Nyhet

Returmötet ingen bad om men fick ändå: Mosley vs Mayorga II bekräftad

När “Sugar” Shane Mosley och Ricardo Mayorga möttes 2008 var det många som ansåg att det var en match mellan två boxare vars bättre dagar redan passerats. Något förvånande är det nu officiellt att den 28:e augusti – knappt sju år efter att Mosley knockade Mayorga i sista sekunden av en i övrigt väldigt trist tillställning – blir datumet för returmötet ingen frågat efter. Ett faktum som Shane och Ricardo högaktningsfullt skiter i och istället, likt två oinbjudna och överförfriskade gäster, kraschar de in i boxningens salar med buller och bång och lyckas – åtminstone för en kort stund – att stjäla en del av rampljuset innan de återigen blir utkastade.

När ”Sugar” Shane Mosley och Ricardo Mayorga möttes 2008 var det många som ansåg att det var en match mellan två boxare vars bättre dagar redan passerats. Något förvånande är det nu officiellt att den 28:e augusti – knappt sju år efter att Mosley knockade Mayorga i sista sekunden av en i övrigt väldigt trist tillställning – blir datumet för returmötet ingen frågat efter. Ett faktum som Shane och Ricardo högaktningsfullt skiter i och istället, likt två oinbjudna och överförfriskade gäster, kraschar de in i boxningens salar med buller och bång och lyckas – åtminstone för en kort stund – att stjäla en del av rampljuset innan de återigen blir utkastade.

Storhetstiden för Mosley (47-9-1,39KO) är sedan länge över. När Ring Magazine år 2000 utnämnde den flerfaldige mästaren till den bästa boxaren i världen kilo-för-kilo var det få som protesterade, men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess för amerikanen, vars kärlek till utövandet av sporten idag kan tyckas vara för stor för hans eget bästa. 43-årige Mosley har lagt handskarna på hyllan två gånger i sin karriär, först efter förlusten mot Saúl ”Canelo” Álvarez i maj 2012, och senast i november 2013 när amerikanen tvingades bryta i sjunde rondvilan mot Anthony Mundine. Mosleys sex senaste fighter har skänkt honom en ynka seger, fyra förluster och en oavgjord. Förvisso har motståndet varit tufft, gamle Mosley har ställts mot så väl Mayweather, Pacquiao och redan nämnda Álvarez – och imponerande nog gått tiden ut mot samtliga.
Mayorga (31-8-1,25KO) har inte synts till i boxningens finrum sedan förlusten mot Miguel Cotto 2011. 41-åringen från Nicaragua har förvisso besegrat två klubb-boxare så sent som förra året, men många tror att den forne världsmästaren – känd för sitt osunda leverne utanför ringen – kommer få det tufft att klara vikten. Senast Mayorga boxades, i december 2014, vägde han in på över 80 kilo, mer än tio kilo över gränsen för den viktklass (lätt mellanvikt) han och Mosley kommit överens att mötas i. Hans form när det kommer till skitsnackande är dock fortfarande hög, och Mayorga har med lätthet anpassat sig till den digitala formen av kommunikation som råder idag – något som med klarhet illustreras nedan.

 

Det kan tyckas tragiskt med äldre boxares återtåg till sporten, och somliga är inte nådiga i sin kritik mot dylika tillställningar. Men Mosley och Mayorga har ägnat hela sina liv åt boxningen, och skänkt både fansen och sig själva ögonblick att för evigt minnas och glädjas åt. När det kommer till kritan är det två vuxna män som tagit ett beslut, och om de gör det här för äran, pengarna eller glädjen – vad spelar det för roll? Och vilka är vi att fördöma? Till syvende och sist kommer de ändå att göra vad fan de vill.
AV ALEXANDER JOHNSSON
Fighterpodden avsnitt 54: Fight Club Rush & Grappling Gäris

Kommentarer