Nyhet

Rapport från Superior Challenge 11

Fighter Magazine var på plats ringside vid gårdagens Superior Challenge 11 i Axa Sports Center i Södertälje. Det bjöds på en hel del spännande matcher och nästan enhällig seger för svenskarna. Läs om matcherna och resultaten här.

Kvällens första match på huvudkortet stod mellan den svenska kickboxaren Abbe Joof och belgaren Mohamed Sayah. Det blev ett klassisk möte mellan en boxare och en brottare och Abbe stod sig väl i utmaningen. Första ronden dominerades av nedtagningsförsök från Sayah som Abbe svarade med hårda sparkar mot både huvud, kropp och ben. Abbe försvarade sig bra på marken och tog sig ur en farlig armtriangel i rond två. Mot slutet av matchen började det kännas att han blev trött då Sayahs nedtagningar satt mer regelbundet. Det märktes av att han är stark men Sayah hade för bra kontroll för att låta honom muskla sig ur. Tredje ronden blev Sayahs men på grund av ett poängavdrag i rond två slutar matchen lika med resultatet 10-9, 9-9 och 9-10.

I andra matchen var det Diego Gonzalez tur att kliva in i buren och han mötte Karim Mammar från Schweiz. Det blev en tuff match för Diego som fick äta spark efter spark mot sin högersida vilket lämnade ett enormt rött märke över revbenen. Han fick in ett par nedtagningar och ett försök till en kimura men kom inte hela vägen. Matchen dominerades av Mammar som gång på gång pressade Diego mot buren med snabba och träffsäkra slag och tunga sparkar. Med dryga minuten kvar i tredje ronden fick dock Diego till ett mirakulöst lyft och drog in en snabb giljotin på vilken Mammar klappade ut på bara några sekunder.

Det tredje mötet för kvällen stod mellan svensken Besam Yousef och Max Duarte från Brasilien. Det blev en jämn strid som kännetecknades av ursinniga slagväxlingar där båda fick in fina träffar på sin motståndare. I början av andra ronden tog de tag i varandras nackar och gick in i en närkamp som närmast påminde om den legendariska Pride-matchen mellan Don Frye och Yoshihiro Takayama, men det var Duarte som fick in de hårdare slagen och skakade Yousef. Duarte vittrade blod och gick in hårt för avslut men fångades i en thai clinch. Yousef levererade några knän mot huvudet och kroppen varpå Duarte verkade tappa energin och föll bakåt med Yousef i sin guard. Yousef arbetade sig till sidan och sänkte snabbt in en d’Arce choke som avslutade matchen.

I matchen efter mötte David Bielkheden fransmannen Florent Betorangal. David gick ut hårt och tog ner sin motståndare direkt. Betorangal tog sig upp men fortsatte dras ner på backen. Han försvarade dock bra och lät inte David komma längre än halvguard. Med ett par sekunder kvar i ronden spann Bielkheden runt från halvguard för en kneebar men med alldeles för lite tid kvar på klockan kom det för sent. Rond två bjöd på mer av detsamma med snabba positionsväxlingar och ingen klar vinnare. David manades på av sin hörna att inte vila och fick in ett fint svep från guard rakt in i mount. De växlade position fram och tillbaka och med en bråkdel kvar av ronden visade Bielkheden att trägen vinner då han återigen spann in under fransmannen och satte en tight kneebar som gav honom matchen med endast sekunder kvar.

Kvällens tredje sista match ställde Max Nunes mot Patrick Valleé. Med Alexander Gustafsson i sin hörna gav Nunes fransmannen en hård match och dominerade med upprepade nedtagningar och flera försök till lås. Mer om det finns inte att säga: efter tre ronder i stort sett ensidig kamp fick Vallée se sig besegrad och Nunes hand lyftes till publikens jubel.

Martin Akhtar mötte Ed Arthur i en match med Superior Challenges bantamviktstitel på spel och förväntningarna var höga på svensken som alltid slåss aggressivt och snabbt. Akhtar kom ut med ett leende på läpparna men Arthur kontrollerade tight både stående och på marken. Han verkade kunna föra matchen dit han ville och tog hem rond efter rond, och till ljudet av den brittiska hejarklackens sång fick Arthur det enhälliga domslutet med sig och vann därmed titeln. En känslosam och besviken Martin Akhtar förklarade att han varit sjuk i flera dagar inför matchen och krävde en snar returmatch, men Arthur såg inte intresserad ut.

Kvällens huvudmatch bestod av en uppgörelse om Superior Challenges lättviktstitel mellan norrmannen Joachim Hansen och brasilianen Diego Nunes. Båda fighters kom blixtsnabbt ut ur sina hörnor. Det bjöds på tempoväxlingar och snabba positionsskiften där Hansen tog ner och Nunes vände. Rond ett avslutades utan någon solklar vinnare och rond två började något långsammare. Tidigt fick dock Nunes in två tunga sparkar mot Hansens sida som synbart tog musten ur honom. De föll till marken och Hansen låste upp en triangel men Nunes kämpade sig ut, och när de återigen kom på fötter såg Hansen slut ut. Han vadade in med korta hookar och Nunes svarade med en stenhård vänsterkrok som släckte lampan i huvudet på Hansen och matchen var över. Medan ringläkarna kollade till Hansen stapplade Diego iväg med ett till synes skadat knä. Se hela matchen här.

Det var överlag en fin gala med ett imponerande resultat för svenskarna som tog hem alla sina matcher utom en. Underkortet levererade raka svenska segrar och en av kvällens mest underhållande matcher mellan Simon Sköld och britten Dan Gibbon. Läs intervjun med Simon av Elin Bergvik här.

Fastän publiken var med och ljudvolymen var förhållandevis hög känns valet av arena en smula tveksamt. Hallen var knappt halvfull — förmodligen delvis på grund av att Södertälje ligger lite avsides för de flesta — och man kan tänka sig att de hade vunnit på att hålla galan i Solnahallen istället, särskilt då IRFA höll sitt event där veckan innan. Vi ser dock med spänning fram till nästa Superior Challenge som förhoppningsvis drar ännu mer publiken och ännu större fighters.

Kvällens slutresultat blev följande:

Underkortet

Michael Yayo vs Faissal Harrar
Jonathan Svensson vs Derek Gauthier
Michel Ersoy vs Martin Fouda
Fernando Gonzalez vs Roberto Pastuch
Simon Sköld vs Dan Gibbon

Huvudkortet

Abbe Joof vs Mohamed Sayah
Diego Gonzalez vs Karim Mammar
Besam Yousef vs Max Duarte
David Bielkheden vs Florent Betorangal
Max Nunes vs Patrick Valleé
Martin Akhtar vs Ed Arthur
Joachim Hansen vs Diego Nunes

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer