Sakuraba vs Renzo Gracie på Metamoris 5

Kazushi Sakuraba, känd som the Gracie Hunter, bjuder i vinter sin gamla motståndare Renzo Gracie på revanschmatch under Metamoris fana lördagen den 22 november. Det är 14 år sedan han bröt armen på Gracie under Pride 10 Return of the Warriors, och mycket har hänt sedan dess.

Sakuraba gick ytterligare 31 matcher och vann 16 av dem fram till hösten 2011 — merparten av dem mot betydligt större motståndare, något han i övrigt blivit känd för. Han gick en returmatch mot Royce Gracie vilken han förlorade, slog Kevin Randleman, Dong Sik Yoon och Rampage Jackson men fick se sig besegrad av bland andra Wanderlei Silva, Igor Vovchanchyn och Antonio ”Little Nog” Nogueira.

Renzo Gracie å sin sida gick bara 9 matcher till av vilka han endast vann fyra, dessa mot Michiyoshi Ohara, Pat Miletich, Carlos Newton och Frank Shamrock. Han tog sedan en paus på tre år men förlorade sin UFC-debut mot Matt Hughes på slag i tredje ronden och gick därefter effektivt i pension.

Sakuraba gjorde till stor del sitt namn på att slå medlemmar av den till synes oövervinnerliga Graciefamiljen under en tid då de ansågs vara bland de bästa jiujitsu-utövarna i världen. Det var under Pride 8 som han tog sin första skalp i form av Royler Gracie, och gav familjen dess första professionella förlust på flera decennier. En intressant detalj är att låset han vann med var samma som Masahiko Kimura använde sig av för att slå Helio Gracie 48 år tidigare. Låset kallas i judo för en ude garami men blev senare mer känd som just en kimura.

Hösten därpå vann Sakuraba en legendarisk match mot Royce Gracie som gick hela 90 minuter, och mötte och slog både Renzo Gracie och Ryan Gracie innan årets slut.

I princip alla möten med Graciemedlemmar har på något sätt varit kontroversiella. Matchen mot Royce Gracie var unik i sitt slag i det att den efter krav från Royce hölls helt utan domare eller klocka, och avslutades först efter att Royces bror Rorion kastat in handduken. Graciefamiljen är känd för att aldrig klappa och vinsten mot Royler Gracie fläckades något av faktumet att Royler egentligen aldrig gav upp, en fråga som kritiker lyfter än idag. Eftersom även Renzo vägrade klappa — inte ens efter att Sakuraba brutit hans arm — blev domaren tvungen att gå emellan också där. Sakuraba blev däremot efter sin match mot Ryan Gracie känd för sin sportsmannaanda då han gav upp en klar fördel i form av en axelskada som Ryan ådragit sig, och undvek under matchen att attackera den sidan.

Efter sin karriär har Renzo Gracie fokuserat på att lära ut brasiliansk jiu-jitsu på Renzo Gracie Academy i New York, där han tränat många kända namn inklusive Georges St. Pierre, Matt Serra, Chris Weidman och världsmästaren i BJJ Rafael Correa. Det blir en aktiv framtid för Gracie då han utöver sin kommande återträff med Sakuraba även kommer att söka revansch mot Matt Hughes under ADCC 2015.

Matchkortetet Metamoris 5 ser ut som följer:

Kazushi Sakuraba vs Renzo Gracie
Rory MacDonald (MMA 17-2) vs JT Torres
Yuri Simoes vs Rafael Lovato
Vinny Magalhaes vs Kevin Casey
Garry Tonon vs Zak Maxwell

+ en hemlig match.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer