andra. Ta dig ur clinchen och ta dig upp om du blir nedtagen.

Alex, berätta, hur känns det?


– Det känns riktigt bra att få en ny chans. Jag satsar allt på ett kort nu och för mig bara finns en sak i huvudet. Inget kan eller får störa nu. Jag kommer att ge 100 procent och vill inte lämna något åt slumpen. Jag är galet revanschsugen!

Hur kommer ditt camp och gameplan se ut? Några förändringar i teknik och taktik inför Cormier?


– Jag har ju tidigare åkt till San Diego för att förbereda mig, men jag kommer nog att köra mitt camp på hemmaplan. Naturligtvis kommer jag att träna mot riktigt bra brottare för att göra mig beredd på Cormier. Sedan ska jag rätta till de fel jag gjorde i min förra match – se till att ha en ordentlig guard och hålla ner hakan. Sedan ska jag se till att inte vara så passiv som jag var mot Johnson.

Den tredje oktober smäller det. Backa Alex, kampsportskamrater! Go Alex!

AV TOMAS BORGÅ

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer