Nyhet

Miesha Tate vs Rin Nakai

Nu är det äntligen dags för en av de mest intressanta matcherna i MMA för kvinnor, då Miesha Tate möter Rin Nakai under UFC Fight Night Japan den 20:e september.

Matchen är den senaste i raden möten där Japans MMA-scen ställs emot den nordamerikanska och på grund av bristen av gemensamt motstånd blir det svårt att jämföra de två, vilket också gör matchen intressant.

Medan Nakais meritlista på 16 vinster och en oavgjord match är på pappret imponerande, har dess legitimitet ifrågasatts då viss osäkerhet råder kring kvaliteten på hennes motstånd. Bland de mer tveksamma matchningarna hittar man till exempel Mika Harigai (6-25) och Mayumi Aoki (6-9).

Miesha Tate har ännu inte nått hela vägen fram men hennes motstånd har förmodligen överlag varit hårdare. Hon gick tre år utan en förlust med vinster över Marloes Coenen och Liz Carmouche och har sedan dess bara lidit tre nederlag, dessa mot obesegrade Cat Zingano (8-0) och två gånger mot den regerande mästarinnan Ronda Rousey (10-0).

Eftersom den japanska MMA-scenen på relativt få ställen överlappar den amerikanska kan det vara knepigt att mäta den relativa kunskapsnivån, och det har vid ett flertal tillfällen visats att de amerikanska – och i vissa fall europeiska – representanterna överträffar sina japanska motparter, trots att den japanska scenen i vissa avseenden är äldre. Exempel på detta på herrsidan finns att hitta i motgångarna som bland andra Kid Yamamoto, Tatsuya Kawajiri och Shinya Aoki mött i UFC och Strikeforce – ja, till och med Yoshihiro Akiyama som i Japan är en stor stjärna men faktiskt förlorat sina fyra senaste matcher.

Det ska dock sägas att Nakai i sina två senaste matcher tagit ett ordentligt kliv uppåt i motstånd då hon i september förra året slog Sarah D’Alelio (7-5, senast aktiv i Strikeforce och Invicta) samt Tara LaRosa (21-5) i maj detta år. Hur det går i helgen får framtiden utvisa.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer