Historisk ny världsetta i taekwondo

I början av förra veckan var den svenska taekwondotalangen Elin Johansson rankad som näst bäst i världen. Efter sin vinst på Grand Prix-finalen i Querétaro kommer hon att rankas som ny historisk värlsetta i damernas –67 kilo. Ryggen hon jagat har tillhört Haby Niaré, den franska VM-guldmedaljörskan från 2013, som nu får lämna över förstaplatsen till svenskan.

Grand Prix är en oerhört viktig tävling för professionella taekwondoutövare. Inte bara för att den ersatt världskvalets roll som kvaltävling till de Olympiska spelen, utan också för att de bästa i respektive viktklass deltar. I finalerna blir endast de åtta högst rankade i världen inbjudna. Sveriges Elin Johansson har tagit sig till final i fyra av fem Grand Prix-tävlingar. 2013 kammade hon hem ett guld och nu lägger hon ännu ett till samlingen.

– Jag gick tre matcher under torsdagnatten (svensk tid) och alla var otroligt tuffa på sitt sätt. I finalen så mötte jag Niaré som jag vunnit alla tidigare möten mot, så det kändes som att jag hade ett psykologiskt övertag. När signalen ringde så var det en otroligt lättnad att få vinna. Vilket sätt att få avsluta året på, säger en lycklig Elin.

Förutom att kamma hem 80 rankingpoäng så går hon även om den tidigare världsettan Niaré. Hon beskriver finalmatchen som taktisk snarare än ett ”actionfilmsmöte” och nu väntar hon bara på att rankingpoängen ska registreras för att det ska bli officiellt att hon övertar förstaplatsen.

– Rankingen är inte uppdaterad än men jag har räknat på det och jag kommer att gå om henne (Niaré) med nio poäng. Efter årsskiftet så kommer tjugofem procent av poängen från det gångna året att dras bort och då försvinner delar av poängen från hennes (Niarés) VM-guld. Så inom kort så kommer jag officiellt att vara nummer ett, berättar hon vidare.

Elin berättar att hon egentligen jagat förstaplaceringen i taekwondo sedan hon var 15 år men att hon under de senaste två åren verkligen fått vittring. Efter att hon nu övertagit platsen som bäst i sin viktklass så är nästa mål OS i Rio.

– Målet är OS och den resan fortsätter och det här är ett steg på vägen som ökar mina chanser att ta mig dit. Det ligger flera mästerskap på vägen så nu är det bara att ladda ur och ladda om. Nästa år så blir det extremt mycket träning så nu ska det bli skönt att ta någon vecka och bara ta det lugnt. Men sen är det bara och köra för det finns mer och hämta, avslutar Elin.

Foto: PHOTOS.THENEWS.COM

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer