Artikel

Uppstartsmöte för Landslaget i amatör-MMA

Förra året gick det första världsmästerskapet i amatör-MMA, där fyra svenskar kammade hem silver. I lördags och söndags hade så det nya amatör-MMA-landslaget en första träff på Kampsportscentrum Linköping. Vi fick en liten pratstund med team leader Christer Ringblom som tillsammans med team trainer Anders ”Taxi” Ohlsson ska se till att vi drar hem en ännu större medaljskörd.

Syftet med träffen var att sammanföra truppen för att påbörja den gemensamma inriktning mot IMMAF World Championships 2015 i Las Vegas, 6 – 11 juli.

– För det första vill jag påpeka att uppdraget från SMMAF:s styrelse är att vi ska ha teambildande läger i år. De tävlande får sköta sin egen träning på sina respektive hemmaklubbar tillsammans med sina tränare/coacher. Coacherna får också följa med sina tävlanden till Las Vegas i år. Därför var Anders och min inriktning, att vi skulle lära känna varandra samt förstå varandras roller inför och på VM.

Vill du dela med dig lite om vad ni gjorde på er landslagsträff?

– Dagen startade upp med att vi presenterade oss för varandra. Därefter hade vi en tillbakablick på förra årets VM. Vi tittade på bilder. Lisa, Gabriella, Joel och Jimmy som var med då, fick berätta lite om hur de upplevde tävlingen. Syftet var att skapa lite mentala bilder hur det är att tävla på ett VM.

– Efter det så höll Anders ett avspänt sparringpass efter uppstarten. Snabba byten där alla sparrades med varandra oavsett kön eller viktklass. Roligt och lekfullt!

Och så hade ni Po Lindvall på plats också… Berätta!

– Vi hade en gemensam samling med Po Lindvall som handlade om prestationspsykologi och mental styrka. Po tog upp olika exempel från hans erfarenhet. Deltagarna fick definiera hur de tänker innan och under match. Hur de tänkte när de lyckas och hur de tänker när det inte går så bra. Po tog sedan upp hur man tränar visualisering och hur man ”sätter på autopiloten” under själva matchen. Vi fick också med oss arbetsmaterial för att arbeta med på egen hand.

– Därefter delade vi upp gruppen i två. Coacher och tävlande. Under det att Po var med de tävlande hade Anders och jag samtal med coacherna. Vi pratade en hel del om hur vi ska fördela arbetet på plats. Exempelvis om tävlingen går i två burar som förra året, kommer det krävas att vi kan samverka och hjälpa varandra i uppladdning och coachning.

– Efter någon timma så byte vi så att Po pratade med coacherna. De diskuterade skillnaden med att vara instruktör och att vara coach. Vad som är väsentlig när instruktören kliver in i coaching-rollen… Jag och Anders pratade med de tävlande om praktikaliteter kring resan, invägning och liknande.

Berätta om hur du tänker dig att arbetet med landslaget ska se ut framöver?

– Vi har en hel del administrativ arbete framför oss just nu… Och ett jagande av sponsorer! Men det viktigaste arbetet sker för landslaget hemmavid tillsammans med sina tränare och coacher. Anders och jag uppmanade att alla tävlande ska söka matcher fram t.o.m. mitten av maj, för att inte bli ”ringrostiga”. Anders och mitt arbete blir till att hålla kontakten med tävlande och coacher, för att höra hur det går i uppladdningen.

Några datum vi ska hålla koll på?

– Nästa samling är planerad till 14 juni på Nexus i Stockholm. Då har vi med Po på plats igen, för att förstärka deltagarnas mentala inriktning att prestera på VM. Då vet vi var tävlingsarenan är och var vi ska bo och vi kan rikta in oss på praktiska saker. Målet med samlingen blir att få ett tydligt fokus på VM i Las Vegas. Jag räknar med att vi kommer kliva i landslagsoverallen då – både mentalt och fysiskt!

Tack för intervjun Christer och lycka till!

Av de elva uttagna återfinns tre som deltog i VM ifjol, Lisa Enkele, Gabriella Ringblom och Joel Moya. Amatörlandslaget i MMA ser ut så här:

Damer:

Anja Saxmark (- 56,7 kg – flugvikt)

Gabriella Ringblom (-61,2 kg – bantamvikt)

Lisa Engelke (-65,8 kg – fjädervikt)

 

Herrar:

Serdar Altas (-56,7 kg – flugvikt)

Renato Vidovic (-61,2 kg – bantamvikt)

Joel Moya (-65,8 kg – fjädervikt)

Johan Andersson (-70,3 kg – lättvikt)

Adam Westlund (-77,1 kg – weltervikt)

Rostem Akman (-83,9 kg – mellanvikt)

Robin Enontekiö (-93,0 kg – lätt tungvikt)

Irman Smajic (-120,2 kg – tungvikt)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer