Nyhet

Sammanfattning av TUF S20E01

I går drog äntligen den nya säsongen av The Ultimate Fighter igång, det är nu säsong 20 och nytt för den här säsongen är att det är enbart kvinnor som deltar. Den som står som segrare i slutet kommer att plocka hem bältet i den nya stråviktsklassen (115 lbs). Fighter Magazine kommer varje vecka att sammanfatta det senaste avsnittet.

Avsnitt Ett

Det fastställs tidigt att den här säsongen skiljer sig från tidigare på flera punkter. Hälften av deltagarna kommer från Invicta FC, och den andra hälften från öppna tryouts. Tidigare har TUF handlat om mer eller mindre okända fighters som slåss om att få en plats i UFC, men här handlar det om de absolut bästa i sin viktklass som ska slåss om världsmästartiteln. Det sätter en helt annan standard jämfört med tidigare säsonger, och insatsen för deltagarna är enormt mycket högre.
Eftersom kvinnodivisioner har färre fighters är det heller ingen överraskning att flera av deltagarna tidigare har mötts eller tränat ihop, och det är flera som suktar efter att återupprätta sig själva från en tidigare förlust mot en annan deltagare.

Coacher för säsongen är den nuvarande lättviktsmästaren Anthony Pettis samt utmanaren Gilbert Melendez. De får lite tid med varje deltagare för att bestämma vilka de vill ha i sitt team, efter att ha fått veta att varje fighter har blivit rankad från 1-16. Vem som ska möta vem är förbestämt, och eftersom fighter 1 ska möta fighter 16, fighter 2 fighter 15 så blir det speciellt i uppdelningen av lag då dessa måste vara på olika lag. Efter laguppdelningen stod dessa lag färdiga:

Team Pettis
– Carla Esparaza (1)
– Randa Markos (14)
– Joanne Calderwood (2)
– Alex Chambers (10)
– Jessica Penne (4)
– Felice Herrig (6)
– Justine Kish (9)
– Aisling Daly (5)

Team Melendez
– Angela Hill (16)
– Tecia Torres (3)
– Emily Kagan (15)
– Rose Namajunas (7)
– Lisa Ellis (13)
– Heather Clark (11)
– Bec Rawlings (8)
– Angela Magana (12)

Den första fighten som går av stapeln är den mellan Randa Markos och Tecia Torres.

I rond ett så inleder Markos med taktiken att rusha in mot Torres för att få clinchen mot buren, men Torres undviker både clinch och nedtagning. Efter ett nedtagningsförsök från Markos så hamnar Torres efter en scramble i topposition där hon har kontroll på Markos rygg. Markos lyckas ställa sig upp och både knän och slag utdelas innan de två separerar från clinchen. Markos lyckas med mindre än två minuter av ronden få en bodylock samt nedtagning på Torres, som jobbar aktivt i halvguarden. Torres får en en reverse triangle som inte riktigt sitter och ronden avslutas.

I rond två levererar båda flera sparkar, och Markos fångar en spark och tar ner Torres mot burväggen. Markos lyckas trots ett benlåsförsök från Torres sida avancera sin position, men Torres jobbar tillbaka till full guard. Från guard drar Torres in en armbar som nästan sitter, men Markos lyckas ta sig ur den och behålla dominant position. Med mindre än en halv minut kvar av ronden tar Markos full mount och levererar flera armbågar och slag mot Torres. Tiden går ut och det blir en tredje, avgörande rond.

I rond tre försöker Torres hålla avståndet och undvika clinch och nedtagning, och det syns att Markos börjar bli trött. Markos lyckas komma in till clinch där hon träffar Torres med ett hårt knä i huvudet, och båda kämpar om att få dominant position mot burväggen. De kommer ur clinchen men hamnar snart där igen, och Markos lyckas snart få ner fighten på marken igen. Hon lyckas hålla kontroll på marken och får ryggen på Torres, och avslutar sedan matchen i full mount.

Randa Markos tar hem sista ronden på enhälligt domslut och vinner därmed fighten, trots sin position som underdog. Team Pettis tillkännager sedan att kommande fight kommer att vara mellan Joanne Calderwood mot Emily Kagan.

Reflektioner

Programmet har en sportslig approach hittills den här säsongen. Fokus ligger på atleterna och de framställs inte som någonting annat än fighters, vilket man kanske kunde trott skulle hända när det är en säsong med enbart kvinnor. Det finns definitivt potential till en riktigt intressant säsong med flera jämna fighter och spännande matchups mellan talangfulla fighters.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer