Nyhet

GP-silver för Martin Pacek och GP-brons till Joakim Dvärby

Efter ett trögt EM blev det två medaljer på Grand Prix i Ulan Bator i dag, och en medaljmatch igår. Martin Pacek nådde finalen i -100 kg, Joakim Dvärby nådde semifinal och en slutlig bronsmedalj i -90 kg, och Anna Bernholm nådde bronsmedaljmatch i -63 kg. Och därmed kan de tre räkna in mycket väsentliga OS-kvalpoäng.

Martin PacekMartin Pacek, -100 kg

I -100 kg var Pacek som 11:e rankad i världen förstaseedad i Ulan Bator. Han fick därför stå över första omgången och gick direkt till kvartsfinal där han Bayarsaikhan från Mongoliet som försöker göra comeback. Efter några shido (varningar) åt båda två avslutade Pacek matchen med två kast som båda gav waza-ari (mellanpoängen) och därmed ippon (full poäng).

I semifinalen väntade britten Fletcher, som Pacek besegrade i deras enda möte hittills förra året. Matchen blev ungefär som den första, varningar åt båda håll och sedan ett kast av Pacek som gav waza-ari, men denna gång bara ett kast.

I finalen, Paceks tredje på den här nivån, väntade den 19 år unge japanen Aaron Wolf, J-VM-bronsmedaljör förra året, som i år börjar kliva in på seniortouren på allvar. Senaste GP-finalen för Pacek, i Qingdao i december slutade med guld. Denna gång stämde det inte alls för Pacek, som drog på sig flera shido innan en offerkastattack utnyttjades av Wolf som kom direkt ner i fasthållning och vann på ippon.

Men ännu en tung medalj, Paceks 12:e Grand Slam/Grand Prix-medalj, till samlingarna. Fem starter i år har gett tre medaljmatcher och en silvermedalj.

Joakim Dvärby, 90 kg

För Joakim Dvärby började dagen med en riktig kamp mot Jurecka, Tjeckien. När allt summerades hade Dvärby en shido mindre än Jurecka och fortsatte till kvartsfinal.

Där väntade tyvärr klubbkompisen Marcus Nyman, som hade besegrat mongolen Khutag i sin första match på ippon.

Det blev andra raka vinsten för Dvärby mot Nyman. Efter halva matchen hittade Dvärby rätt och bjöd på en spektakulär ura nage (ett offer/lyftkast) och fick ippon på det.

I semifinalen väntade Sverige-bekantingen Lkhagvasuren från Mongoliet. Lkhagvasuren har mött Nyman två gånger i år, där de vunnit varsin gång. Nu fick mongolen plusstatistik på svenskarna eftersom han vann och även vann finalen lite senare.

För Dvärby blev det istället bronsmatch mot kazaken Yessen. En relativt jämna match där Dvärby dock dominerade och bjöd på ett av guldkornen under dagens finalpass när en morote seoi nage gav kazaken en riktig flygtur och en landning som med bred marginal uppfyllde kriteriet ”impact”! Ippon och bronsmedalj till Dvärby, hans tredje Grand Slam/Grand Prix medalj i år.

Anna Bernholm

Anna Bernholm – 63 kg

I -63 kg var ”det som vanligt”. De brukar turas om med resultat i -63 kg, och efter Mia Hermanssons kvartsfinal på EM var det nu Bernholm som nådde längst. Hon stod över första och mötte sedan Urdabayeva från Kazakstan där hon dominerade totalt. Förutom poäng på en fasthållning gav benkastet o uchi gari en waza-ari och benkastet ko uchi gari en till waza-ari och därmed ippon.

I kvartsfinal blev det förlust på en fasthållning mot dagens överraskning i 63-kg hemmahoppet Tsend-Ayush. Hon vann visserligen denna Grand Prix även 2013, men att hon även nu skulle erövra guldet var det inte många som trodde.

För Bernholm betydde det återkval och ännu en mongoliska: tredjeseedade världstian Tsedevsuren. Det blev en spännande match där Bernholm låg under med en mer shido in i slutsekunderna, då offerkastet sumi gaeshi gav en yuko (lägsta poängen) och segern.

Bronsmatch mot förstaseedade världsfyran Unterwurzacher från Österrike. Unterwurzacher är en av de formstarkaste i världstoppen med seger på Grand Slam i Baku och final på Masters. Det blev också lite för tufft för Bernholm, som dock gav österrikiskan en rejäl match – de möttes två gånger förra året och vann då varsin. När matchtiden var över hade Unterwurzacher en yuko och det avgjorde. Men en femteplats för Bernholm.

Den här mycket intensiva tävlingsperioden för landslaget avslutas med Grand Slam i Tymen om två veckor 18-19 juli. Därefter ställs siktet in mot VM sista veckan i augusti.

TEXTEN KOMMER FRÅN WWW.JUDO.SE
AV CHRISTER LÖFGREN
CHRISTER.LOFGREN@JUDO.SE

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer