Nyhet

IBJJF uppdaterar regelboken

Flera regler rörande guard ska göra matcherna mer flytande. Dessutom införs videoinspelad replay vid osäkerhet kring fördelar eller poäng.

I en stor uppdatering av IBJJFs regelverk för brasiliansk jiu-jitsu införs en rad oiika förbättringspunkter som är menade att skapa rättvishet och ett bättre flyt i matcherna, samt en mer enhetlig uniformsstandard.

I vitbältesklassen blir det nu förbjudet för deltagare att direkt dra stängd guard från stående. Händer detta kommer domaren att ställa upp båda deltagarna och starta om matchen från mitten. Det kommer dessutom inte att utdelas fördelar för svep som börjar och slutar i 50/50 guard. Detta berör alla bältesklasser.

Gällande uniform är det nu endast svart, vit och blå gi som kommer att tillåtas. Deltagare får inte använda t-shirt eller rashguard under sin gi, undantaget kvinnor som istället måste bära rashguard (eller motsvarande simdräkt) — denna kan vara antingen hel- eller halvärmad och innefattas inte av regeln om färg eller mönster. En nyhet är att kvinnor från idag tillåts använda huvudbonad. Den ska vara gjord i ett elastiskt material, helsvart och täcka hår, öron och nacke likt en våtdräkt.

Den största förändringen gäller dock tillgången till videoinspelad replay under matchens gång: två extrainsatta domare har mandat att utfärda rättelser kring poäng, fördelar eller straff och måste vara eniga i sitt beslut för att en ändring ska ske. Ett beslut taget av de två extrainsatta domarna kan inte överklagas av match- eller siddomare.

Det står klart att IBJJF gör en stor satsning för att utveckla sporten utan att för den delen begränsa den, och kanske undvika att ramla i samma fälla där vissa anser att judon hamnat. Vi håller tummarna för flera positiva förbättringar i framtiden.

Klicka här för att läsa alla uppdateringar, eller här för att läsa hela regelverket.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer