Nyhet

Johansson återigen världsetta i taekwondo

Elin Johansson drabbades hårt i konflikten mellan det svenska taekwondoförbundet och den europeiska taekwondounionen där hon först inte fick tävla alls och sedan tilläts tävla men utan att få med sig några rankningspoäng. Nu har konflikten löst sig och drygt 40 poäng har trillat in vilket betyder att Elin går upp som världsetta återigen.

Det var under förra hösten som det svenska taekwondoförbundet (STF) blev avstängt från den europeiska taekwondounionen, (ETU) vilket då innebar att inga svenska utövare fick tävla på europeisk mark. ETU menade att Sveriges förbund, som är byggt i två sektioner istället för en, strider mot stadgarna. Senare kom dock en korrigering i beslutet då man tillät utövarna att tävla men utan att få tillgodoräkna sig eventuella rankningspoäng. Efter många turer fram och tillbaka är konflikten äntligen uppnystad, lagom till VM i Ryssland den 14 maj.

En av flera utövare som påverkats har varit den svenska talangen Elin Johansson som stått inför en situation där hon tillåtits att tävla sedan i början av året men däremot inte fått tillgodoräkna sig några rankningspoäng. Den långtgående konflikten gjorde att hon tillfälligt tappade sin placering som världsetta till den franska konkurrenten Haby Niare. Men nu är allt i sin ordning igen.

– Jag har gått mellan fem och tio matcher som jag inte fått tillgodoräkna mig några poäng på. Totalt har det handlat om drygt 40 poäng och eftersom det är så tajt i toppen så behöver alla sina poäng. Under tjafset som varit så gick fransyskan (Haby Niare) om mig med 6-7 poäng men nu när jag fick mina poäng så drog jag ifrån igen. Det är i toppen jag trivs som bäst.

Hur har det varit att hantera den här konflikten för dig som utövare?

– Jag har försökt att fokusera på mitt och levt på hoppet om att det skulle lösa sig, men det är inte lätt att komma ifrån att man påverkas. Man har känt sig utlämnad eftersom man inte kunnat påverka någonting. Jag visste att man jobbade hårt för att lösa problemet. Jag försökte bara att förhålla mig positiv och fokusera på VM som om ingenting hade hänt.

Med världsmästerskapen mindre än en vecka bort, hur känns det nu?

– Alla elitidrottare drömmer såklart om ett VM-guld. En yngre och mer oerfaren Elin hade fallit isär och känt att hon måste prestera. Men nu har jag tävlat så mycket och är så pass rutinerad att jag nästan försöker förminska det lite. Jag har samma motstånd som jag haft i flera år, det är ingen överraskning. Så min prestation kommer bero på hur jag mår och vilken inställning jag går in med. Så länge jag kan slappna av på mattan istället för att det ska kännas som en prestationsmardröm så ser jag mina chanser som goda.

Vad skulle ett mästerskapsguld betyda för din framtid?

– Allting avgörs beroende på VM då det är 120 poäng som står på spel, om jag skulle ta ett guld. Då kan man i princip räkna sig som klar till OS eftersom de sex bäst rankade utövarna går vidare per automatik. Skulle jag vinna så behöver jag inte jaga lika mycket och åka på alla tävlingar. Då skulle jag bara behöva välja de större och sen faktiskt få tid att hinna träna.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer