Nyhet

Efter kokainskandalen – Därför fick Jones ändå möta Daniel Cormier

Jon Jones försvarade sin titel på UFC 182 – men efter ha testat positivt för kokain tidigt i december frågar sig nu många varför han alls fick gå upp i ringen.

Strax efter att Jon Jones vunnit mot utmanaren Daniel Cormier så kom det fram att han fastnat i ett slumpmässigt utfört dopingtest den fjärde december. Generellt sett så brukar positiva drogtest i olika former leda till korta eller långa avstängningar, dryga böter och annat. Men i lätt-tungviktsmästarens fall blev det inga påföljder alls. Varför?

Anledningen är att Nevada Athletic Comission (NAC) inte hade något lagligt stöd för att göra ett ingripande. Man gör nämligen skillnad mellan ”inom-tävlingstester” och ”utom-tävlingstester” i sådana här sammanhang. Inom-tävlingstester innebär test 12 timmar innan att matchen startar, och i det fallet kan en fällning innebära allvarliga påföljder. Men i det här fallet kunde inte NAC göra något, förutom att testa Jones en gång till ett par veckor senare. Då klarade mästaren testet.

Och om UFC kände till ”Bones” positiva drogresultat så fick de sannolikt inte heller stoppa honom från att gå match, eftersom han formellt sett inte brutit mot några regler. Ett ingripande trots det skulle kunna innebära kontraktsbrott från UFC’s sida och en rättslig tvist.

Det är alltså inte sannolikt att det är fråga om någon form av specialbehandling för Jon ”Bones” Jones, som nu har checkat in sig på drogrehab. Vi önskar honom en snabb rehabilitering.

Joel Larsson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer